Search

HIT leta: Tieto fantastické cuketové placky s jarnou cibuľkou si zamilujete.

cuketové placky
Cuketové placky, zdroj: AI

Obsah receptu

Keď sa záhrady prehýbajú pod úrodou cukiet, prichádza na rad otázka: čo s nimi? My máme jasnú a neuveriteľne chutnú odpoveď! Tieto fantastické cuketové placky sú dokonalým letným jedlom – na povrchu zlatisté a chrumkavé, vo vnútri nádherne mäkké a vláčne. Sú plné čerstvej chuti cukety, ktorú skvele dopĺňa zemitá chuť zemiakov a jemne pikantná jarná cibuľka. Pripravte sa na zdravú, ľahkú a neodolateľnú pochúťku, ktorá je ideálna ako rýchly obed, ľahká večera alebo ako skvelá príloha ku grilovanému mäsu či rybe.

Tajomstvo dokonalých cuketových placiek, ktoré nie sú rozmočené, ale krásne chrumkavé, spočíva v jednom jednoduchom kroku – v dôkladnom zbavení cukety prebytočnej vody. Náš recept vás týmto procesom prevedie krok za krokom. Samotná príprava je už potom hračka: stačí všetko nastrúhať, zmiešať a opiecť na panvici. Zvládne to naozaj každý a výsledkom bude jedlo, ku ktorému sa budete s radosťou vracať počas celého leta!

  • Čas prípravy: cca 20 minút (vrátane odležania cukety)
  • Čas smaženia: cca 15 minút
  • Počet porcií: cca 10-12 placiek (2-3 porcie)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 ks stredne veľkej cukety (cca 500 g)
  • 2 ks väčších zemiakov
  • 3 ks jarnej cibuľky
  • 1 ks vajce
  • 1 PL ryžovej múky (prípadne hladkej alebo špaldovej)
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový alebo rastlinný olej na smaženie

Postup prípravy

Príprava zeleninovej zmesi

  1. Umytú cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle (mladé kusy so slabou šupkou netreba šúpať). Vložíme ju do misy, štedro osolíme (približne 1 ČL soli), premiešame a necháme postáť 10-15 minút, aby pustila vodu.
  2. Medzitým si ošúpeme zemiaky a nastrúhame ich na hrubom strúhadle do druhej, väčšej misy. Jarnú cibuľku vrátane zelenej časti nasekáme na drobné kolieska a pridáme k zemiakom.
  3. Dôležité: Z odležanej cukety teraz musíme dostať prebytočnú vodu. Najlepšie je to urobiť tak, že ju v rukách alebo pomocou čistej utierky poriadne vyžmýkame. Tento krok je kľúčový pre chrumkavosť placiek!
  4. Dôkladne vyžmýkanú cuketu pridáme do misy k zemiakom a jarnej cibuľke.
  5. K zeleninovej zmesi rozklepneme vajce, pridáme lyžicu ryžovej múky, štipku soli (opatrne, cuketa je už slaná) a čerstvo mleté čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame, aby nám vznikla kompaktná zmes.

Tvarovanie a smaženie placiek

  1. Na veľkej panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja.
  2. Pomocou polievkovej lyžice naberáme kôpky zmesi, ktoré kladieme na rozpálenú panvicu. Lyžicou ich zľahka roztlačíme do tvaru placky s hrúbkou asi 1 cm. Panvicu neprepĺňame, aby sa placky smažili a nedusili.
  3. Smažíme na otvorenej panvici (bez pokrievky) približne 2-4 minúty z každej strany, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
  4. Hotové placky preložíme na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný olej. Postup opakujeme so zvyškom zmesi.
  5. Podávame ich okamžite, ešte horúce a chrumkavé.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra chuť a vôňu niekedy do cesta pridávam aj pretlačený strúčik cesnaku alebo nasekané čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať alebo majoránka.
  2. Tieto placky sú fantastické samy o sebe, ale najradšej ich podávam s kopčekom kyslej smotany, gréckeho jogurtu alebo s jednoduchým jogurtovo-cesnakovým dipom.
  3. Ak nemám ryžovú múku, ktorá je skvelá pre bezlepkovú verziu, bez problémov použijem aj klasickú hladkú, špaldovú alebo dokonca ovsenú múku. Množstvo stačí naozaj len na jemné spojenie zmesi.
  4. Placky sa dajú upiecť aj v rúre pre ešte zdravšiu verziu. Plech vysteliem papierom na pečenie, zľahka ho potriem olejom, vytvarujem placky, pokvapkám ich olejom aj zvrchu a pečiem pri 200 °C asi 20-25 minút, pričom v polovici pečenia ich otočím.

S týmto receptom premeníte obyčajnú cuketu na fantastickú pochúťku, ktorú si zamiluje celá rodina. Je to rýchle, jednoduché a neuveriteľne dobré!

Recept je inšpirovaný verziou od Pollyina kuchyňa, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty