Search

Najlepšia krémová zeleninová polievka: Tento RECEPT je hotová vitamínová bomba!

krémová zeleninová polievka
krémová zeleninová polievka

Obsah receptu

Chcete si uvariť polievku, ktorá je nielen neskutočne chutná, ale aj plná vitamínov? Potom si uložte tento RECEPT na tú najlepšiu krémovú zeleninovú polievku! Je to hotová vitamínová bomba, ktorá vás príjemne zasýti a zahreje. Kombinácia brokolice, cukety, mrkvy a ďalšej zeleniny vytvára dokonalú harmóniu chutí, zjemnenú smotanou a syrom. S naším vylepšeným postupom bude navyše krásne zelená a plná sviežej chuti. Je to ideálny ľahký obed alebo zdravá večera pre celú rodinu.

Príprava je naozaj jednoduchá a všetko sa varí v jednom hrnci. Ukážeme si, ako správne načasovať pridanie brokolice, aby si zachovala svoju krásnu zelenú farbu a nebola rozvarená. Potom už len všetko rozmixujete do hodvábneho krému. S chrumkavými domácimi krutónmi je to polievka, ktorej nikto neodolá. Poďme na to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na polievku:

  • 1 veľká brokolica (cca 500 g)
  • 2 stredne veľké cukety (cca 400 g)
  • 1 veľká mrkva
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 pór (len biela a svetlozelená časť)
  • 2 menšie cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru (cca 1-2 cm)
  • 1,2 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 150 ml smotany na varenie (aspoň 10%)
  • 100 g taveného syra v črievku (pre krémovosť)
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na domáce krutóny:

  • 3 plátky toastového chleba
  • 2 PL olivového oleja
  • ½ ČL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL sušeného cesnaku

Postup prípravy

Príprava zeleninového základu:

  1. Cibuľu nasekáme nadrobno. Mrkvu, stopkový zeler a pór nakrájame na menšie kúsky. Cesnak nasekáme najemno.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme na strednom plameni olivový olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju dosklovita, asi 5 minút.
  3. Pridáme mrkvu, zeler a pór. Za občasného miešania restujeme ďalších 5 minút, aby zelenina zmäkla a rozvoňala sa.
  4. Nakoniec pridáme cesnak a najemno nastrúhaný zázvor a restujeme už len asi minútu.

Varenie a mixovanie:

  1. Brokolicu rozdelíme na ružičky a hlúbik. Hlúbik ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cuketu tiež nakrájame na kocky.
  2. Do hrnca k zeleninovému základu pridáme kocky cukety a len nakrájaný hlúbik z brokolice. Zalejeme horúcim vývarom, pridáme sušenú bazalku, osolíme a okoreníme.
  3. Privedieme k varu, potom stíšime plameň a pod pokrievkou varíme asi 15 minút, kým nie je všetka zelenina mäkká.
  4. Po 15 minútach do polievky pridáme ružičky brokolice a varíme už len posledných 5-7 minút. Brokolica tak ostane krásne zelená.
  5. Polievku odstavíme z ohňa a ponorným mixérom ju rozmixujeme na hladký krém.
  6. Hrniec vrátime na mierny oheň. Do horúcej polievky vmiešame smotanu na varenie a tavený syr. Miešame, kým sa syr úplne nerozpustí. Polievku už nevaríme zprudka.
  7. Ochutnáme a podľa potreby finálne dochutíme soľou a korením.

Príprava krutónov:

  1. Kým sa polievka varí, toastový chlieb nakrájame na malé kocky. V miske ich zmiešame s olivovým olejom, mletou paprikou a sušeným cesnakom.
  2. Na suchej panvici ich za stáleho miešania opečieme dozlatista a dochrumkava.
  3. Polievku podávame horúcu, ozdobenú domácimi krutónmi.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto taveného syra niekedy používam na zjemnenie lyžicu masla, ktorú vmiešam do horúcej polievky až na úplnom konci. Polievka je potom krásne zamatová.
  2. Ak chcem mať polievku ešte hustejšiu a sýtejšiu, pridám na začiatku k zelenine aj jeden menší, na kocky nakrájaný zemiak.
  3. Okrem bazalky sa do tejto polievky výborne hodí aj čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka. Tie vmiešam nasekané až do hotovej polievky na tanieri.
  4. Pre ešte lepšiu chuť niekedy všetku tvrdšiu zeleninu (mrkvu, zeler, brokolicu) najprv upečiem v rúre a až potom ju pridám do hrnca k cibuľke a zalejem vývarom.

Verím, že vám táto krémová polievka plná zeleniny bude chutiť. Je to skvelý spôsob, ako si pripraviť niečo zdravé, rýchle a naozaj chutné, čo poteší malých aj veľkých. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Frische Rezepte, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty