Hľadáte dokonalý orechový zákusok? Vyskúšajte tento recept na orieškový Oblíž prst, ktorý som našla v starej kuchárskej knihe mojej babičky. Je to jednoduchý, ale výborný recept, ktorý určite poteší všetkých milovníkov orechov.
Oblíž prst je tradičný slovenský zákusok, ktorý sa pripravuje z orechového cesta, pudingového krému a šľahačky. Je to jednoducho dokonalá kombinácia chutí, ktorá sa vám bude páčiť.
Recept na orieškový Oblíž prst
Ingrediencie
Pre pudingový krém:
- 600 ml (2 a 1/2 šálky) mlieka
- 78 g (1/3 šálky) pudingového prášku
- 150 g (3/4 šálky) cukru
Pre koláčový základ:
- 1 vajce
- 250 ml (1 šálka) mlieka
- 200 g (1 šálka) cukru
- 100 ml (1/2 šálky) rastlinného oleja
- 200 g (2 šálky) mletých lieskových orechov
- 125 g (1 šálka) hladkej múky
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
Maslový krém:
- 200 g (1 šálka) masla
Na ozdobu:
- 500 ml (2 šálky) šľahačkovej smotany (33 %)
Postup prípravy
- Príprava pudingového krému:
- V malom množstve mlieka rozmiešajte pudingový prášok. Zvyšné mlieko zohrejte s cukrom a priveďte k varu.
- Do vriaceho mlieka vlejte rozmiešaný puding a varíme, miešajte, kým nezhustne.
- Preneste do misky, prikryte potravinovou fóliou (aby sa nevytvorila kôrka) a nechajte vychladnúť.
- Príprava koláčového základu:
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajce s mliekom, cukrom a rastlinným olejom.
- Postupne pridajte mleté lieskové orechy, preosiatu hladkú múku a sódu bikarbónu.
- Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180°C po dobu 15 minút.
- Po upečení nechajte koláčový základ poriadne vychladnúť.
- Príprava maslového krému:
- Intenzívne šľahajte maslo, až kým nevznikne penová textúra.
- Postupne pridávajte vychladnutý puding, neustále miešajte.
- Dokončenie koláča:
- Na vychladnutý koláčový základ natrieme maslový krém a rovnomerne ho rozotrieme.
- Koláč nechajte hodinu vychladnúť v chladničke.
- Ozdobenie:
- Vyšľahajte šľahačkovú smotanu a pomocou cukrárskeho vrecka ozdobte vrch koláča.
Dobrú chuť!
Recept na orieškový Oblíž prst- Video recept
Tento zákusok je ideálny na každú príležitosť. Môžete ho pripraviť na slávnostný stôl, ale aj na obyčajné rodinné posedenie. Je to skvelý spôsob, ako potešiť svojich blízkych.
Súvisiace články
Legendárny koláč APSHERON: Obľúbený orechový koláčik bez múky z Baku
Šťavnatý orechový koláčik s hruškami, ktorý sa topí v ústach! Najlepší koláč, aký som kedy jedol!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jednoduché recepty