Search

Geniálna cuketová nátierka na zimu: Rýchla na prípravu, už robím tretiu várku

Cuketová nátierka na zimu
Cuketová nátierka na zimu

Obsah receptu

Chcete si uchovať chuť leta na zimu? Táto geniálna cuketová nátierka je ideálnym riešením!

Cuketová nátierka je nielen chutná, ale aj zdravá a ideálna pre každú príležitosť. Stačí pár ingrediencií a trochu času, aby ste si pripravili výborný doplnok k pečivu, ktorý poteší celú rodinu.

Cuketová nátierka na zimu

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká cuketa (asi 1,3 kg)
  • 3 mrkvy
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky provensálskych bylín
  • 1 lyžička mletej feferónky
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 3 polievkové lyžice jablčného octu
  • 1 polievková lyžica cukru
  • Olej na vyprážanie

Poznámka: Hmotnosť zeleniny je uvedená pred jej prípravou/ošúpaním. Z tohto receptu získate 5 pohárikov nátierky s objemom 200 ml.

Postup prípravy:

  1. Cuketu ošúpte, odstráňte jadierka a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte 1 lyžičku soli, premiešajte a nechajte odstáť, aby pustila šťavu.
  2. Medzitým očistite mrkvu, cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak na plátky a mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  3. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak. Jemne osoľte a opekajte, kým cibuľa nezmäkne a cesnak nezačne voňať.
  4. Pridajte nastrúhanú mrkvu a restujte, kým nezosvetlí.
  5. Cuketu vytlačte z prebytočnej šťavy a pridajte ju do panvice spolu s oreganom, provensálskymi bylinkami, feferónkou a sladkou paprikou. Všetko premiešajte a opekajte do mäkka.
  6. Pridajte paradajkový pretlak, jablčný ocot a cukor, premiešajte a restujte ešte niekoľko minút. Podľa potreby dochuťte.
  7. Zmes rozmixujte na hladkú pastu.
  8. Horúcu pastu naplňte do čistých pohárov. Utrite okraje a pevne uzavrite.
  9. Poháre pasterizujte vo vode: vložte ich do hrnca s vodou do 2/3 výšky pohárov. Varte na strednom výkone 15 minút od bodu varu.
  10. Poháre opatrne vyberte, nechajte vychladnúť a potom uskladnite v špajzi.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak máte radi pikantnejšie chute, pridajte viac mletej feferónky.
  • Pre jemnejšiu verziu môžete vynechať cesnak alebo ho nahradiť štipkou sušeného.
  • Poháre po naplnení nátierkou môžete obrátiť hore dnom, aby sa vytvorilo vákuum a nátierka sa lepšie konzervovala.

Cuketová nátierka na zimu – Video recept:

Cuketová nátierka je skvelý spôsob, ako využiť úrodu cukiet a pripraviť si niečo chutné do zásoby na zimu. Tento jednoduchý recept zvládne každý a výsledok poteší svojou plnou chuťou. Skúste ju hneď dnes a doprajte si domácu pochúťku.

Súvisiace články:

Fantastická nátierka z cukety a slaniny: Vynikajúca, obľúbia si ju deti aj dospelí!

Fantastická nátierka Slonie žrádlo: Celý život nič iné na chlebíčky a jednohubky nerobím, tie zmiznú zo stola rýchlosťou blesku!

Cuketová nátierka s mrkvou: U nás doma sa jej nevieme nabažiť!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Obżarciuch

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty