Majú slivkové buchty v vašej rodine takú istú obľubu ako v našej? Priznajme si, kto by odolal tejto tradičnej sladkosti, ktorá je rovnako obľúbená u dospelých, ako aj u detí.
Čaro týchto buchtičiek spočíva nielen v ich lahodnej chuti, ale aj v možnosti pridať do nich obľúbené ovocie, v našom prípade slivky. Predstavujeme vám recept, ktorý je obľúbený vo viacerých generáciách a je súčasťou mnohých rodinných osláv.
Najlepšie slivkové buchty – Ingrediencie
- 250 ml mlieka
- 8 g sušeného droždia alebo 25 g čerstvého droždia
- 3 polievkové lyžice cukru
- 2 vajcia
- 5 g kypriaceho prášku
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- kôra z citróna alebo pomaranča
- šťava z jedného citróna
- 120 g masla
- 9 g vanilkového cukru
- 500 g hladkej múky
- množstvo sliviek podľa chuti
Postup prípravy:
Začneme prípravou kvásku. Do nádoby s teplým mliekom pridáme droždie a premiešame to dohromady.
Nasleduje príprava suchých ingrediencií. Do veľkej misky nasypeme múku a uprostred vytvoríme jamku. Do tejto jamky pridáme cukor, kypriaci prášok a kvások.
Ďalším krokom je pridanie mokrých ingrediencií. Pridáme vajcia, vanilkový cukor a smotanu. K tejto zmesi pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu, zmäknuté maslo a štipku soli.
Všetko dobre premiešame a miesime rukou, až kým sa cesto nám neoddelí od prstov. Potom cesto premiestnime na pomúčený stôl a miesime niekoľko minút.
Pripravené cesto presunieme do misky, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť približne 40 minút.
Po nakysnutí cesto prenesieme na pomúčený stôl. Cesto jemne natiahneme rukami a valčekom na rozvaľkanie. Rozvaľkané cesto potom nakrájame na štvorce.
Na každý štvorec položíme slivku a z cesta vytvarujeme malé guľky. Guľky poukladáme na kruhovú formu na pečenie vystlanú papierom na pečenie. Formu prekryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
Buchtičky potrieme rozšľahaným vajcom a formu vložíme do predhriatej rúry na 180°C. Pečieme približne 30 minút. Ešte za horúca potrieme roztopeným maslom.
Voňavé a mäkké slivkové buchty sú pripravené na podávanie. Dobrú chuť!
Tieto buchtičky sú vynikajúcim riešením pre návštevy, rodinné oslavy alebo len tak pre radosť z dobrého jedla. Nebojte sa experimentovať a pridať do nich svoje obľúbené ovocie. Tešíme sa na vaše výtvory a dojmy z tohto receptu.
Video recept:
Ďakujeme za každé zdieľanie a za vašu podporu! ❤️
- Vianočné citrónovo-ovocné rezy s jemným krémom – jednoduchý recept
- Vianočný zamatový koláč s broskyňami a šľahačkovým krémom – slávnostná delikatesa
- Vianočný orechový koláč s karamelovou polevou – rýchly a jednoduchý dezert na sviatky
- Vianočná medová torta s kyslou smotanou – Šťavnatá a lahodná
- Nepečená vianočná torta s mascarpone a bielou čokoládou – rýchly a lahodný dezert
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Aurora Recepti