Publikované: 10. októbra 2025, 05:00
Túžite po lahodnom a efektnom dezerte, ale nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni? Táto roláda je odpoveď. Cesto je tenké ako palacinka, pečie sa len pár minút a vďaka jednému triku ho zrolujete bez jediného prasknutia. Je to môj tajný tip na bleskový dezert.
Jemný tvarohový krém a svieže čučoriedky tvoria dokonalú kombináciu chutí. Zabudnite na kupované zákusky, táto domáca roláda je stokrát lepšia a jej prípravu zvládne naozaj každý.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 10 min
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: cca 12 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Palacinkové cesto:
- 3 ks vajec
- 20 g kryštálového cukru
- 140 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 30 g masla (rozpusteného, vlažného)
- 1 štipka soli
Tvarohový krém:
- 400 g tvarohu (jemného, tučného, v kocke)
- 200 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
- 100 g sladeného kondenzovaného mlieka (Salko)
- práškový cukor (podľa chuti)
Na dokončenie:
- cca 150 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta a pečenie:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plytký plech (cca 35×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo väčšej miske vyšľahajte celé vajcia s cukrom a štipkou soli do svetlej peny.
- Postupne prilievajte mlieko a zašľahajte preosiatu múku. Nakoniec vmiešajte rozpustené vlažné maslo. Vznikne riedke cesto, podobné palacinkovému.
- Cesto nalejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
- Pečte v horúcej rúre 7–10 minút. Povrch by mal byť jemne zlatistý a na dotyk pružný. Neprepečte ho, inak sa bude lámať!
Rolovanie a chladenie:
- Toto je najdôležitejší krok! Kým sa cesto pečie, na pracovnú dosku si rozprestrite čistú kuchynskú utierku a jemne ju posypte práškovým cukrom.
- Horúci plát cesta ihneď po vytiahnutí z rúry preklopte na pripravenú utierku. Opatrne stiahnite papier na pečenie.
- Pomocou utierky okamžite zrolujte ešte horúce cesto do rolády. V tejto zrolovanej podobe ho nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému a finále:
- Kým cesto chladne, pripravte krém. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom dopenista.
- V druhej miske krátko prešľahajte tvaroh s kondenzovaným mliekom.
- Tvarohovú zmes po lyžiciach zašľahávajte do maslového základu, kým nevznikne hladký krém.
- Úplne vychladnutú roládu opatrne rozviňte. Potrite ju pripraveným krémom a rovnomerne posypte čučoriedkami.
- Roládu opäť pevne zviňte (teraz už bez utierky), zabaľte ju do potravinovej fólie a vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby krém stuhol.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Odľahčený krém: Ak sa vám zdá krém príliš maslový, uberte 100 g masla a namiesto neho do hotového krému zľahka vmiešajte 150 ml dotuha vyšľahanej smotany na šľahanie. Bude ešte jemnejší.
- Cesto bez hrudiek: Múku do cesta vždy preosejte a do tekutého základu ju zašľahávajte postupne. Zaručíte si tak dokonale hladké cesto bez jedinej hrudky.
Jednoduché variácie
- Jahodová roláda: Namiesto čučoriedok použite na plátky nakrájané čerstvé jahody. Do krému môžete pridať aj lyžicu jahodového džemu pre intenzívnejšiu chuť.
- Čokoládová verzia: Do cesta pridajte 2 lyžice kvalitného kakaa a uberte 2 lyžice múky. Získate tak tmavé cesto, ktoré sa skvele hodí napríklad ku krému s parížskou šľahačkou a banánmi.
Roládu pred podávaním posypte práškovým cukrom a krájajte ostrým nožom. Je to dokonalý letný dezert.
Recept vychádza z verzie od Люба Кузьмичева, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
