Hit jesene! Tento krémový koláč s jablkovým pudingom a smotanovým krémom si zamilujete. Je jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj začiatočník.
Hľadáte dezert, ktorý ohromí vašich hostí? Tento koláč je tou správnou voľbou. Kombinácia nadýchaného cesta, osviežujúceho jablkového pudingu a lahodného smotanového krému je jednoducho neodolateľná.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- štipka soli
- 8 g (1 ČL) vanilkového cukru
- 120 g (0,6 šálky) cukru
- 120 g (3/4 šálky) hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 80 g (2/3 šálky) vlašských orechov
- 50 ml (1/5 šálky) teplého mlieka
Na jablkový puding
- 5 jabĺk
- 750 ml (3 šálky) jablkovej šťavy
- šťava z 1 citróna
- 60 g (4 lyžice) cukru
- 2 balíčky vanilkového pudingového prášku (každé po 37 g)
- 100 ml (2/5 šálky) jablkovej šťavy
Na krém
- 200 g (1 šálka) smotany (33 % tuku)
- 300 g (1,3 šálky) smotanového syra
- 50 g (1/4 šálky) cukru
Postup prípravy:
- Do misky rozbite vajcia, pridajte štipku soli, vanilkový cukor a cukor, a vyšľahajte, až kým zmes nebude svetlá a nadýchaná.
- Preosejte múku spolu s práškom do pečiva a po častiach pridávajte do vajcovej zmesi. Postupne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Pridajte nasekané vlašské orechy a teplé mlieko. Zmes dôkladne premiešajte.
- Pekáč s rozmermi 18×28 cm vyložte papierom na pečenie a nalejte do neho pripravené cesto.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým nebude cesto upečené a zlatisté.
- Medzitým pripravte jablkový puding: ošúpte jablká a nakrájajte ich na malé kúsky a dajte do hrnca.
- Do hrnca nalejte jablkovú šťavu (750 ml), pridajte citrónovú šťavu a cukor. Priveďte do varu a varte približne 5 minút.
- Zmiešajte pudingový prášok s 100 ml jablkovej šťavy a pridajte ho do vriacej zmesi. Za stáleho miešania varte približne 3 minúty, kým puding nezhustne. Nechajte vychladnúť.
- Po upečení odrežte vrchnú časť torty, aby sa vyrovnal povrch.
- Na krém zmiešajte smotanový syr, smotanu a cukor a šľahajte, až kým krém nebude hladký a pevný.
- Puding rozotrite na koláč a následne naneste pripravený krém.
- Tortu vložte do chladničky a nechajte stuhnúť aspoň 4 hodiny.
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť jabĺk môžete pridať do pudingu škoricu alebo klinčeky.
- Ak nemáte radi vlašské orechy, môžete ich nahradiť mandľami alebo lieskovými orechmi.
- Krém môžete dochutiť aj citrónovou kôrou pre sviežejšiu chuť.
- Pred podávaním tortu ozdobte čerstvým ovocím, napríklad malinami alebo jahodami.
Video recept:
Tento krémový koláč s jablkovým pudingom a smotanovým krémom je ideálny na jesenné posedenie s rodinou a priateľmi. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Rýchly jablkový koláč na upršané jesenné dni – lahodný a jemný koláč s jablkami, mandľami a jogurtom
Slávny alsaský jablkový koláč! Neskutočne chutný, veľmi jednoduchý a rýchly!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Najlepšie recepty