Search

Moravské koláče plnené tvarohom a lekvárom – tradičné Hanácke koláčiky

Moravské koláče
Moravské koláče

Obsah receptu

Moravské koláče, to je spomienka na detstvo! Pamätám si, ako ich piekla moja starká, vôňa sa niesla po celom dome. Mäkučké cesto, voňavý tvaroh a sladký lekvár, to je kombinácia, ktorej neodolá nikto. Dnes sa s vami podelím o tento rodinný poklad, aby ste si aj vy mohli vychutnať tieto lahodné koláčiky.

Niet nad domáce pečenie, a tieto moravské koláče sú toho dôkazom. S láskou pripravené cesto, plnka z kvalitného tvarohu a domáci lekvár, to je tajomstvo ich výnimočnej chuti. Pripravte si ich spolu so mnou a potešte svojich blízkych týmto sladkým pokušením.

Moravské koláče plnené tvarohom a lekvárom

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky (špeciál)
  • 250 g hrubej múky (výberovej)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g masla (roztopeného)
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 ml teplého mlieka
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 žĺtky
  • Kôra z jedného bio citróna
  • 1 vrecko vanilkového cukru (8 g)

Tvarohová plnka:

  • 350 g tučného tvarohu
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 lyžička hrubej múky
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice kyslej smotany (nemusí byť)
  • 40 g sušených hrozienok
  • Štipka soli
  • Kôra z citróna (voliteľné)

Lekvárová plnka:

  • 200 g slivkového lekváru
  • 1 vrecko škoricového cukru (alebo 1/2 lyžičky mletej škorice)
  • Cukor podľa chuti (ak je lekvár málo sladký)
  • Voda podľa potreby (ak je lekvár príliš hustý)

Posýpka:

  • 20 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru
  • 20 g zmäknutého masla

Na dokončenie:

  • 1 vajce (na potretie koláčikov)

Postup prípravy:

Postup

1. Príprava kvásku:

  • V malej miske zmiešajte 300 ml teplého mlieka, 20 g droždia a 1 lyžičku cukru.
  • Nechajte kvások postáť na teplom mieste približne 10 minút, kým nezačne peniť.

2. Príprava cesta:

  • Do veľkej misy preosejte 250 g hladkej múky a 250 g hrubej múky.
  • Pridajte 80 g kryštálového cukru, 1/2 lyžičky soli, kôru z jedného bio citróna a 1 vrecko vanilkového cukru.
  • Pridajte 3 žĺtky, pripravený kvások a 80 g roztopeného masla (vychladnutého na izbovú teplotu).
  • Všetko spolu dôkladne premiešajte a vymieste hladké cesto. Spočiatku môže byť cesto riedke, ale počas miesenia zhustne. Nepridávajte ďalšiu múku.
  • Cesto je dobre vymiesené, keď sa nelepí na varechu alebo ruky.
  • Vrch cesta jemne posypte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Príprava tvarohovej plnky:

  • V miske zmiešajte 350 g tučného tvarohu, 50 g práškového cukru, 1 vrecko vanilkového cukru, 1 lyžičku hrubej múky a štipku soli.
  • Pridajte 1 žĺtok a 2 lyžice kyslej smotany (ak používate).
  • Dobre premiešajte a pridajte 40 g sušených hrozienok.
  • V samostatnej miske vyšľahajte z 1 bielka tuhý sneh a jemne ho vmiešajte do tvarohovej zmesi.

4. Príprava lekvárovej plnky:

  • V miske zmiešajte 200 g slivkového lekváru s 1 vreckom škoricového cukru (alebo 1/2 lyžičky mletej škorice).
  • Ak je lekvár príliš hustý, pridajte trochu vody. Podľa chuti môžete pridať cukor.

5. Príprava posýpky:

  • V malej miske zmiešajte 20 g hladkej múky, 30 g práškového cukru a 20 g zmäknutého masla.
  • Prstami rozmrvíte ingrediencie, kým nevznikne drobivá zmes.
  • Posýpku vložte do chladničky, aby mierne stuhla.

6. Tvarovanie koláčikov:

  • Pracovnú plochu posypte hrubou múkou.
  • Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu a vytvarujte bochník.
  • Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm.
  • Pomocou okrúhlej formičky alebo pohára vykrajujte kolieska s priemerom 7 cm.
  • Zvyšné cesto spojte, opäť vyvaľkajte a vykrajujte ďalšie kolieska.

7. Plnenie koláčikov:

  • Nechajte kolieska cesta odpočívať približne 10 minút.
  • Do stredu každého kolieska urobte jamku pomocou prstov alebo menšieho pohára.
  • Tvarohová verzia:
    • Naplňte jamky tvarohovou plnkou.
    • Okraje cesta spojte nad plnkou a vytvarujte buchtičky.
  • Ukladajte buchtičky na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol. Nechajte medzi nimi dostatočný priestor.
  • Prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 10 minút.
  • Lekvárová verzia:
    • Do každej buchtičky opäť urobte jamku v strede.
    • Naplňte jamky lekvárovou plnkou.

8. Dokončenie a pečenie:

  • Okraje koláčikov potrite rozšľahaným vajcom, aby mali po upečení peknú farbu.
  • Vrch koláčikov posypte pripravenou posýpkou.
  • Nechajte koláčiky ešte 5 minút odpočívať.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Pečte koláčiky približne 17 – 20 minút, kým nie sú zlatisté.
  • Počas pečenia koláčiky sledujte, aby neprihoreli.

Tipy:

  • Práca s cestom: Ak sa cesto lepí, jemne si pomúčte ruky alebo pracovnú plochu. Nepridávajte veľa múky, aby cesto nezostalo tuhé.
  • Variácie: Okrem tvarohovej a lekvárovej plnky môžete použiť aj makovú alebo orechovú plnku.
  • Posýpka: Posýpku môžete prispôsobiť podľa chuti pridaním mletej škorice alebo nasekaných orechov.

Video recept:

Tak a je to! Moravské koláče sú na svete a verím, že vám budú chutiť rovnako ako nám doma. Pečenie je láska, ktorú dávame do každého koláčika. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!

Súvisiace články:

Jednoduché kysnuté koláče z kyslej smotany podľa receptu zo starej knihy: Sú vynikajúce!

Kulinárske dedičstvo: Kysnuté koláče podľa receptu zo starej knihy z roku 1894

Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty