Stratené majstrovské dielo: Recept na tento úžasný orechový koláč som našla v starej kuchárskej knihe

Stratené majstrovské dielo: Recept na tento úžasný orechový koláč som našla v starej kuchárskej knihe

Prebádajúc starú kuchársku knihu, narazila som na recept, ktorý vám nesmie uniknúť – originálny recept na orechový koláč. Tento koláč, starý možno stovky rokov, bol kedysi klenotom rodinných osláv.

Tento orechový koláč nie je len obyčajným koláčom. Je to svedok histórie, zachovaný v starom nemeckom písme, ktorý som pre vás dešifrovala. Ponorte sa so mnou do jeho bohatej chuti a urobte z neho novú tradíciu vo vašej rodine.

Recept na úžasný orechový koláč

Ingrediencie:

  1. Bielkový sneh:
    • 5 bielkov
    • Štipka soli
  2. Cesto:
    • 200 g masla (izbovej teploty)
    • 100 g cukru
    • 5 žĺtkov
    • 100 ml mlieka
    • 300 g polohrubej múky
    • 16 g prášku do pečiva
    • 2 lyžice kakaa (pre druhú polovicu cesta)
  3. Oriešková plnka:
    • 200 g čokolády
    • 200 g masla
    • 100 ml mlieka
    • 100 g nasekaných lieskových orechov (1 šálka)
    • 50 g nasekaných mandlí (1/2 šálky)
    • 140 g cukru (3/4 šálky)
    • 50 g nasekaných lieskových orechov na posypanie (1/2 šálky)

Postup Prípravy:

  1. Príprava bielkového snehu:
    • Začnite s piatimi bielkami. Uistite sa, že sú pri izbovej teplote, čo im umožní lepšie vyšľahať.
    • Do veľkej misy pridajte bielka a začnite ich šľahať na strednej rýchlosti.
    • Keď začnú peniť, pridajte štipku soli. Toto pomôže spevniť sneh.
    • Šľahajte bielka, až kým nebudú tvoriť pevné špičky. Dávajte pozor, aby ste ich neprešľahali.
  2. Základ cesta:
    • V inej mise zmiešajte 200 g masla izbovej teploty s 100 g cukru. Šľahajte ich spolu, kým zmes nezľahne a nebude svetlá.
    • Postupne pridávajte žĺtka, po jednom, za stáleho šľahania, aby sa úplne spojili s maslovou zmesou.
    • Striedavo pridávajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva, pričom stále miešajte, aby ste zabezpečili rovnomerné zmiešanie.
    • Nakoniec jemne vmiešajte pripravený bielkový sneh, aby ste zachovali vzdušnosť cesta.
  3. Pečenie korpusov:
    • Rozdeľte cesto na dve rovnaké časti. Jednu polovicu nechajte tak, ako je.
    • Do druhej polovice vmiešajte dve lyžice kakaa, aby ste vytvorili čokoládové cesto.
    • Každú polovicu cesta vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 34×22 cm. Cesto rovnomerne rozotrite.
    • Pečte každý korpus samostatne pri teplote 180°C približne 10 minút, alebo kým nebude pekne zlatistý.
  4. Príprava orieškovej plnky:
    • V hrnci na miernom ohni roztopte 200 g čokolády spolu s 200 g masla a 100 ml mlieka. Miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
    • Pridajte nasekané lieskové orechy, mandle a cukor. Stále miešajte, až kým zmes nezhustne.
    • Hotovú plnku nechajte vychladnúť, aby sa trochu stuhla, ale bola stále roztierateľná.
  5. Zostavenie koláča:
    • Na vychladnutý kakaový korpus nanesieme polovicu orieškovej plnky.
    • Jemne položíme svetlý korpus na vrch a zľahka ho pritlačíme, aby sa splynul s plnkou.
    • Rozotrite zostávajúcu plnku na vrch svetlého korpusu.
    • Posypte vrch koláča zvyšnými nasekanými lieskovými orechmi pre pridanú textúru a chuť.
    • Nechajte koláč úplne vychladnúť, najlepšie počas niekoľkých hodín v chladničke, aby sa chute prepojili a koláč sa dal ľahšie krájať.

Podávajte tento bohatý orieškový koláč ako lahodný dezert, ideálny k čaju alebo káve. Dobrú chuť!

Video recept

Obnova Tradície v Orechovej Podobe

Tento orechový koláč nie je len dezert, je to kúsok histórie zachytený v chutnej podobe. Jeho príprava a chuť vás prenesú do iného času a možno vám pripomenú zabudnuté rodinné tradície. Dajte tomuto receptu šancu oživiť spomienky a vytvoriť nové.

Súvisiace články

Recept na výborný kokosový koláč z babských čias – priamo z roku 1875!

Krémový jablkový koláč s tvarohom vyrobený z 1 kg jabĺk: Jednoduchý, rýchly a chutný!

Nový recept na magický makový koláč, nalejte jednu zmes a získajte až 5 vrstiev!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte


Súvisiace príspevky

Rýchly a jednoduchý jogurtový koláč s jahodami

Rýchly a jednoduchý jogurtový koláč s jahodami

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Jednoduchý a rýchly jogurtový koláč s jahodami je skvelou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na lahodnom a sviežom dezertu. Vďaka jednoduchým ingredienciám a rýchlemu postupu prípravy ho zvládne pripraviť aj začiatočník. Tento jogurtový koláč je ideálny na každú príležitosť. Jeho […]

Jednoduchý mrveničkový jahodový koláč: Hrnčekový recept pre každého

Jednoduchý mrveničkový jahodový koláč: Hrnčekový recept pre každého

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tento jednoduchý mrveničkový jahodový koláč je ideálny pre všetkých milovníkov sladkých pochúťok. S naším rýchlym hrnčekovým receptom, ktorý zvládne každý, si môžete vychutnať lahodný dezert s čerstvými jahodami za pár minút. Vyskúšajte tento recept a prekvapte svoju rodinu a priateľov! Či už […]

Lahodné jahodové cmarové koláčiky: Recept plný lásky a chuti

Lahodné jahodové cmarové koláčiky: Recept plný lásky a chuti

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Jahodové mini cmarové koláčiky sú dokonalým dezertom, ktorý spája jemnú chuť jahôd s nadýchanými cmarovými koláčikmi. Tento jednoduchý a rýchly recept vám prinesie potešenie nielen pri pečení, ale aj pri samotnom ochutnávaní. Pripravte si tieto lahodné jahodové koláčiky a vychutnajte si ich […]

Vláčne broskyňové muffiny: Jednoduchý a veľmi chutný recept, z dvoch vajíčok mi vyšlo 12 kusov!

Vláčne broskyňové muffiny: Jednoduchý a veľmi chutný recept, z dvoch vajíčok mi vyšlo 12 kusov!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte jednoduchý a chutný recept na dezert? Vyskúšajte tieto vláčne broskyňové muffiny! Pripravujú sa z dvoch vajíčok a zvládne ich aj začínajúci kuchár. Sú ideálne na raňajky, desiatu alebo ako sladká odmena po obede. Tieto broskyňové muffiny sú nadýchané, šťavnaté a plné […]

Vynikajúci jablčník babky Stanky, po ktorom sa len zapráši: Chutný a veľmi jemný koláčik!

Vynikajúci jablčník babky Stanky, po ktorom sa len zapráši: Chutný a veľmi jemný koláčik!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Starodávny rodinný recept na jablčník od babky Stanky, ktorý sa stane okamžitým hitom na vašom stole! Tento neodolateľný a jemný koláčik kombinuje tradičné chute s jednoduchosťou prípravy. Ponorte sa do sladkého sveta pečenia a pripravte si s nami vynikajúci jablčník babky Stanky! […]

Šťavnatý orechový koláč, ktorý sa topí v ústach! Najlepší koláč, aký som kedy jedol!

Šťavnatý orechový koláč, ktorý sa topí v ústach! Najlepší koláč, aký som kedy jedol!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Predstavujeme vám recept na šťavnatý orechový koláč, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Tento koláč je tak lahodný, že ho budete chcieť piecť každý deň! Tento orechový koláč je ideálnym dezertom pre všetky príležitosti. Je jednoduchý na prípravu, no výsledok je ohromujúci. […]


Google Správy: Daj nám ⭐