Tento jablkový koláč so škoricou je priam rozprávkový! Voňavý, mäkučký a taký jednoduchý, že ho zvládnete upiecť aj s vašimi malými pomocníkmi. Škorica mu dodá tú správnu iskru a teplovzdušná fritéza ho vykúzli za pár minút. Poďte sa so mnou pozrieť, ako na to!
Pamätáte sa na tie koláče, čo nám piekli naše babičky? Tak tento im je veru podobný! Jabĺčka krásne zmäknú, cesto je nadýchané a vôňa škorice sa rozlieha po celom dome. A čo je najlepšie? Vďaka fritéze ho máte hotový raz-dva!
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké jablká
- 2 veľké vajcia (alebo 180 g banánového/jablkového kompótu, ak chcete nahradiť vajcia)
- 50 g cukru (možno nahradiť datľovým sirupom alebo vanilkovým cukrom)
- 75 g hladkej múky
- 125 ml mlieka (alebo vegánskeho mlieka, vody, alebo rozpusteného masla)
- 2 polievkové lyžice hrozienok (marinovaných v horúcom čaji alebo Amarette)
- šťava z 1/2 citróna
- kôra z 1 citróna
- 2 lyžičky škorice
Postup prípravy:
- Príprava jabĺk:
- Jablká ošúpte, vyberte jadrovníky a nakrájajte ich na plátky.
- Pokvapkajte šťavou z 1/2 citróna a posypte škoricou (2 lyžičky), potom jemne premiešajte, aby sa všetky plátky rovnomerne obalili.
- Príprava cesta:
- V miske rozbite 2 veľké vajcia a pridajte 50 g cukru.
- Pridajte 125 ml mlieka a nastrúhanú kôru z 1 citróna, potom dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte 75 g múky a opäť miešajte, až kým nezískate hladké cesto.
- Pridanie jabĺk a hrozienok:
- Do cesta jemne vmiešajte pripravené jablká a hrozienka (hrozienka môžete marinovať v horúcom čaji alebo alkohole, ako je Amaretto).
- Pečenie:
- Cesto s jablkami nalejte do tortovej formy s priemerom 22 cm, vystlanej papierom na pečenie.
- Pečte vo fritéze pri teplote 200 °C po dobu 16-18 minút. Ak pečiete v rúre, zdvojnásobte čas pečenia na približne 35-40 minút pri rovnakej teplote.
- Podávanie:
- Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť a môžete podávať. Koláč má jemnú textúru s lahodnými kúskami jabĺk a hrozienok, doplnenú vôňou škorice a citrónovej kôry.
Nutričné hodnoty:
Recept na jablkový koláč so škoricou obsahuje približne 950 kcal celkom. Pri porciovaní na 8 kusov je to približne 118 kcal na porciu.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte po ruke citrón, môžete ho nahradiť limetkou alebo pomarančom.
- Hrozienka môžete pred pridaním do cesta namočiť aj do rumu alebo brandy. Dodá to koláču zaujímavú arómu.
- Ak chcete koláč ešte vylepšiť, môžete na vrch pred pečením posypať trochu ovsených vločiek alebo nasekaných orechov.
- Jablkový koláč so škoricou je výborný teplý aj studený. Podávať ho môžete s kopčekom šľahačky, vanilkovou zmrzlinou alebo len tak samotný.
Video recept:
Verím, že vám tento jednoduchý receptík na veľmi chutný jablkový koláč so škoricou prinesie veľa radosti a že si na koláčiku pochutnáte rovnako ako ja. Nezabudnite sa s receptom podeliť aj s vašimi blízkymi a dajte mi vedieť, ako sa vám vydaril! Prajem vám krásny deň a veľa úspechov pri pečení.
Súvisiace články:
Zamatový poklad: Rýchly orechovo-tvarohový koláčik podľa babky Stanky
Tradičný koláč Barozzi – čokoládový dezert z kávovej usadeniny, bez lepku
Citrónový koláč na štýl Crème Brûlée s chrumkavou karamelovou vrstvou
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Un jour Une recette