Search

Najlepšie slivkové buchty: Očaria vás svojou mäkkosťou a vôňou!

slivkové buchty
slivkové buchty

Obsah receptu

Majú slivkové buchty v vašej rodine takú istú obľubu ako v našej? Priznajme si, kto by odolal tejto tradičnej sladkosti, ktorá je rovnako obľúbená u dospelých, ako aj u detí.

Čaro týchto buchtičiek spočíva nielen v ich lahodnej chuti, ale aj v možnosti pridať do nich obľúbené ovocie, v našom prípade slivky. Predstavujeme vám recept, ktorý je obľúbený vo viacerých generáciách a je súčasťou mnohých rodinných osláv.

Najlepšie slivkové buchty – Ingrediencie

  • 250 ml mlieka
  • 8 g sušeného droždia alebo 25 g čerstvého droždia
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 2 vajcia
  • 5 g kypriaceho prášku
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • kôra z citróna alebo pomaranča
  • šťava z jedného citróna
  • 120 g masla
  • 9 g vanilkového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • množstvo sliviek podľa chuti

Postup prípravy:

Začneme prípravou kvásku. Do nádoby s teplým mliekom pridáme droždie a premiešame to dohromady.

Nasleduje príprava suchých ingrediencií. Do veľkej misky nasypeme múku a uprostred vytvoríme jamku. Do tejto jamky pridáme cukor, kypriaci prášok a kvások.

Ďalším krokom je pridanie mokrých ingrediencií. Pridáme vajcia, vanilkový cukor a smotanu. K tejto zmesi pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, zmäknuté maslo a štipku soli.

Všetko dobre premiešame a miesime rukou, až kým sa cesto nám neoddelí od prstov. Potom cesto premiestnime na pomúčený stôl a miesime niekoľko minút.

Pripravené cesto presunieme do misky, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť približne 40 minút.

Po nakysnutí cesto prenesieme na pomúčený stôl. Cesto jemne natiahneme rukami a valčekom na rozvaľkanie. Rozvaľkané cesto potom nakrájame na štvorce.

Na každý štvorec položíme slivku a z cesta vytvarujeme malé guľky. Guľky poukladáme na kruhovú formu na pečenie vystlanú papierom na pečenie. Formu prekryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.

Buchtičky potrieme rozšľahaným vajcom a formu vložíme do predhriatej rúry na 180°C. Pečieme približne 30 minút. Ešte za horúca potrieme roztopeným maslom.

Voňavé a mäkké slivkové buchty sú pripravené na podávanie. Dobrú chuť!

Tieto buchtičky sú vynikajúcim riešením pre návštevy, rodinné oslavy alebo len tak pre radosť z dobrého jedla. Nebojte sa experimentovať a pridať do nich svoje obľúbené ovocie. Tešíme sa na vaše výtvory a dojmy z tohto receptu.

Video recept:

Ďakujeme za každé zdieľanie a za vašu podporu! ❤️


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Aurora Recepti

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty