Klasický koláč s tvarohovou náplňou a orechovou drobenkou – zo starých domácich receptov

Klasický koláč s tvarohovou náplňou
Klasický koláč s tvarohovou náplňou a orechovou drobenkou

Obsah receptu

Ach, tie staré dobré časy, keď babička piekla ten najvoňavejší klasický koláč s tvarohovou náplňou a orechovou drobenkou! Vráťte sa s nami do detstva a pripomeňte si túto klasiku v našom recepte, ktorý je jednoduchý, no zároveň plný lásky a starostlivosti.

Tento klasický koláč s tvarohovou náplňou je ako stvorený na nedeľné popoludnie s rodinou. Jemný tvarohový krém sa rozplýva na jazyku a chrumkavá orechová drobenka dodáva ten správny šmrnc. Pripravte si ho podľa nášho receptu a uvidíte, že si ho zamilujú malí aj veľkí.

Ingrediencie:

Ingrediencie na základ:

  • 140 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 1 balenie prášku do pečiva

Na posýpku:

  • 120 g mäkkého masla
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 70 g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 130 g hladkej múky

Na tvarohovú náplň:

  • 600 g prírodného jogurtu (3,5%)
  • 4 vajcia
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 200 g cukru
  • 2 balenia vanilkového pudingového prášku
  • 200 ml smotany na šľahanie

Forma na pečenie:

  • 40 x 25 cm

Čas pečenia:

  • Pečieme pri 185 °C s horným/spodným ohrevom cca 30 – 40 minút.

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte maslo, cukor, vanilkový cukor a vajce. Pridajte prášok do pečiva, mleté vlašské orechy, múku a vypracujte cesto. Formu na pečenie (40 x 25 cm) vymastite maslom a rovnomerne do nej rozprestrite cesto.
  2. Príprava posýpky: V miske zmiešajte mleté vlašské orechy, cukor, vanilkový cukor a múku. Pridajte mäkké maslo a rukami vypracujte drobivú posýpku.
  3. Príprava tvarohovej náplne: V ďalšej miske zmiešajte prírodný jogurt, nízkotučný tvaroh, cukor, vajcia, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a pudingový prášok. Miešajte, až kým náplň nebude hladká.
  4. Zostavenie koláča: Na pripravené cesto nalejte tvarohovú náplň a uhladte. Na vrch rovnomerne rozložte posýpku.
  5. Pečenie: Koláč pečte v predhriatej rúre na 185 °C s horným/spodným ohrevom približne 30 – 40 minút, kým povrch nebude zlatohnedý.
  6. Dokončenie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť a podávajte.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Ak chcete, aby bola drobenka ešte chrumkavejšia, pridajte do nej trochu strúhanky.
  2. Tvarohovú náplň môžete ochutiť aj citrónovou kôrou alebo hrozienkami.
  3. Koláč je najlepší ešte teplý, ale výborne chutí aj na druhý deň.
  4. Ak vám zostane koláč, môžete ho uchovať v chladničke až 3 dni.

Video recept:

Veríme, že si tento klasický koláč s tvarohovou náplňou a orechovou drobenkou zamilujete rovnako ako my. Je to skvelý spôsob, ako potešiť svojich blízkych a pripomenúť si staré dobré časy. Prajeme vám dobrú chuť a veľa pekných chvíľ strávených s rodinou pri šálke kávy a kúsku tohto lahodného koláča.

Súvisiace články:

Šľahačková rozkoš – dvojvrstvový koláč s čokoládovou polevou, ktorý je najchutnejší, aký som kedy jedol!

Banánový koláč s arašidmi – rýchly dezert z jedného banánu a jedného vajíčka

Jablkový koláč s mandľovou drobenkou – tak dokonalý, že už žiadny iný nepečiem!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála P-S BACKPARADIES

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty