Keď prídu prvé jarné dni, alebo kedykoľvek máte chuť na niečo ľahké, no zároveň sýte a plné vitamínov, táto jarná kuracia polievka so zemiakmi, špenátom a vajíčkom je tou správnou voľbou. Je to lahodná a osviežujúca alternatíva ku klasickým vývarom, ktorá vás prekvapí svojou jednoduchou prípravou a bohatou chuťou. Kombinácia jemného kuracieho mäsa, mäkkých zemiakov, čerstvého špenátu a aromatického kôpru, doplnená o varené vajíčko, vytvára harmonický celok.
Tajomstvo tejto polievky spočíva v poctivom základe z orestovanej cibuľky a mrkvy, ktorý dodá polievke tú správnu hĺbku. Mäso a zemiaky sa varia do mäkka a na záver sa pridá čerstvý špenát s kôprom, aby si zachovali svoju krásnu zelenú farbu a maximum chuti. Podávaná s lyžicou kyslej smotany je táto polievka skutočným pohladením pre chuťové poháriky. Je ideálna ako ľahký obed alebo výdatná večera.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: cca 40-50 minút
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- cca 500 g kuracieho mäsa (napr. stehná, prsia, alebo časti z celého kurčaťa)
- cca 2 litre vody alebo kuracieho/zeleninového vývaru
- Soľ (podľa chuti)
- (Voliteľné) Čerstvo mleté čierne korenie
- (Voliteľné) 1-2 bobkové listy, pár guličiek nového korenia
- 1 polievková lyžica oleja alebo masla (na orestovanie základu)
- 1 ks cibule
- 1-2 ks mrkvy
- 4 stredne veľké zemiaky, ošúpané
- 1 zväzok čerstvého listového špenátu (alebo cca 150-200g baby špenátu)
- 1 menší zväzok čerstvého kôpru
- 4-5 ks vajec
- 100 g kyslej smotany (min. 14% tuku), na servírovanie
Postup prípravy
Príprava základu a varenie mäsa:
- Najprv si uvarte vajcia natvrdo. Vložte ich do menšieho hrnca so studenou vodou, priveďte do varu a varte približne 8-10 minút. Potom ich ihneď schlaďte pod prúdom studenej vody, ošúpte a odložte bokom.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu očistite a nakrájajte na menšie kocky alebo kolieska.
- Kuracie mäso umyte. Ak používate stehná, môžete ich nechať vcelku, alebo vykostit a nakrájať na menšie kúsky. Kuracie prsia nakrájajte na kocky.
- Vo väčšom hrnci na polievku rozohrejte lyžicu oleja alebo masla. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju restujte dosklovita (cca 3-5 minút).
- Pridajte nakrájanú mrkvu a krátko ju spolu s cibuľou orestujte (cca 2-3 minúty).
- K orestovanej zelenine pridajte pripravené kuracie mäso. Zalejte vodou alebo vývarom (cca 2 litre). Pridajte soľ a ak používate, aj čerstvo mleté čierne korenie, bobkový list a guličky nového korenia.
- Priveďte polievku do varu. Hneď ako začne vrieť, znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou (môžete nechať malú medzeru) a varte na miernom ohni, kým nie je kuracie mäso mäkké. Pre kuracie prsia to bude trvať cca 20-25 minút, pre stehná cca 30-40 minút. Počas varenia zbierajte z povrchu prípadnú penu.
Dokončenie polievky:
- Kým sa mäso varí, ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na menšie kocky. Listový špenát dôkladne umyte a nahrubo nasekajte (baby špenát stačí umyť). Čerstvý kôpor umyte a nasekajte najemno.
- Keď je kuracie mäso takmer mäkké (alebo ak ste varili stehná vcelku, teraz ich môžete vybrať, nechať mierne vychladnúť, obrat od kostí, kožu odstrániť a mäso nakrájať alebo natrhať na kúsky), pridajte do polievky na kocky nakrájané zemiaky.
- Varte ďalších približne 10-15 minút, alebo kým nie sú zemiaky úplne mäkké.
- Ak ste mäso vyberali, teraz ho vráťte späť do polievky.
- Na záver pridajte do polievky pripravený nasekaný špenát a nasekaný čerstvý kôpor. Krátko (stačí 1-2 minúty) povarte, len kým špenát nezvädne a kôpor sa rozvonia. Už nevarte dlho, aby si zelená zelenina zachovala peknú farbu a maximum chuti.
- Uvarené vajcia natvrdo nakrájajte na mesiačiky, kolieska alebo menšie kocky.
- Polievku ochutnajte a podľa potreby finálne dochuťte soľou a prípadne čerstvo mletým čiernym korením. Ak ste používali bobkový list a nové korenie, môžete ich teraz vybrať.
Servírovanie:
- Jarnú kuraciu polievku naberte do hlbokých tanierov alebo misiek.
- Do každej porcie pridajte nakrájané varené vajíčko a lyžicu kyslej smotany. Podávajte horúcu, ideálne s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou a mrkvou orestovať aj kúsok koreňového petržlenu alebo zeleru nakrájaného na malé kocky.
- Namiesto klasického špenátu môžete použiť aj mladé lístky mangoldu alebo na jar aj mladé lístky púpavy (pred použitím ich dobre umyte).
- Ak máte radi hustejšie polievky, môžete na konci varenia odobrať časť zemiakov s trochou tekutiny, rozmixovať ich ponorným mixérom dohladka a vrátiť späť do polievky, čím ju prirodzene zahustíte.
- Kôpor pridávajte naozaj až na samý záver, aby nestratil svoju typickú arómu.

Táto jarná kuracia polievka so zemiakmi, špenátom a vajíčkom je jednoduchá, výdatná a plná sviežich chutí. Určite si ju obľúbite!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od СМАЧНІ РЕЦЕПТИ, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.