Máte chuť na niečo rýchle, jednoduché a zároveň neodolateľne chutné? Táto krémová zapečená cuketa so šampiňónmi je presne to, čo hľadáte! Pripravíte ju doslova raz-dva a výsledok vás milo prekvapí svojou bohatou chuťou a jemnou textúrou. Je to ideálny recept na ľahký obed alebo sýtu večeru, ktorý si zamilujú nielen vegetariáni, ale všetci priaznivci dobrej zeleninovej kuchyne. Zabudnite na zdĺhavé varenie a doprajte si túto delikatesu plnú čerstvých ingrediencií a lahodnej smotanovej omáčky!
V tomto recepte sa snúbi jemná chuť cukety s aromatickými šampiňónmi, všetko zaliate krémovou smotanovou omáčkou a zapečené s chrumkavou syrovou kôrkou. Príprava je naozaj nenáročná a zvládne ju aj začiatočník. Výsledkom je farebné a výživné jedlo, ktoré zasýti a poteší vaše chuťové poháriky. Podávajte s ryžou a užite si dokonalý gastronomický zážitok!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia a pečenia: cca 30-35 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 50 ml olivového oleja
- 2 ks stredne veľkej cukety (cca 500-600 g celkovo)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 2 PL masla
- 1 ks stredne veľkej mrkvy
- 300 g čerstvých šampiňónov
- 1 ks väčšej, zrelej paradajky
- 1 PL hladkej múky
- 400 g smotany na varenie (napr. 10-12% tuku)
- 1 menší zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda, čedar, na strúhanie)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- Varená ryža na podávanie – cca 300 g (uvarenej)
Postup prípravy
Príprava zeleniny:
- Cukety umyjeme, konce odrežeme. Ak majú hrubšiu šupku, môžeme ich čiastočne ošúpať. Nakrájame ich na hrubšie polkolieska alebo väčšie kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké plátky alebo malé kocky.
- Šampiňóny očistíme (neoplachujeme zbytočne pod vodou, stačí utrieť vlhkou utierkou alebo rýchlo opláchnuť a osušiť) a nakrájame na plátky alebo menšie kúsky.
- Paradajku umyjeme, môžeme ju na chvíľu ponoriť do vriacej vody a následne schladiť, aby sa ľahšie lúpala (voliteľné). Odstránime tvrdú časť pri stopke a tiež mäkkú vnútornú časť so semienkami (aby jedlo nebolo príliš vodnaté). Dužinu nakrájame na menšie kocky. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno (stonky nepoužívame).
Restovanie a príprava omáčky:
- Vo väčšej panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cuketu a za občasného miešania ju opekáme približne 4–6 minút, kým nezačne mäknúť a chytať farbu. Potom k cukete pridáme nakrájanú mrkvu a spolu restujeme ďalšie 2-3 minúty. Nakoniec vmiešame nakrájanú paradajkovú dužinu, premiešame a odstavíme.
- Medzitým si v druhej panvici (alebo po vybratí cuketovej zmesi v tej istej) roztopíme maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju dosklovita, približne 4 minúty.
- K orestovanej cibuli pridáme nakrájané šampiňóny a za občasného miešania ich opekáme 3–5 minút, kým sa z nich neodparí prebytočná voda a nezačnú hnednúť.
- Opečené šampiňóny s cibuľou zaprášime 1 PL hladkej múky, krátko premiešame (cca 30 sekúnd) a za stáleho miešania postupne prilievame smotanu na varenie, aby sa nevytvorili hrudky.
- Omáčku privedieme k varu, potom znížime plameň na mierny. Ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a mletým muškátovým orieškom. Za občasného miešania varíme približne 5 minút, kým omáčka jemne nezhustne.
Zapekanie:
- Pripravenú cuketovo-mrkvovú zmes z prvej panvice zľahka osolíme a okoreníme. Potom ju zmiešame so smotanovo-šampiňónovou omáčkou a väčšinou nasekanej petržlenovej vňate (trochu si necháme na finálne ozdobenie).
- Celú zmes preložíme do stredne veľkej zapekacej misy. Vrch rovnomerne posypeme najemno nastrúhaným tvrdým syrom.
- Rúru predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Zapekaciu misu vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 10-15 minút, alebo kým syr na povrchu nie je krásne zlatistý a bublajúci.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem jedlo ešte farebnejšie a pestrejšie, môžem pridať aj inú zeleninu, napríklad červenú alebo žltú papriku nakrájanú na pásiky, kukuricu alebo hrášok.
- Namiesto šampiňónov rada používam aj iné druhy húb, napríklad hlivu ustricovú alebo lesné huby (ak sú dostupné a bezpečne rozpoznané), ktoré dodajú jedlu intenzívnejšiu chuť.
- Pre pikantnejšiu verziu môžem do smotanovej omáčky pridať štipku mletého čili alebo pár kvapiek tabasca. Výborne sa hodí aj pretlačený strúčik cesnaku pridaný k cibuli.
- Ak preferujem ľahšiu verziu, môžem použiť smotanu na varenie s nižším obsahom tuku alebo časť smotany nahradiť mliekom. Množstvo syra je tiež možné prispôsobiť podľa chuti.
Zapečená cuketa so šampiňónmi a smotanou je skvelým dôkazom toho, že aj jednoduché vegetariánske jedlo môže byť plné chuti a potešiť celú rodinu. Podávajte s uvarenou ryžou, posypané zvyšnou petržlenovou vňaťou.
Recept je inšpirovaný verziou z viele Rezepte, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.