Jemné pečené buchty podľa receptu mojej babky z dediny, ktoré si každý obľúbi!

Jemné pečené buchty podľa receptu mojej babky z dediny, ktoré si každý obľúbi!

Jemné, voňavé pečené buchty plnené marmeládou, ktoré si zamiluje každý! Tento tradičný recept našich babičiek vás prenesie do kuchyne plnej domáceho tepla a vône čerstvo upečeného pečiva. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom, ktorý zvládne každý.

Hľadáte recept na dokonalé pečené buchty, ktoré sú jemné a lahodné? Vyskúšajte tento overený recept, ktorý pochádza od mojej babičky z dediny. S jemným cestom, sladkou náplňou a posypaním cukrom si ho zamilujete!

Jemné pečené buchty

Ingrediencie:

  • 500 ml teplého mlieka
  • 100 ml studenej vody
  • 40 g čerstvého droždia (alebo 15 g sušeného droždia)
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 50 ml oleja
  • vanilkový cukor
  • 800 – 900 g polohrubej múky
  • 50 g masla (na potretie)
  • Marmeláda na plnenie
  • Vlašské orechy (voliteľné)
  • Práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Do veľkej misy nalejte teplé mlieko a studenú vodu.
  • Pridajte droždie a cukor, premiešajte a nechajte 10 minút odpočívať, kým sa droždie neaktivuje.
  • Pridajte vajcia a olej a vanilkový cukor, dobre premiešajte.
  • Postupne pridávajte múku a miesite, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
  • Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.

Tvarovanie buhtlí:

  • Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
  • Pomocou pohára alebo formičky vykrajujte kruhy.
  • Do stredu každého kruhu pridajte lyžičku marmelády a prípadne aj vlašské orechy.
  • Zabaľte do guličky a pevne uzavrite.
  • Guličky ukladajte na plech vymastený maslom.

Druhé kysnutie:

  • Guličky prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť.

Pečenie:

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Rozpustite 50 g masla a potrite ním vrch buchtičiek.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.

Dokončenie:

  • Po upečení ešte horúce buhtle potrite zvyšným rozpusteným maslom.
  • Nechajte mierne vychladnúť a potom posypte práškovým cukrom.

Tipy:

  • Cesto nenechávajte prekysnúť, aby zostalo jemné a nadýchané.
  • Ak nemáte marmeládu, môžete buchty plniť aj tvarohom, makom alebo džemom podľa chuti.
  • Pre lepšiu chuť môžete do cesta pridať štipku škorice alebo citrónovej kôry.
  • Ak máte radi chrumkavý povrch, potrite buchty pred pečením rozšľahaným vajcom namiesto masla.

Jemné pečené buchty – Video recept:

Vychutnajte si tento tradičný recept na pečené buchty, ktorý v sebe nesie kúsok histórie a spomienok na staré časy. Pečené buchty sú ideálne ako dezert, raňajky alebo občerstvenie k poobedňajšej káve. Ich jemnosť a vôňa vás určite očaria!

Súvisiace články:

Recept na neskutočne chutné tvarohové buchty ako od babičky. Pečiem ich vždy keď mám doma kocku tvarohu

Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!

Najlepšie pečené veľkonočné buchty ako do babičky: Krásne nadýchané a mäkké ako vatička


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recept


Súvisiace príspevky

Šťavnatý slivkový koláč s láskou: Jednoduchý na prípravu, krásny a chutný!

Šťavnatý slivkový koláč s láskou: Jednoduchý na prípravu, krásny a chutný!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Šťavnatý slivkový koláč je ideálnou voľbou na každú príležitosť. Jednoduchý na prípravu, plný lahodných čerstvých sliviek a voňavý po vanilke. Tento koláč vás očarí nielen svojou chuťou, ale aj krásnym vzhľadom. Pripravte si ho ešte dnes s láskou! Tento šťavnatý slivkový koláč […]

Recept na hruškový kompót – takto to robili naše staré mamy bez chémie! 

Recept na hruškový kompót – takto to robili naše staré mamy bez chémie! 

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hruškový kompót je tradičný recept, ktorý poznali a používali už naše staré mamy. Tento spôsob zavárania je jednoduchý, nevyžaduje žiadne chemické prísady a výsledkom je lahodný kompót, ktorý si môžete vychutnať počas celej zimy. Hruškový kompót je tradičný recept, ktorý poznali a […]

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičný slovenský recept, ktorý si pamätáme z detstva. Voňavé a mäkké gule plnené sladkými slivkami nám pripomínajú kuchyňu našich babičiek. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm poteší celú rodinu. Slivkové gule zo zemiakového cesta sú klasikou, ktorú […]

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Poľovnícky guláš z diviny je jedinečný recept, ktorý vyniká svojou bohatou chuťou a výživnými ingredienciami. Príprava poľovníckeho guláša z diviny je proces, ktorý vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Výrazná chuť mäsa a výborne vyvážená zmes korenín vás odmení nezabudnuteľným […]

Toto je jednoznačne najlepší slivkový koláč, ktorý zmizne mihnutím oka: Lahodný a krehký

Toto je jednoznačne najlepší slivkový koláč, ktorý zmizne mihnutím oka: Lahodný a krehký

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Slivkový koláč je klasika, ktorá nikdy nesklame. Ale tento recept je niečo extra! Lahodná krehkosť cesta v kombinácii so šťavnatými slivkami a nadýchanou penou vytvára symfóniu chutí, ktorá si získa každého. Pripravte sa na to, že tento koláč zmizne z tanierov rýchlosťou […]

Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Babičkin jablkový koláč je klasika, ktorá nikdy nesklame. Tento jednoduchý recept prináša dokonalú kombináciu krehkého cesta, sladkých jabĺk a voňavých korenín. Ideálny pre každú príležitosť, či už je to nedeľný obed s rodinou alebo len tak na chuť. Lahodná chuť tohto koláča […]


Google Správy: Daj nám ⭐