Pamätáte si na tie voňavé koláče, čo piekla vaša starká? Tak tento alsaský jablkový koláč je presne taký – jemný, voňavý a plný lásky. A viete čo? Upečiete ho raz-dva, aj keď ste v kuchyni nováčik!
Jablká sa v tomto koláčiku krásne rozvinú a karamel im dodá tú správnu sladkosť. A tá smotanová plnka? No, tá je ako obláčik, čo sa vám rozplynie na jazyku. Tak šup-šup do kuchyne a upečte si kúsok šťastia!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 150 g veľmi studeného masla
- 75 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- Štipka soli
- 1 stredne veľké vajce (studené)
- 250 g hladkej múky
Jablká:
- 1,1 kg jabĺk (kyslá odroda, napr. Boskoop)
- 40 g cukru
- 40 g masla
- Škorica a ďalšie korenie podľa chuti (voliteľné)
Na smotanovú plnku:
- 2 stredne veľké vajcia
- 70 g cukru
- 16 g vanilkového cukru
- 180 ml šlahačkovej smotany (30 % tuku)
Postup prípravy:
1. Príprava cesta
V miske zmiešajte veľmi studené maslo (nakrájané na kocky) s preosiatou hladkou múkou, cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Pridajte vajce a všetko premiešajte rukami alebo mixérom, až kým nevznikne hladké cesto. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu, ideálne cez noc.
2. Príprava jabĺk
Jablká ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na štvrtiny. Každú štvrtinu jablka narežte pozdĺžne na povrchu (približne 3 mm hlboko), aby sa počas pečenia otvorili. Na panvici roztopte 40 g masla, pridajte 40 g cukru a nechajte karamelizovať na miernom ohni. Pridajte jablká a miešajte ich v karameli približne 5 minút, až kým sa zárezy nezačnú otvárať. Potom ich vyberte z panvice a nechajte vychladnúť.
3. Príprava cesta vo forme
Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na veľkosť o niečo väčšiu, ako je forma (priemer dna formy 24 cm, vrchná časť formy 28 cm). Formu na pečenie vymastite maslom a cesto vložte do formy tak, aby prekrylo aj okraje. Prebytočné cesto môžete odstrániť a uložiť do mrazničky na ďalšie použitie.
4. Plnenie jabĺk a príprava smotanovej plnky
Jablká poukladajte na cesto tak, aby vytvárali rovnomernú vrstvu. Na plnku vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nebude zmes nadýchaná. Pridajte smotanu a premiešajte dohladka. Plnku opatrne nalejte medzi jablká.
5. Pečenie
Rúru predhrejte na 200 °C a pečte koláč na strednej priečke približne 20 minút. Potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 30 minút, kým cesto nebude zlatohnedé a plnka pevná. Po upečení nechajte koláč v rúre ešte 30 minút s otvorenými dvierkami.
6. Dokončenie
Po vychladnutí môžete koláč posypať práškovým cukrom. Koláč je ideálny na servírovanie pri izbovej teplote a je výborný tak teplý, ako aj studený.
Tipy:
- Maslo musí byť chladné! Tak sa cesto krásne spojí a bude krehké.
- Jablká vyberajte kyslejšie, tie sú na pečenie najlepšie. A nezabudnite ich narezať, aby sa pekne otvorili.
- Cesto nechajte oddýchnuť, bude sa s ním potom lepšie pracovať.
- Plnku miešajte jemne, aby zostala nadýchaná.
- Koláč nechajte vychladnúť v rúre, aby sa plnka “usadila” a bola krásne krémová.
Video recept:
Tak a je to! Váš alsaský jablkový koláč je hotový. Pochváľte sa ním pred rodinou a priateľmi, určite im bude chutiť. A nezabudnite si k nemu uvariť šálku dobrého čaju alebo kávy. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Najjednoduchší piškótový jablkový koláč: Recept pre začiatočníkov, ktorí milujú domáce pečenie
Vezmite 1 jablko a urobte si tento nadýchaný jablkový koláč s džemom – veľmi jednoduchý a chutný!
Banánový koláč s lahodným krémom a orechmi: Rýchly koláč pre deti a návštevu
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Торты и Кулинария Cakes & Cooking