Milí milovníci sladkých dobrot, dnes vám predstavím recept na skutočnú lahôdku – šľahačkovú rozkoš, ktorá vám pripomenie tie najkrajšie chvíle z detstva u babičky. Tento dvojvrstvový koláč s čokoládovou polevou je ako objatie plné lásky a sladkých spomienok.
Pripravte sa na výnimočný zážitok pre vaše chuťové poháriky. Nadýchané cesto, jemný šľahačkový krém a bohatá čokoládová poleva vytvárajú dokonalú harmóniu chutí, ktorá vás prenesie do sveta čistej blaženosti. Tento koláč nie je len dezertom, je to malé umelecké dielo, ktoré potešií oko i dušu.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 6 vajec
- Štipka soli
- 150 g cukru
- 220 g hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
- 50 ml mlieka
Krém:
- 400 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 100 g práškového cukru
Na navlhčenie:
- Mlieko na navlhčenie
Na čokoládovú polevu:
- 200 g mliečnej čokolády
- 100 ml mlieka
- 1 lyžička masla
- 50 g arašidov, nasekaných
Postup prípravy:
- Príprava cesta:
- V miske vyšľahajte vajcia so štipkou soli a cukrom, kým zmes nebude nadýchaná a svetlá.
- Postupne pridávajte preosiatu múku a prášok do pečiva, potom prilievajte mlieko a miešajte dohladka.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 44×32 cm.
- Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút.
- Po upečení nechajte cesto vychladnúť a následne ho rozkrojte na polovicu.
- Príprava krému:
- Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom, kým vznikne hustý krém.
- Zostavenie koláča:
- Spodnú časť cesta navlhčite mliekom a rovnomerne natrite polovicou krému.
- Prikryte druhou časťou cesta, opäť navlhčite mliekom a natrite zvyškom krému.
- Príprava čokoládovej polevy:
- Vo vodnom kúpeli roztopte mliečnu čokoládu s mliekom a maslom, kým sa všetky zložky nespoja do hladkej polevy.
- Pridajte nasekané arašidy a premiešajte.
- Poleva a chladenie:
- Čokoládovú polevu nalejte na vrch koláča a rovnomerne rozotrite.
- Koláč nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu, aby stuhol a prepojili sa chute.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre extra nadýchané cesto vyšľahajte bielky zvlášť a potom ich jemne vmiešajte do cesta.
- Ak chcete intenzívnejšiu chuť, pridajte do čokoládovej polevy lyžičku instantnej kávy.
- Koláč bude ešte lahodnejší, ak ho necháte pred podávaním aspoň 2 hodiny v chladničke.
- Pre krajšiu prezentáciu ozdobte vrch koláča čerstvými jahodami alebo malinami.
- Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do krému pridať vanilkový extrakt alebo rum.
Video recept:
Drahí priatelia, verím, že tento recept vám prinesie rovnakú radosť, akú som cítila ja, keď som ho prvýkrát pripravovala. Každé sústo tohto dvojvrstvového koláča je ako malé objatie od babičky – plné lásky, tepla a sladkých spomienok. Nech vám tento dezert prinesie nielen chuťový, ale aj emocionálny zážitok. Prajem vám príjemné pečenie a ešte príjemnejšie maškrtenie!
Súvisiace články:
Banánový koláč s arašidmi – rýchly dezert z jedného banánu a jedného vajíčka
Jablkový koláč s mandľovou drobenkou – tak dokonalý, že už žiadny iný nepečiem!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála AZIZA GOTOVIT