Publikované: 7. októbra 2025, 05:30
Mám pre vás recept na jeden z tých koláčov, ktorý keď raz vyskúšate, okamžite si ho uložíte a budete ho piecť stále dokola. Je to najlepší a najjednoduchší ‘univerzálny’ koláč, pretože je absolútne fantastický s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte práve doma – či už čerstvým sezónnym alebo sušeným zo zimných zásob. Cesto je neskutočne nadýchané a vláčne a jogurtové ‘obláčiky‘ na vrchu mu dodávajú úžasnú krémovosť a sviežosť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 360 kcal/kúsok
- Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky
Potrebujeme
Na cesto
- 3 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 150 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
- 100 g ovocia podľa chuti (sušené alebo čerstvé)
- 1 PL kukuričného škrobu (na obalenie ovocia)
- štipka soli
Na jogurtové “obláčiky”
- 1 ks vajce
- 100 g bieleho jogurtu
- 1 PL kryštálového cukru
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Hlbší plech (ideálne 20×30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Príprava ovocia. Ak používate sušené ovocie (napr. hrozienka, brusnice, nasekané marhule), v miske ho zľahka premiešajte s lyžicou kukuričného škrobu. Ak používate čerstvé ovocie (napr. čerešne, maliny, na kocky nakrájané slivky), urobte to isté.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do hustej, svetlej peny.
- Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti tenkým prúdom prilievajte olej a potom mlieko.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes na dvakrát zľahka vmiešajte stierkou do vaječného základu. Nakoniec jemne a krátko vmiešajte v škrobe obalené ovocie.
- Vrstvenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
- V malej miske metličkou zmiešajte 1 vajce, biely jogurt a 1 lyžicu cukru na hladkú zmes.
- Jogurtovú zmes lyžicou nerovnomerne “nacákajte” na viacerých miestach na povrch surového cesta. Vytvoríte tak peknú mozaiku.
- Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre približne 40 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a špajdľa po zapichnutí do cesta (mimo jogurtových častí) nevyjde čistá.
- Hotový koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo obaľovať ovocie v škrobe? Je to jednoduchý, no absolútne geniálny trik. Tenká vrstva škrobu alebo múky na ovocí zabráni tomu, aby počas pečenia kleslo na úplné dno koláča. Vďaka tomu bude pekne a rovnomerne rozptýlené v celom ceste a každé sústo bude plné ovocia.
- Kúzlo jogurtových ‘obláčikov’. Nevynechávajte jogurtovú zmes na vrchu. Počas pečenia sa čiastočne prepadne do cesta a vytvorí úžasné krémové a vláčne “obláčiky”, ktoré chuťou aj textúrou pripomínajú cheesecake. Koláč je vďaka nim oveľa šťavnatejší a zaujímavejší.
Jednoduché variácie
- Tvarohová verzia: Namiesto jogurtovej zmesi môžete na vrch použiť zmes z 250 g jemného tvarohu, 1 žĺtka a vanilkového cukru. Koláč bude ešte krémovejší a bude pripomínať tvarohovú bublaninu.
- Mramorový koláč: Pred pridaním ovocia odoberte približne tretinu cesta a vmiešajte do nej jednu polievkovú lyžicu kakaa. Na plech potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto, špajdľou vytvorte mramorový vzor a až potom pridajte jogurtové ‘obláčiky’.
Výsledkom je nádherne nadýchaný a vláčny koláč, ktorý môžete vďaka svojej univerzálnosti piecť po celý rok a obmieňať podľa sezóny a vašej nálady. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja.
Recept je inšpirovaný verziou od Lecker mit Kristy, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
