Jahodové mini cmarové koláčiky sú dokonalým dezertom, ktorý spája jemnú chuť jahôd s nadýchanými cmarovými koláčikmi. Tento jednoduchý a rýchly recept vám prinesie potešenie nielen pri pečení, ale aj pri samotnom ochutnávaní.
Pripravte si tieto lahodné jahodové koláčiky a vychutnajte si ich na raňajky, ako sladký snack alebo dezert po chutnom obede. Ich jemná konzistencia a sladká jahodová náplň vás očaria na prvý hlt.
Jahodové cmarové koláčiky
Ingrediencie:
Pre koláčiky:
- 4 šálky hladkej múky (480 g)
- ¼ šálky kryštálového cukru (50 g)
- 1 lyžica prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- 1 šálka studeného masla, nakrájaného na kocky (226 g)
- 1¼ šálky studeného cmaru (300 ml)
- 1 veľké vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice studenej hustej smotany na natretie vrchnej časti
Pre jahody:
- 675 g nakrájaných jahôd
- ⅓ šálky cukru (67 g)
Na šľahačku:
- 2 šálky smotany na šľahanie (480 ml)
- ¼ šálky kryštálového cukru (50 g)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup prípravy:
Príprava jahôd:
- Jahody vložte do veľkej misy, posypte cukrom, premiešajte, zakryte a nechajte v chladničke.
Koláčiky:
- Predhrejte rúru na 220 °C. Veľký plech vystlite papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- V inej miske vyšľahajte vajce, cmar a vanilkový extrakt.
- Pridajte studené maslo do suchej zmesi a zapracujte ho rukami alebo vykrajovačom, kým maslo nebude na malé kúsky, veľké asi ako hrášok.
- Mliečnu zmes nalejte do múčnej zmesi a miešajte vidličkou alebo vareškou, kým sa nezačne tvoriť huňaté cesto.
- Cesto vyklopte na čistý povrch bohato posypaný múkou. Cesto jemne spracujte, kým nedrží pohromade do jednej hmoty, a potom ho roztlačte na hrúbku 2,5 cm (1 palec).
- Použite okrúhlu vykrajovačku na vykrajovanie koláčikov.
- Položte koláčiky na plech asi 2,5 cm od seba. Vrchy natrieme smotanou a podľa potreby posypeme cukrom.
- Pečte 15 minút alebo kým nie sú vrchné časti zlatohnedé.
Príprava šľahačky:
- Vo veľkej mise vyšľahajte smotanu, cukor a vanilkový extrakt v elektrickom mixéri alebo v stojanovom mixéri s nástavcom na šľahanie pri strednej rýchlosti, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Ochlaďte, kým nebude pripravená na podávanie.
Zostavenie:
- Na servírovanie rozdeľte koláčiky na polovicu.
- Na spodnú polovicu pridajte kopu šľahačky a kopu macerovaných jahôd.
- Navrch položte druhú polovicu koláčikov a dokončite ďalšou kopou šľahačky a ďalšími jahodami.
- Ihneď podávajte.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre výraznejšiu chuť jahôd, nechajte ich macerovať s cukrom v chladničke cez noc.
- Ak chcete koláčiky ešte viac osviežiť, pridajte do šľahačky pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Koláčiky môžete skladovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote až tri dni, no najlepšie sú čerstvé
Jahodové cmarové koláčiky – Video recept:
Jahodové mini cmarové koláčiky sú skvelým spôsobom, ako potešiť svoju rodinu a priateľov. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Užite si tento sladký recept, ktorý prinesie úsmev na tvár každému, kto ich ochutná.
Súvisiace články:
Jednoduchá a rýchla jahodová bublanina za 10 minút: Stačí zmiešať ingrediencie a môžete začať piecť
Ako pripraviť najlepší jahodový džem na zimu: krok za krokom
Ako pripraviť jednoduché jahodové tiramisu za 10 minút – bez rúry!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Preppy Kitchen