Hľadáte recept na lahodnú a nezvyčajnú grilovanú pochúťku? Vyskúšajte toto grilované kuracie mäso s korením sumak a osviežujúcou tzatziki omáčkou! Kuracie mäso je marinované v pikantnej a aromatickej zmesi korenín s citrónovou šťavou a olivovým olejom, a vďaka grilovaniu získava lahodnú chrumkavosť a šťavnatosť. Tzatziki omáčka s jogurtom, uhorkou a cesnakom perfektne dopĺňa chuť kuracieho mäsa a dodáva mu svieži nádych.
Už vás nebaví stále to isté grilované kuracie mäso? Vďaka exotickému koreniu sumak a pikantnej marináde získava kuracie mäso jedinečnú chuť, ktorá si vás zaručene získa. Tzatziki omáčka s jogurtom, uhorkou a cesnakom dodáva tomuto jedlu sviežosť a ľahkosť. Presvedčte sa sami, že môžete grilovať aj zdravo a stále chutne!
Grilované kuracie mäso s korením sumak a tzatziki omáčkou
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
- 3 veľké strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky korenia sumak, plus na ozdobu
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička koriandru
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- Šťava z jedného citrónu
- 2-3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 8 až 10 kuracích stehien bez kosti a kože
- Soľ
- Čierne korenie
- 2 veľké citróny, rozpolené
- Pita chlieb
- Nakladaná červená cibuľa
- Tzatziki omáčka
Postup prípravy:
- Do kuchynského robota s čepeľou pridajte cibuľu, cesnak, sumak, papriku, koriander, nové korenie, citrónovú šťavu a dostatok olivového oleja.
- Zatvorte veko a mixujte, kým sa ingrediencie dobre nespoja do hustej, hrubozrnnej marinády.
- Kuracie stehná osušte papierovými utierkami a dobre ochuťte soľou a čiernym korením z oboch strán.
- Kuracie mäso vložte do misky a nalejte naň marinádu.
- Kuracie mäso dobre premiešajte spolu s marinádou, aby ňou bolo kuracie mäso úplne pokryté.
- Uložte do chladničky na 30 minút alebo cez noc.
- Citrónové polovice uložte reznou stranou nadol na grilovaciu panvicu alebo gril a grilujte.
- Pita chlieb potrite olivovým olejom z oboch strán a tiež ho ugrilujte približne 40 sekúnd z každej strany, kým nie je mäkký a opečený. Odstráňte z tepla a odložte bokom.
- Následne uložte kuracie mäso na horúci gril alebo grilovaciu panvicu.
- Zakryte a grilujte 5 minút, potom kuracie mäso otočte, zakryte a grilujte ďalších 3 až 5 minút, kým nie je mäso úplne prepečené.
- Preneste kuracie stehná na veľký servírovací tanier.
- Posypte kuracie stehná ďalším sumakom a navrch pridajte nakladanú cibuľu.
- Pridajte grilované citróny a pita chlieb na jednu stranu taniera vedľa kuracieho mäsa.
- Podávajte s nakladanou cibuľou a tzatziki omáčkou.
Tipy:
- Ak nemáte korenie sumak, môžete ho nahradiť zmesou mletého koriandra, citrónovej kôry a štipky štipľavej papričky.
- Pre extra pikantnú chuť môžete do marinády pridať aj čili papričku.
- Tzatziki omáčku si môžete pripraviť aj deň vopred a nechať ju v chladničke.
- Grilované kuracie mäso s tzatziki omáčkou môžete podávať napríklad s pita chlebom, ryžou alebo zeleninou.
Grilované kuracie mäso s korením sumak a tzatziki omáčkou – Video recept:
Toto grilované kuracie mäso s korením sumak a tzatziki omáčkou je lahodný a jednoduchý recept, ktorý je ideálny na letné grilovanie. Vyskúšajte ho aj vy a potešte seba a svojich hostí novou chuťou a sviežou omáčkou!
Súvisiace články:
Chrumkavé zapečené tortilly s kuracím mäsom: Rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu!
Kurací šalát s pomarančovým dresingom: Osviežujúci obed na každý deň!
Chrumkavé kuracie rolky s lahodnou syrovou omáčkou a opečenými zemiakmi
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála The Mediterranean Dish