Jablkový koláč s mandľovou drobenkou – tak dokonalý, že už žiadny iný nepečiem!

Jablkový koláč s mandľovou drobenkou
Jablkový koláč s mandľovou drobenkou

Obsah receptu

Viete, čo milujem najviac? Keď sa celým domom šíri vôňa čerstvo upečeného koláča. A tento jablkový koláč s mandľovou drobenkou? Ten je priam božský! Recept som zdedila po mojej babičke a verte mi, že krajší a chutnejší koláč ste ešte nejedli.

Tajomstvo sa ukrýva v dokonalej harmónii sladkých jabĺk, chrumkavej mandľovej drobenky a mäkučkého cesta. Pripravte si ho spolu so mnou a uvidíte, že sa stane aj vašim obľúbeným.

Ingrediencie:

  • Na jablká:
    • 1 kg jabĺk
    • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • Na drobenku:
    • 175 g hladkej múky
    • 100 g cukru
    • 150 g masla
    • 3 lyžice mletých mandlí
    • Štipka soli
    • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • Cesto:
    • 150 g masla
    • 100 g cukru
    • 1 polievková lyžica vanilkového cukru
    • 5 vajec
    • 375 g hladkej múky
    • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
    • Štipka soli
  • Na potretie:
    • 3-4 lyžice marhuľového džemu

Postup prípravy:

Príprava jabĺk:

  1. Očistite jablká, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na tenké plátky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli, a odložte ich bokom.

Drobenka:

  1. V miske zmiešajte 175 g hladkej múky, 100 g cukru, 150 g masla, 3 lyžice mletých mandlí, štipku soli a 1/2 čajovej lyžičky škorice. Vymiešajte zmes na drobenku.

Cesto:

  1. V ďalšej miske vyšľahajte 150 g masla do krémova s 100 g cukru a vanilkovým cukrom.
  2. Po jednom pridávajte 5 vajec, vždy dobre premiešajte, aby sa zložky spojili.
  3. Do tejto zmesi postupne pridávajte 375 g preosiatej hladkej múky, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva a štipku soli. Miešajte, kým nezískate hladké cesto.

Zostavenie koláča:

  1. Pripravené cesto nalejte do formy o veľkosti 33×29 cm vystlanej papierom na pečenie a rozotrite ho rovnomerne.
  2. Na cesto poukladajte plátky jabĺk.
  3. Na jablká rovnomerne nasypte pripravenú drobenku.

Pečenie:

  1. Koláč pečte v predhriatej rúre na 150°C po dobu 35 minút.

Záverečné kroky:

  1. Po upečení koláč potrite 3-4 lyžicami marhuľového džemu, aby bol lesklý a sladký.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Jablká: Použite kyslejšie odrody jabĺk, ako napríklad Jonagold alebo Idared. Dodajú koláču tú správnu chuť.
  2. Maslo: Na prípravu cesta a drobenky používajte kvalitné maslo. Zvýrazní chuť koláča a drobenka bude krásne krehká.
  3. Mandle: Ak nemáte mleté mandle, môžete ich nahradiť aj nasekanými orechami.
  4. Pečenie: Každá rúra pečie inak, preto sledujte koláč počas pečenia a v prípade potreby upravte teplotu a čas pečenia.
  5. Marhuľový džem: Na potretie koláča môžete použiť aj iný džem, napríklad ríbezľový alebo jahodový.

Video recept:

Verím, že si tento jablkový koláč s mandľovou drobenkou zamilujete rovnako ako ja. Je jednoduchý, rýchly a výsledok je vždy zaručený. Upečte si ho pre svojich blízkych a vychutnajte si spoločné chvíle pri šálke kávy alebo čaju.

Súvisiace články:

Najlepší jablkový koláč na svete – vďaka tejto jednoduchej ingrediencii sa rozplýva v ústach! Ľahký a veľmi chutný

Jednoduchý čokoládový koláč s olivovým olejom – bez múky a len z pár základných surovín

Jednoduchý a veľmi chutný jablkový koláč so škoricou z teplovzdušnej fritézy

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty