Search

Jarná kuracia polievka so zemiakmi, špenátom a vajíčkom: Jednoduchá a výdatná!

jarná kuracia polievka
Jarná kuracia polievka

Obsah receptu

Keď prídu prvé jarné dni, alebo kedykoľvek máte chuť na niečo ľahké, no zároveň sýte a plné vitamínov, táto jarná kuracia polievka so zemiakmi, špenátom a vajíčkom je tou správnou voľbou. Je to lahodná a osviežujúca alternatíva ku klasickým vývarom, ktorá vás prekvapí svojou jednoduchou prípravou a bohatou chuťou. Kombinácia jemného kuracieho mäsa, mäkkých zemiakov, čerstvého špenátu a aromatického kôpru, doplnená o varené vajíčko, vytvára harmonický celok.

Tajomstvo tejto polievky spočíva v poctivom základe z orestovanej cibuľky a mrkvy, ktorý dodá polievke tú správnu hĺbku. Mäso a zemiaky sa varia do mäkka a na záver sa pridá čerstvý špenát s kôprom, aby si zachovali svoju krásnu zelenú farbu a maximum chuti. Podávaná s lyžicou kyslej smotany je táto polievka skutočným pohladením pre chuťové poháriky. Je ideálna ako ľahký obed alebo výdatná večera.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia: cca 40-50 minút
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • cca 500 g kuracieho mäsa (napr. stehná, prsia, alebo časti z celého kurčaťa)
  • cca 2 litre vody alebo kuracieho/zeleninového vývaru
  • Soľ (podľa chuti)
  • (Voliteľné) Čerstvo mleté čierne korenie
  • (Voliteľné) 1-2 bobkové listy, pár guličiek nového korenia
  • 1 polievková lyžica oleja alebo masla (na orestovanie základu)
  • 1 ks cibule
  • 1-2 ks mrkvy
  • 4 stredne veľké zemiaky, ošúpané
  • 1 zväzok čerstvého listového špenátu (alebo cca 150-200g baby špenátu)
  • 1 menší zväzok čerstvého kôpru
  • 4-5 ks vajec
  • 100 g kyslej smotany (min. 14% tuku), na servírovanie

Postup prípravy

Príprava základu a varenie mäsa:

  1. Najprv si uvarte vajcia natvrdo. Vložte ich do menšieho hrnca so studenou vodou, priveďte do varu a varte približne 8-10 minút. Potom ich ihneď schlaďte pod prúdom studenej vody, ošúpte a odložte bokom.
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na menšie kocky alebo kolieska.
  3. Kuracie mäso umyte. Ak používate stehná, môžete ich nechať vcelku, alebo vykostit a nakrájať na menšie kúsky. Kuracie prsia nakrájajte na kocky.
  4. Vo väčšom hrnci na polievku rozohrejte lyžicu oleja alebo masla. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju restujte dosklovita (cca 3-5 minút).
  5. Pridajte nakrájanú mrkvu a krátko ju spolu s cibuľou orestujte (cca 2-3 minúty).
  6. K orestovanej zelenine pridajte pripravené kuracie mäso. Zalejte vodou alebo vývarom (cca 2 litre). Pridajte soľ a ak používate, aj čerstvo mleté čierne korenie, bobkový list a guličky nového korenia.
  7. Priveďte polievku do varu. Hneď ako začne vrieť, znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou (môžete nechať malú medzeru) a varte na miernom ohni, kým nie je kuracie mäso mäkké. Pre kuracie prsia to bude trvať cca 20-25 minút, pre stehná cca 30-40 minút. Počas varenia zbierajte z povrchu prípadnú penu.

Dokončenie polievky:

  1. Kým sa mäso varí, ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky. Listový špenát dôkladne umyte a nahrubo nasekajte (baby špenát stačí umyť). Čerstvý kôpor umyte a nasekajte najemno.
  2. Keď je kuracie mäso takmer mäkké (alebo ak ste varili stehná vcelku, teraz ich môžete vybrať, nechať mierne vychladnúť, obrat od kostí, kožu odstrániť a mäso nakrájať alebo natrhať na kúsky), pridajte do polievky na kocky nakrájané zemiaky.
  3. Varte ďalších približne 10-15 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
  4. Ak ste mäso vyberali, teraz ho vráťte späť do polievky.
  5. Na záver pridajte do polievky pripravený nasekaný špenát a nasekaný čerstvý kôpor. Krátko (stačí 1-2 minúty) povarte, len kým špenát nezvädne a kôpor sa rozvonia. Už nevarte dlho, aby si zelená zelenina zachovala peknú farbu a maximum chuti.
  6. Uvarené vajcia natvrdo nakrájajte na mesiačiky, kolieska alebo menšie kocky.
  7. Polievku ochutnajte a podľa potreby finálne dochuťte soľou a prípadne čerstvo mletým čiernym korením. Ak ste používali bobkový list a nové korenie, môžete ich teraz vybrať.

Servírovanie:

  1. Jarnú kuraciu polievku naberte do hlbokých tanierov alebo misiek.
  2. Do každej porcie pridajte nakrájané varené vajíčko a lyžicu kyslej smotany. Podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou a mrkvou orestovať aj kúsok koreňového petržlenu alebo zeleru nakrájaného na malé kocky.
  2. Namiesto klasického špenátu môžete použiť aj mladé lístky mangoldu alebo na jar aj mladé lístky púpavy (pred použitím ich dobre umyte).
  3. Ak máte radi hustejšie polievky, môžete na konci varenia odobrať časť zemiakov s trochou tekutiny, rozmixovať ich ponorným mixérom dohladka a vrátiť späť do polievky, čím ju prirodzene zahustíte.
  4. Kôpor pridávajte naozaj až na samý záver, aby nestratil svoju typickú arómu.

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Táto jarná kuracia polievka so zemiakmi, špenátom a vajíčkom je jednoduchá, výdatná a plná sviežich chutí. Určite si ju obľúbite!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od СМАЧНІ РЕЦЕПТИ, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty