Pamätáte si ten voňavý jablkový koláč, ktorý piekla babička? Ten s krehkým cestom, šťavnatými jabĺčkami a nadýchanou jogurtovou penou? Tento recept na jablkový koláč s jogurtovou penou vám pripomenie tie krásne chvíle. Je jednoduchý, chutný a ideálny ku kávičke.
Tento koláčik je ako stvorený na jesenné popoludnie. Vôňa škorice a jabĺk sa rozprestrie po celej kuchyni a vy si budete vychutnávať každý kúsok. A nebojte sa, nie je to žiadna veda! S naším receptom to zvládne aj začiatočník.
Ingrediencie:
Na krehké cesto:
- 400 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 5 žĺtkov
- 200 g studeného masla
- 1 lyžička prášku do pečiva
Jablková plnka:
- 2 kg jabĺk
- 4 lyžice cukru
- 2 čajové lyžičky škorice
- 2 polievkové lyžice solamylu
- Šťava z polovice citróna
- 1 lyžica masla
Na jogurtovú hmotu:
- 5 vaječných bielkov
- 170 g cukru
- 600 g gréckeho jogurtu
- 1/4 šálky oleja
- 1 balenie vanilkového pudingu (60 g)
Postup prípravy:
1. Príprava krehkého cesta
Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve časti – jednu zabalíme do fólie a dáme na 1,5 hodiny do mrazničky, druhú vyvaľkáme a položíme na dno plechu (35×25 cm). Cesto popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút.
2. Príprava jablkovej hmoty
Ošúpané a nakrájané jablká vložíme do hrnca. Pridáme škoricu, cukor a maslo, a dusíme asi 8-10 minút, kým jablká zmäknú, ale nezačnú sa rozpadávať. Potom pridáme solamyl a šťavu z polovice citróna, dobre premiešame a odstavíme z ohňa.
3. Príprava jogurtovej hmoty
Bielky vyšľaháme so štipkou soli, až kým nebudú penivé. Postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým nie sú bielky tuhšie. Potom pridáme grécky jogurt, olej a jemne premiešame. Na záver pridáme vanilkový pudingový prášok a miešame len do spojenia.
4. Skladanie koláča a pečenie
Na predpečený základ rozložíme vychladnutú jablkovú zmes a na ňu nalejeme jogurtovú hmotu. Z mrazničky vyberieme druhú časť cesta a nastrúhame ho na jogurtovú vrstvu. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 45-50 minút.
Po upečení necháme koláč vo vypnutej rúre asi 10 minút, potom rúru mierne otvoríme a koláč necháme vychladnúť ešte hodinu. Koláč posypeme práškovým cukrom a krájame až po úplnom vychladnutí.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak máte radi sladšie, môžete pridať viac cukru do jablkovej plnky.
- Ak nemáte grécky jogurt, môžete použiť aj obyčajný biely jogurt.
- Koláč môžete ozdobiť aj nasekanými orechmi alebo mandľami.
- Ak chcete mať koláč ešte šťavnatejší, môžete jablká pred pečením posypať trochou strúhanky.
Video recept:
Tento jablkový koláč s jogurtovou penou je skutočný poklad. Je jednoduchý na prípravu, chutný a krásne vyzerá. Určite si ho zamilujete vy aj vaši blízki. Tak čo, idete piecť?
Súvisiace články:
Rýchly a chutný jablkový koláč z jednoduchých ingrediencií: Hotový raz-dva a chutí ako od babičky
Rýchly a chutný jablkový koláč z jednoduchých ingrediencií: Hotový raz-dva a chutí ako od babičky
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Swojskie jedzonko