Search

Najlepší ‘univerzálny’ koláč na celý rok. Je nadýchaný, vláčny a chutí s akýmkoľvek ovocím.

Jednoduchý jogurtový koláč s ovocím
Jednoduchý jogurtový koláč s ovocím

Obsah receptu

Publikované: 7. októbra 2025, 05:30

Mám pre vás recept na jeden z tých koláčov, ktorý keď raz vyskúšate, okamžite si ho uložíte a budete ho piecť stále dokola. Je to najlepší a najjednoduchší ‘univerzálny’ koláč, pretože je absolútne fantastický s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte práve doma – či už čerstvým sezónnym alebo sušeným zo zimných zásob. Cesto je neskutočne nadýchané a vláčne a jogurtové ‘obláčiky‘ na vrchu mu dodávajú úžasnú krémovosť a sviežosť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20 kúskov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 360 kcal/kúsok
  • Trend: Rýchly koláč / Z jednej misky

Potrebujeme

Na cesto

  • 3 ks vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 ml oleja
  • 150 ml mlieka
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
  • 100 g ovocia podľa chuti (sušené alebo čerstvé)
  • 1 PL kukuričného škrobu (na obalenie ovocia)
  • štipka soli

Na jogurtové “obláčiky”

  • 1 ks vajce
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 1 PL kryštálového cukru

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Hlbší plech (ideálne 20×30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Príprava ovocia. Ak používate sušené ovocie (napr. hrozienka, brusnice, nasekané marhule), v miske ho zľahka premiešajte s lyžicou kukuričného škrobu. Ak používate čerstvé ovocie (napr. čerešne, maliny, na kocky nakrájané slivky), urobte to isté.
  3. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a kryštálovým cukrom do hustej, svetlej peny.
  4. Za stáleho miešania na nízkej rýchlosti tenkým prúdom prilievajte olej a potom mlieko.
  5. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom.
  6. Sypkú zmes na dvakrát zľahka vmiešajte stierkou do vaječného základu. Nakoniec jemne a krátko vmiešajte v škrobe obalené ovocie.
  7. Vrstvenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
  8. V malej miske metličkou zmiešajte 1 vajce, biely jogurt a 1 lyžicu cukru na hladkú zmes.
  9. Jogurtovú zmes lyžicou nerovnomerne “nacákajte” na viacerých miestach na povrch surového cesta. Vytvoríte tak peknú mozaiku.
  10. Pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre približne 40 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a špajdľa po zapichnutí do cesta (mimo jogurtových častí) nevyjde čistá.
  11. Hotový koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo obaľovať ovocie v škrobe? Je to jednoduchý, no absolútne geniálny trik. Tenká vrstva škrobu alebo múky na ovocí zabráni tomu, aby počas pečenia kleslo na úplné dno koláča. Vďaka tomu bude pekne a rovnomerne rozptýlené v celom ceste a každé sústo bude plné ovocia.
  2. Kúzlo jogurtových ‘obláčikov’. Nevynechávajte jogurtovú zmes na vrchu. Počas pečenia sa čiastočne prepadne do cesta a vytvorí úžasné krémové a vláčne “obláčiky”, ktoré chuťou aj textúrou pripomínajú cheesecake. Koláč je vďaka nim oveľa šťavnatejší a zaujímavejší.

Jednoduché variácie

  • Tvarohová verzia: Namiesto jogurtovej zmesi môžete na vrch použiť zmes z 250 g jemného tvarohu, 1 žĺtka a vanilkového cukru. Koláč bude ešte krémovejší a bude pripomínať tvarohovú bublaninu.
  • Mramorový koláč: Pred pridaním ovocia odoberte približne tretinu cesta a vmiešajte do nej jednu polievkovú lyžicu kakaa. Na plech potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto, špajdľou vytvorte mramorový vzor a až potom pridajte jogurtové ‘obláčiky’.

Výsledkom je nádherne nadýchaný a vláčny koláč, ktorý môžete vďaka svojej univerzálnosti piecť po celý rok a obmieňať podľa sezóny a vašej nálady. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja.

Recept je inšpirovaný verziou od Lecker mit Kristy, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty