Search

Najlepšia cesnaková polievka, akú som kedy jedla. Tajomstvo je v pečenom cesnaku, je božsky krémová.

Krémová cesnaková polievka
Krémová cesnaková polievka

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 04:30

Ak si pod pojmom cesnačka predstavujete len číru polievku s ostrým a štipľavým nádychom, tento recept navždy zmení váš pohľad. Je to tá najlepšia, najjemnejšia a najlahodnejšia cesnaková polievka, akú som kedy v živote ochutnala. Celé tajomstvo spočíva v pečenom cesnaku, ktorý pečením úplne stratí svoju ostrosť a premení sa na sladkú, jemnú a neuveriteľne aromatickú pastu. V kombinácii so zemiakmi a smotanou je výsledok absolútne božsky krémový.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
  • Trend: Vegánske / Krémové polievky

Potrebujeme

Na polievku

  • 3 celé hlavičky cesnaku
  • 2 ks stredne veľkej cibule
  • 3 ks stredne veľkých zemiakov (cca 400 g)
  • 3 PL olivového oleja
  • 1,2 litra zeleninového vývaru
  • 200 ml rastlinnej smotany (napr. ovsenej alebo sójovej)
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL sušeného rozmarínu
  • šťava z citróna (pár kvapiek)
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Na krutóny

  • 2-3 plátky staršieho chleba
  • olivový olej

Postup prípravy

  1. Pečenie cesnaku (kľúčový krok!). Rúru si predhrejte na 200 °C. Z celých hlavičiek cesnaku odrežte vrchnú časť tak, aby boli odhalené špičky jednotlivých strúčikov.
  2. Položte ich na malý kúsok alobalu, bohato pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do malého balíčka. Pečte 25–30 minút, kým nie je cesnak úplne mäkký a voňavý.
  3. Príprava základu polievky. Kým sa cesnak pečie, vo väčšom hrnci na olivovom oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita.
  4. Pridajte na kocky nakrájané a ošúpané zemiaky a krátko ich spolu opečte (asi 2-3 minúty), aby sa obalili v oleji.
  5. Upečený cesnak nechajte chvíľu vychladnúť, aby vás nepálil, a potom z každého strúčika jednoducho vytlačte mäkkú, upečenú a sladkú dužinu priamo do hrnca k zemiakom a cibuli.
  6. Zalejte horúcim zeleninovým vývarom, prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 20 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
  7. Mixovanie a dochutenie. Polievku odstavte z plameňa a ponorným mixérom ju rozmixujte dohladka do zamatovo krémovej konzistencie.
  8. Vráťte hrniec na mierny oheň, pridajte sušený tymian a rozmarín.
  9. Pomaly prilejte rastlinnú smotanu, dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a pár kvapkami citrónovej šťavy pre oživenie chuti. Všetko spolu už len krátko prehrejte, ale nevarte, aby sa smotana nezrazila.
  10. Príprava krutónov. Kým sa polievka varí, starší chlieb nakrájajte na kocky a na panvici na olivovom oleji ho opečte zo všetkých strán dochrumkava.
  11. Polievku podávajte horúcu, ozdobenú chrumkavými domácimi krutónmi.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo piecť cesnak? Je to absolútne tajomstvo úspechu! Pečením cesnak úplne stratí svoju štipľavú a ostrú chuť. Cukry v ňom prirodzene skaramelizujú a z ostrej suroviny sa premení na sladkú, jemnú, orieškovú a neuveriteľne aromatickú pastu. Práve tá dodá polievke neuveriteľnú hĺbku a krémovosť bez akejkoľvek nepríjemnej pálivosti.
  2. Hladká verzus s kúskami. Ak máte radi úplne zamatovo hladkú polievku, rozmixujte ju naozaj dohladka. Ak však preferujete rustikálnejšiu textúru, môžete pred mixovaním odobrať časť uvarených zemiakov naberačkou a po rozmixovaní ich vrátiť do hotovej krémovej polievky vcelku.

Jednoduché variácie

  • Nevéganska verzia: Namiesto rastlinnej smotany môžete bez akýchkoľvek problémov použiť klasickú smotanu na varenie (12%) alebo pre ešte krémovejší a luxusnejší výsledok smotanu na šľahanie (33%).
  • S bielym vínom: Po orestovaní cibule a zemiakov môžete všetko podliať 100 ml suchého bieleho vína. Nechajte ho úplne odpariť a až potom zalejte vývarom. Polievka získa skvelú jemnú kyslosť a ešte komplexnejšiu chuť.

Výsledkom je elegantná a prekvapivo sýta polievka, ktorá chutí ako z luxusnej reštaurácie a pohladí na duši. Podávajte ju s chrumkavými domácimi krutónmi a posypanú čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Yza dolce, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty