Jednoduchý recept na zeleninové Ratatouille: Francúzska klasika

Jednoduchý recept na zeleninové Ratatouille: Francúzska klasika

Určite ste už počuli o Ratatouille, ale viete, čo to v skutočnosti je? Predstavte si, že kombinujete všetku tú čerstvú letnú zeleninu, ktorú máte v záhrade, a zmeníte ju na jedno lahodné, farebné a výživné jedlo. Takto vyzerá francúzska kuchyňa v plnej paráde!

Ratatouille je viac než len zeleninový pokrm. Je to umenie, je to tradícia, je to chvíľa, keď si sadnete k stolu s rodinou a spoločne si vychutnávate chutné jedlo plné zdravých ingrediencií. A teraz vám predstavíme, ako si môžete pripraviť tento tradičný francúzsky pokrm priamo u vás doma.

Ingrediencie:

  • 2 veľké baklažány
  • 2 papriky
  • 2 cukety – jedna žltá a jedna zelená
  • 7 čerstvých paradajok
  • 2 červené cibule
  • pár strúčikov cesnaku
  • 680 ml hustej paradajkovej omáčky
  • Provensálska zmes korenia
  • čerstvá bazalka
  • šalát
  • korenie
  • olivový olej

Postup prípravy:

PRÍPRAVA RATATOUILLE OMÁČKY

Začneme tým, že si vytvoríme paradajkový základ pre ratatouille.

Vezmite veľkú panvicu a naplníte ju olivovým olejom, aby sa dno pokrylo.

Do panvice pridajte dve jemne nasekané hlávky červenej cibule, trochu osolte a poduste na miernej teplote, až kým nezačne cibuľa meniť farbu.

Potom pridajte dve nasekané papriky, dobre premiešajte a pridajte dva pretlačené strúčiky cesnaku.

Zeleninu poduste, až kým sa nezačne trochu prichytávať k panvici.

Do panvice vlejte približne 680 ml paradajkovej omáčky. Preferujem kvalitnú, rustikálnu paradajkovú omáčku, ale môžete tiež využiť čerstvé paradajky a variť ich v omáčke – asi 5 až 7 kusov.

Prisypeme soľ a korenie a necháme pomaly variť, kým nezískame hustú omáčku.

PRÍPRAVA ZELENINY PRE RATATOUILLE

Zeleninu by ste mali nasekať na tenké kolieska.

Pokrájajte baklažán, cuketu a paradajku a pokládajte ich vrstvene na tácku.

Osolte a okoreňte každú vrstvu zeleniny, pridajte provensálske korenie a pokvapkajte olejom.

Je dôležité koreniť s mierou, keďže zelenina je tenká.

Ak si chcete prácu uľahčiť, môžete zeleninu rovno okoreniť v miske.

Začnite plátkom baklažánu, pokračujte paradajkou, potom zelenou a žltou cuketou. Toto opakujte.

Akonáhle máte zeleninu pripravenú, odstráňte prebytočnú vodu a naskladajte ju do zapekacej misky s omáčkou, podľa inštrukcií alebo videa.

Všetko pokvapkajte olejom a pečte v rúre 1,5 hodiny pri 160-170 °C.

Uistite sa, aby sa jedlo nepripálilo.

Jedlo podávajte s ryžou alebo iným prílohou podľa vlastnej volby.

Ako podávať Ratatouille:

Ratatouille je najlepšie podávať teplé, posypané čerstvou bazalkou a podávané s kúsok chleba alebo cestovinami. Môžete ho tiež použiť ako prílohu k mäsu alebo rybe.

Ratatouille – Video recept

Ratatouille je skutočne univerzálny pokrm, ktorý môžete prispôsobiť podľa toho, akú zeleninu máte práve po ruke. Je výživné, chutné a ideálne pre tých, ktorí hľadajú zdravé a sýte jedlá. Takže nabudúce, keď budete mať chuť na niečo tradičné a zdravé, skúste tento jednoduchý recept na Ratatouille.

Súvisiace články

Cuketu a baklažán už nevyprážajte! Keď raz vyskúšate túto pečenú zeleninu, nikdy na ňu nezabudnete! Ľahká a veľmi chutná!

Recept na chutné huby so zeleninou na panvici: Jednoduché a bleskovo pripravené!

Jednoduchý recept na pečenú zeleninu: Je to také chutné, že to robím takmer každý deň!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Moja mala kuhinja


Google Správy: Daj nám ⭐