Search

Najlepší obrátený jablkový koláč so smotanou: Tento recept z panvice je hotový za pár minút!

Obrátený jablkový koláč
Obrátený jablkový koláč, zdroj: AI

Obsah receptu

Máte chuť na niečo sladké, šťavnaté a rýchlo pripravené bez toho, aby ste museli zapínať rúru? Potom je tento recept na najlepší obrátený jablkový koláč pripravený priamo na panvici presne pre vás! Je neuveriteľne vláčny vďaka smotanovému cestu a osviežujúci vďaka jemne poduseným jablkám so škoricou. Tento koláč je dôkazom toho, že aj za pár minút sa dá vykúzliť dezert, ktorý vyzerá a chutí absolútne famózne. Skvele sa hodí ku poobednej káve, ako sladké raňajky, alebo len tak, keď vás prepadne chuť na sladké.

Kúzlo tohto obráteného koláča spočíva v jeho príprave. Na spodok panvice sa uloží vrstva karamelizovaných jabĺk, ktorá sa zaleje jemným smotanovým cestom, a všetko sa spoločne upečie pod pokrievkou. Výsledkom je nádherne vláčny koláč s ovocnou vrstvou navrchu, ktorý môžete podávať teplý aj studený. Pripravte sa na to, že tento rýchly a jednoduchý recept si zamilujete!

  • Veľkosť koláča: 1 koláč (z panvice s priemerom cca 22-24 cm), cca 6-8 porcií
  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia/dusenia: cca 20-22 minút
  • Náročnosť: Stredná (kvôli technike preklápania koláča)

Potrebujeme

Na jablkovú náplň si pripravíme:

  • 2 ks stredne veľkých jabĺk (pevnejšej, sladkokyslej odrody, napr. Gala, Idared)
  • 1,5–2 PL vody
  • 10-15 g ghí (alebo klasického masla)
  • 2 PL kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • mletá škorica (podľa chuti)

Na jemné smotanové cesto budeme potrebovať:

  • 200 g kyslej smotany (napr. 14-16% tuku)
  • 1 ks vajca
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 1/3 ČL soli
  • 150 g hladkej múky (alebo polohrubej, ideálne preosiatej)
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva (alebo alternatívne 0,5 ČL jedlej sódy)
  • 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového, do cesta)
  • cca 1 PL rastlinného oleja (na druhú panvicu alebo na tú istú po preklopení)

Postup prípravy

Príprava šťavnatej jablkovej vrstvy:

  1. Najprv si pripravíme jablkovú náplň. Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame ich na tenké mesiačiky.
  2. V hlbšej panvici s nepriľnavým povrchom a s pokrievkou (s priemerom cca 22-24 cm) rozpustíme na miernom plameni ghí (alebo maslo).
  3. Do panvice vložíme nakrájané jablká, podlejeme ich 1,5–2 PL vody a ochutíme citrónovou šťavou, cukrom a mletou škoricou podľa chuti.
  4. Ingrediencie zľahka premiešame a jablká prikryté pokrievkou dusíme na miernom ohni približne 3-4 minúty, alebo kým mierne nezmäknú, ale stále si držia svoj tvar. Hotové jablká rovnomerne rozprestrieme po dne panvice.

Príprava vláčneho smotanového cesta:

  1. Kým sa jablká dusia, pripravíme si cesto. Vo väčšej mise metličkou vyšľaháme kyslú smotanu s vajcom, oboma druhmi cukru (kryštálovým aj vanilkovým) a soľou do hladkej zmesi.
  2. V samostatnej miske zmiešame polovicu množstva múky (cca 75 g) s kypriacim práškom do pečiva (alebo jedlou sódou). Túto zmes primiešame k smotanovej zmesi a dobre premiešame.
  3. Potom do cesta zašľaháme 2 PL rastlinného oleja.
  4. Nakoniec postupne zapracujeme aj zvyšok múky. Múku je dobré pridávať po častiach, aby sa ingrediencie lepšie prepojili a v ceste nevznikli hrudky. Vymiešame hladké, polotekuté cesto.

Pečenie a obrátenie koláča priamo na panvici:

  1. Hotové smotanové cesto opatrne nalejeme na podusené jablká v panvici a rovnomerne ho rozotrieme tak, aby boli všetky jablká zakryté.
  2. Panvicu prikryjeme pokrievkou a koláč “pečieme” na miernom plameni približne 5–6 minút. Po tomto čase by malo byť cesto zvrchu takmer pevné.
  3. Teraz prichádza najnáročnejšia časť – obrátenie koláča. Postupujte veľmi opatrne! Pripravte si druhú, rovnako veľkú panvicu, ktorú zľahka potriete olejom (cca 1 PL). Prvú panvicu s koláčom prikryte druhou panvicou (dnom nahor) a rýchlym a plynulým pohybom obe panvice naraz preklopte. Koláč by sa mal presunúť do druhej panvice surovou stranou nadol.
  4. Koláč na druhej panvici (už bez pokrievky) opekáme ďalšie 4 minúty, aby sa spodná strana zatiahla a spevnela.
  5. Potom panvicu opäť zakryjeme pokrievkou, znížime plameň na minimum a koláč dopečieme ešte ďalších 10–12 minút. Či je koláč hotový, môžeme skontrolovať zapichnutím špajdle – po vytiahnutí by mala zostať čistá a suchá.
  6. Hotový obrátený jablkový koláč preklopíme na servírovací tanier (jablkovou vrstvou nahor). Necháme ho chvíľu vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Ak sa obávam preklopenia koláča na druhú panvicu, môžem použiť jednoduchšiu metódu. Po prvých 5-6 minútach pečenia pod pokrievkou koláč opatrne preklopím na veľký plochý tanier (ktorý je väčší ako priemer panvice). Pôvodnú panvicu rýchlo utriem, zľahka potriem olejom a potom koláč z taniera opatrne zosuniem späť do panvice, surovou stranou nadol. Potom pokračujem v pečení podľa receptu.
  2. Do jablkovej náplne môžem pre ešte bohatšiu chuť pridať aj nasekané vlašské orechy, mandle alebo hrozienka, ktoré vopred namočím do rumu alebo horúcej vody.
  3. Tento obrátený koláč je výborný sám o sebe, ale pre slávnostnejší vzhľad ho môžem pred podávaním zľahka posypať práškovým cukrom. Skvele chutí aj s kopčekom šľahačky, kyslej smotany alebo s lyžicou vanilkovej zmrzliny.
  4. Namiesto jabĺk môžem pre sezónnu obmenu použiť aj iné ovocie, napríklad hrušky, slivky alebo marhule. Postup prípravy ovocnej vrstvy bude veľmi podobný, len treba prispôsobiť čas dusenia podľa tvrdosti ovocia.

Vychutnajte si tento netradičný, no úžasne chutný a rýchly dezert, ktorý je dôkazom, že aj bez rúry sa dajú robiť zázraky!

Recept je inšpirovaný verziou od Milenia КулинарныеPецепты, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty