Ak si pod pojmom cesnačka predstavujete len číru polievku s ostrým a štipľavým nádychom, tento recept navždy zmení váš pohľad. Je to tá najlepšia, najjemnejšia a najlahodnejšia cesnaková polievka, akú som kedy v živote ochutnala. Celé tajomstvo spočíva v pečenom cesnaku, ktorý pečením úplne stratí svoju ostrosť a premení sa na sladkú, jemnú a neuveriteľne aromatickú pastu. V kombinácii so zemiakmi a smotanou je výsledok absolútne božsky krémový.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Vegánske / Krémové polievky
Potrebujeme
Na polievku
- 3 celé hlavičky cesnaku
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 3 ks stredne veľkých zemiakov (cca 400 g)
- 3 PL olivového oleja
- 1,2 litra zeleninového vývaru
- 200 ml rastlinnej smotany (napr. ovsenej alebo sójovej)
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL sušeného rozmarínu
- šťava z citróna (pár kvapiek)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na krutóny
- 2-3 plátky staršieho chleba
- olivový olej
Postup prípravy
- Pečenie cesnaku (kľúčový krok!). Rúru si predhrejte na 200 °C. Z celých hlavičiek cesnaku odrežte vrchnú časť tak, aby boli odhalené špičky jednotlivých strúčikov.
- Položte ich na malý kúsok alobalu, bohato pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do malého balíčka. Pečte 25–30 minút, kým nie je cesnak úplne mäkký a voňavý.
- Príprava základu polievky. Kým sa cesnak pečie, vo väčšom hrnci na olivovom oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita.
- Pridajte na kocky nakrájané a ošúpané zemiaky a krátko ich spolu opečte (asi 2-3 minúty), aby sa obalili v oleji.
- Upečený cesnak nechajte chvíľu vychladnúť, aby vás nepálil, a potom z každého strúčika jednoducho vytlačte mäkkú, upečenú a sladkú dužinu priamo do hrnca k zemiakom a cibuli.
- Zalejte horúcim zeleninovým vývarom, prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 20 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
- Mixovanie a dochutenie. Polievku odstavte z plameňa a ponorným mixérom ju rozmixujte dohladka do zamatovo krémovej konzistencie.
- Vráťte hrniec na mierny oheň, pridajte sušený tymian a rozmarín.
- Pomaly prilejte rastlinnú smotanu, dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pár kvapkami citrónovej šťavy pre oživenie chuti. Všetko spolu už len krátko prehrejte, ale nevarte, aby sa smotana nezrazila.
- Príprava krutónov. Kým sa polievka varí, starší chlieb nakrájajte na kocky a na panvici na olivovom oleji ho opečte zo všetkých strán dochrumkava.
- Polievku podávajte horúcu, ozdobenú chrumkavými domácimi krutónmi.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo piecť cesnak? Je to absolútne tajomstvo úspechu! Pečením cesnak úplne stratí svoju štipľavú a ostrú chuť. Cukry v ňom prirodzene skaramelizujú a z ostrej suroviny sa premení na sladkú, jemnú, orieškovú a neuveriteľne aromatickú pastu. Práve tá dodá polievke neuveriteľnú hĺbku a krémovosť bez akejkoľvek nepríjemnej pálivosti.
- Hladká verzus s kúskami. Ak máte radi úplne zamatovo hladkú polievku, rozmixujte ju naozaj dohladka. Ak však preferujete rustikálnejšiu textúru, môžete pred mixovaním odobrať časť uvarených zemiakov naberačkou a po rozmixovaní ich vrátiť do hotovej krémovej polievky vcelku.
Jednoduché variácie
- Nevéganska verzia: Namiesto rastlinnej smotany môžete bez akýchkoľvek problémov použiť klasickú smotanu na varenie (12%) alebo pre ešte krémovejší a luxusnejší výsledok smotanu na šľahanie (33%).
- S bielym vínom: Po orestovaní cibule a zemiakov môžete všetko podliať 100 ml suchého bieleho vína. Nechajte ho úplne odpariť a až potom zalejte vývarom. Polievka získa skvelú jemnú kyslosť a ešte komplexnejšiu chuť.
Výsledkom je elegantná a prekvapivo sýta polievka, ktorá chutí ako z luxusnej reštaurácie a pohladí na duši. Podávajte ju s chrumkavými domácimi krutónmi a posypanú čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Yza dolce, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
