Dnes vám prezradím recept na banánový koláč s lahodným krémom a orechmi, ktorý je taký lahodný, že sa vám bude rozplývať na jazyku. Je to ten typ koláča, čo zvládnu upiecť aj vaše ratolesti, a keď príde nečakaná návšteva, bude to prvé, čo zmizne zo stola!
Tento koláčik je ako stvorený na nedeľné popoludnie s rodinou. Vonia po domácej pohode, banánoch a orieškoch, a tá chuť… no, tú si musíte vyskúšať sami! A nebojte sa, recept je jednoduchší ako spievať uspávanku.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 170 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- Štipka soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 70 g masla (izbovej teploty)
- 70 g kyslej smotany
Na plnku:
- 200 g kyslej smotany
- 1 vajce
- 100 g cukru (alebo podľa chuti)
- 100 g kondenzovaného mlieka
- 2 lyžice múky
- 400 g banánov (alebo menej podľa tvaru formy)
- 60 g vlašských orechov (nasekaných)
Postup prípravy:
- Príprava cesta: Do misky pridajte 170 g hladkej múky, 2 lyžice cukru, štipku soli, 1 lyžičku prášku do pečiva, 70 g mäkkého masla a 70 g kyslej smotany. Vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke približne 30 minút.
- Príprava plnky: Medzitým v miske zmiešajte 200 g kyslej smotany, 1 vajce, 100 g cukru, 100 g kondenzovaného mlieka a 2 lyžice múky, až vznikne hladká zmes.
- Skladanie koláča: Cesto vyvaľkajte a vložte ho do formy s priemerom 20 cm (vymastenej alebo vystlanej papierom na pečenie). Na cesto poukladajte nakrájané banány a nasekané vlašské orechy. Následne zalejte pripravenou smotanovo-kondenzovanou zmesou.
- Pečenie: Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 50 minút, kým vrch nie je zlatohnedý a plnka nie je pevná.
- Dokončenie: Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby sa dobre krájal. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť podľa chuti.
Tipy:
- Banány: Ak máte radi sladšie koláče, vyberte si prezreté banány s hnedými škvrnami. Budú mať intenzívnejšiu chuť.
- Kondenzované mlieko: To je tajná ingrediencia, ktorá dodá koláču tú správnu krémovosť. Ak ho nemáte, môžete ho nahradiť trochou medu alebo javorového sirupu.
- Orechy: Vlašské orechy sú klasika, ale pokojne experimentujte! Skúste pridať nasekané mandle, lieskové oriešky alebo pekanové orechy.
- Forma: Ak nemáte formu s priemerom 20 cm, nevadí. Môžete použiť aj menšiu formu, len sa koláč bude piecť o niečo dlhšie.
- Ozdoba: Poprášte koláč práškovým cukrom, polejte ho čokoládou alebo ozdobte čerstvým ovocím. Fantázii sa medze nekladú!
Video recept:
Tak a je to, milé moje! Tento banánový koláč s lahodným krémom a orechmi je dôkazom toho, že aj z jednoduchých surovín sa dá vykúzliť niečo výnimočné. Verím, že vám bude chutiť rovnako ako mojej rodine. A nezabudnite, láska je tá najdôležitejšia ingrediencia v každom recepte!
Súvisiace články:
Makový koláč s mrveničkou a pudingovo-tvarohovou náplňou: Jednoduchý recept
Jablkový koláč s jogurtovou penou: Jednoduchý a chutný, ideálny ku káve
Rýchly a chutný jablkový koláč z jednoduchých ingrediencií: Hotový raz-dva a chutí ako od babičky
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Meine Rezepte