Legendárna čokoládová torta Praha podľa originálnej normy ČSN z roku 1978!

Legendárna čokoládová torta Praha podľa originálnej normy ČSN z roku 1978!

Legendárna čokoládová torta Praha podľa originálnej normy ČSN z roku 1978. Pripravte si túto neodolateľnú pochúťku doma a preneste sa do doby, kedy vládla v každej cukrárni.

Tento recept na tortu Praha je viac než len kulinársky zážitok. Je to cesta späť k tradičnému československému cukrárskemu umeniu. Vychutnajte si bohatú chuť čokolády, lahodný krém a marhuľový džem v tomto historicky významnom dezerte.

Legendárna čokoládová torta Praha

Ingrediencie:

  • Korpus (20 cm priemer):
    • 6 vajec
    • 150 g cukru (vrátane 8 g vanilkového cukru)
    • 115 g hladkej múky
    • 25 g kakaa
    • 40 g rozpusteného masla
  • Krém:
    • 2 žĺtky (17 g, zo stredných vajec)
    • 40 ml vody
    • 8 g vanilkového cukru
    • 240 g kondenzovaného mlieka
    • 400 g masla
    • 20 g kakaového prášku
    • Niekoľko kvapiek rumovej esencie alebo 1 čajová lyžička koňaku (voliteľné)
    • alebo použite tento čokoládový krém recept TU
  • Impregnácia:
    • 50 g cukru
    • 50 ml vody
    • Čajová lyžička koňaku alebo pár kvapiek rumovej esencie
  • Marhuľový džem (80-100 g)
  • Pre čokoládovú glazúru:
    • 100 g masla
    • 100 g čokolády (60-70 % kakaa)

Postup prípravy:

  1. Príprava korpusu:
    • Vajcia rozdeľte na bielka a žĺtka. Bielka šľahajte so vanilkovým cukrom a časťou cukru do tuhých špičiek. Žĺtka vyšľahajte s ostatným cukrom do peny a potom jemne vmiešajte bielkovú zmes do žĺtkovej.
  2. Pridanie suchých zložiek:
    • Postupne pridávajte preosiatu múku a kakao. Nezabudnite na rozpustené maslo, ktoré by malo byť v izbovej teplote. Cesto rozdeľte na polovicu a pečte v predhriatej rúre na 175°C, každý korpus po 18 minút. Po vychladnutí každý korpus rozkrojte ešte na polovicu.
  3. Príprava krému:
    • Vymiešajte žĺtka s vodou, vanilkovým cukrom, kondenzovaným mliekom a maslom. Pridajte kakao a podľa chuti aj voliteľný alkohol. Zmes dôkladne premiešajte.
  4. Vrstvenie torty:
    • Každú vrstvu navlhčite pripraveným sirupom, potrite krémom a postup opakujte, kým nebudú využité všetky vrstvy.
  5. Finálna úprava:
    • Na vrch a boky torty nanesite marhuľový džem. Pripravte glazúru z masla a čokolády a rovnomerne ju rozotrite po celej torte.
  6. Chladenie:
    • Nechajte tortu odpočívať v chladničke, aby sa chute dobre prepojili.

Legendárna čokoládová torta PrahaVideo recept

Neváhajte a vyskúšajte tento recept na tortu Praha. Je to perfektná voľba na každú príležitosť a zaručene poteší celú rodinu.

Súvisiace články

Torta lenivej ženy: Nepečená torta s jedinečnou chuťou hotová už za 15 minút

TORTA „LENINGRAD“ – Pečieme vždy dve naraz, jedna nikdy nestačí!

Sacherova torta: V roku 1860 bola táto rakúska torta najlepšia na svete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Торты и Кулинария Cakes & Cooking


Súvisiace príspevky

Vynikajúca domáca Quesadilla s hovädzím mäsom a syrom: Rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu!

Vynikajúca domáca Quesadilla s hovädzím mäsom a syrom: Rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchle a chutné jedlo, ktoré poteší celú rodinu? Vyskúšajte tieto vynikajúce domáce quesadilly s hovädzím mäsom a syrom! Sú plné chuti a pripravené za pár minút. Quesadilly sú skvelou voľbou pre obed, večeru alebo len tak ako snack. Môžete ich naplniť […]

Domáca talianska Panna Cotta: Lahodný dezert pre každú príležitosť!

Domáca talianska Panna Cotta: Lahodný dezert pre každú príležitosť!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte lahodný dezert, ktorý zaručene ohúri vašich hostí? Vyskúšajte našu domácu taliansku panna cottu so sladučkými jahodami! Tento krémový a osviežujúci dezert sa ľahko pripravuje a je ideálny pre letné dni. Panna cotta je taliansky dezert vyrobený zo smotany, mlieka, cukru a […]

Mini jablkové donuty z ovsenej múky: Zdravá a lahodná pochúťka!

Mini jablkové donuty z ovsenej múky: Zdravá a lahodná pochúťka!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte zdravú a chutnú alternatívu klasických donutov? Vyskúšajte tieto mini jablkové donuty z ovsenej múky! Sú plné vlákniny a ovocnej chuti, a navyše jednoduché na prípravu. Zabudnite na mastné a kalorické donuty z obchodu! S týmto receptom si môžete vychutnať zdravú a […]

Nepečená napolitánková torta: Rýchla a chutná maškrta

Nepečená napolitánková torta: Rýchla a chutná maškrta

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte chuť na niečo sladké, ale nechce sa vám piecť? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na nepečenú napolitánkovú tortu. Je to rýchla a chutná maškrta, ktorá poteší každého milovníka čokolády a napolitánok. Táto nepečená torta je skvelou voľbou pre začiatočníkov v kuchyni, pretože […]

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

Neodolateľne krémový ryžový puding: Chutný a jednoduchý na prípravu!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchly a jednoduchý dezert, ktorý poteší celú rodinu? Vyskúšajte náš “Dokonale krémový ryžový puding”! Tento recept je hotový za 30 minút a zvládne ho aj začínajúci kuchár. Vďaka použitiu plnotučného mlieka alebo kokosového mlieka a javorového sirupu je puding bohato ochutený […]

Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa!

Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na lahodný a sýty steakový sendvič, ktorý si zamilujete aj vy, aj vaši hostia? Vyskúšajte náš “Dokonalý steakový sendvič: Chrumkavý chlieb, šťavnatý steak a lahodná karamelizovaná cibuľa”! Vďaka tomuto receptu si pripravíte sendvič, ktorý je plný chuti a textúry, s […]


Google Správy: Daj nám ⭐