Search

Najjemnejší dezert, aký si viete predstaviť: Vláčna palacinková roláda s tvarohovým krémom a čučoriedkami

Palacinková roláda
Palacinková roláda

Obsah receptu

Publikované: 10. októbra 2025, 05:00

Túžite po lahodnom a efektnom dezerte, ale nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni? Táto roláda je odpoveď. Cesto je tenké ako palacinka, pečie sa len pár minút a vďaka jednému triku ho zrolujete bez jediného prasknutia. Je to môj tajný tip na bleskový dezert.

Jemný tvarohový krém a svieže čučoriedky tvoria dokonalú kombináciu chutí. Zabudnite na kupované zákusky, táto domáca roláda je stokrát lepšia a jej prípravu zvládne naozaj každý.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 10 min
  • Čas chladenia: min. 2 hodiny
  • Počet porcií: cca 12 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
  • Trend: Rýchly dezert

Potrebujeme

Palacinkové cesto:

  • 3 ks vajec
  • 20 g kryštálového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 30 g masla (rozpusteného, vlažného)
  • 1 štipka soli

Tvarohový krém:

  • 400 g tvarohu (jemného, tučného, v kocke)
  • 200 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 100 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
  • práškový cukor (podľa chuti)

Na dokončenie:

  • cca 150 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta a pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plytký plech (cca 35×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Vo väčšej miske vyšľahajte celé vajcia s cukrom a štipkou soli do svetlej peny.
  3. Postupne prilievajte mlieko a zašľahajte preosiatu múku. Nakoniec vmiešajte rozpustené vlažné maslo. Vznikne riedke cesto, podobné palacinkovému.
  4. Cesto nalejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
  5. Pečte v horúcej rúre 7–10 minút. Povrch by mal byť jemne zlatistý a na dotyk pružný. Neprepečte ho, inak sa bude lámať!

Rolovanie a chladenie:

  1. Toto je najdôležitejší krok! Kým sa cesto pečie, na pracovnú dosku si rozprestrite čistú kuchynskú utierku a jemne ju posypte práškovým cukrom.
  2. Horúci plát cesta ihneď po vytiahnutí z rúry preklopte na pripravenú utierku. Opatrne stiahnite papier na pečenie.
  3. Pomocou utierky okamžite zrolujte ešte horúce cesto do rolády. V tejto zrolovanej podobe ho nechajte úplne vychladnúť.

Príprava krému a finále:

  1. Kým cesto chladne, pripravte krém. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom dopenista.
  2. V druhej miske krátko prešľahajte tvaroh s kondenzovaným mliekom.
  3. Tvarohovú zmes po lyžiciach zašľahávajte do maslového základu, kým nevznikne hladký krém.
  4. Úplne vychladnutú roládu opatrne rozviňte. Potrite ju pripraveným krémom a rovnomerne posypte čučoriedkami.
  5. Roládu opäť pevne zviňte (teraz už bez utierky), zabaľte ju do potravinovej fólie a vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby krém stuhol.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Odľahčený krém: Ak sa vám zdá krém príliš maslový, uberte 100 g masla a namiesto neho do hotového krému zľahka vmiešajte 150 ml dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie. Bude ešte jemnejší.
  2. Cesto bez hrudiek: Múku do cesta vždy preosejte a do tekutého základu ju zašľahávajte postupne. Zaručíte si tak dokonale hladké cesto bez jedinej hrudky.

Jednoduché variácie

  • Jahodová roláda: Namiesto čučoriedok použite na plátky nakrájané čerstvé jahody. Do krému môžete pridať aj lyžicu jahodového džemu pre intenzívnejšiu chuť.
  • Čokoládová verzia: Do cesta pridajte 2 lyžice kvalitného kakaa a uberte 2 lyžice múky. Získate tak tmavé cesto, ktoré sa skvele hodí napríklad ku krému s parížskou šľahačkou a banánmi.

Roládu pred podávaním posypte práškovým cukrom a krájajte ostrým nožom. Je to dokonalý letný dezert.

Recept vychádza z verzie od Люба Кузьмичева, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty