Predstavte si koláč, ktorý po upečení odhalí až päť lákavých vrstiev, a to všetko z jednej jednoduchej zmesi. Tento magický makový koláč je nielen pohľadom na umelecké dielo, ale aj neodolateľnou pochúťkou, ktorá si získa srdce každého milovníka sladkého.
Objavte s nami čarovný svet pečenia, kde jedna zmes vytvára mnohostvrstvový zážitok. Vrstva po vrstve, od vanilkového základu cez makovú plnku až po jemnú sušienkovú korunu – tento recept na magický makový koláč je dôkazom, že najlepšie chutí domáce.
Magický makový koláč
Ingrediencie:
- 75g masla
- 100g bielej čokolády
- 5 veľkých vajec
- 150g cukru
- Vanilkový cukor (voliteľné)
- 5 polievkových lyžíc studenej vody
- 100g hladkej múky
- Štipka soli
- Kôra z jedného citróna
- 200g jemne mletého modrého maku
- 1 polievková lyžica rumu (voliteľné)
- 6 decilitrov studeného mlieka
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Postup prípravy:
Začnite predhrievaním rúry na 160 °C a pripravte si pekáč o veľkosti 30 x 20 cm, ktorý vymažte maslom.
V malom hrnci na strednom ohni roztopíte maslo. Po vypnutí ohňa doň vmiešajte bielu čokoládu. Nechajte krátko vychladnúť.
Oddelite žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešajte s cukrom do peny. Pridajte vanilkový cukor, ak ho používate, a následne pridajte 5 polievkových lyžíc studenej vody.
Do vlažnej čokoládovo-maslovej zmesi vmiešajte žĺtkovú zmes a postupne pridávajte múku a kôru z citróna.
Pridajte polovicu jemne mletého modrého maku a dobre premiešajte. Potom pridajte zvyšný mak a opäť dôkladne premiešajte.
Ak používate rum, pridajte ho teraz, a potom vmiešajte polovicu studeného mlieka.
Pridajte zvyšnú polovicu mlieka a premiešajte.
Bielka vyšľahajte do tuhého snehu so štipkou soli a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
Opatrne vmiešajte makovú zmes do vyšľahaných bielok použitím varešky a prelejte túto zmes do predpripraveného pekáča vymasteného maslom.
Pečte približne jednu hodinu pri 160 °C s funkciou horného a spodného ohrevu, kým koláč nezhnedne a nevytvorí sa vrstva na povrchu.
Po upečení nechajte koláč vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho na niekoľko hodín uložte do chladničky.
Koláčik môžete teraz nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Video recept
Nezáleží na tom, či ste skúsený pekár alebo začínate objavovať radosť z domáceho pečenia, tento recept na magický makový koláč je príležitosťou, ako premeniť základné suroviny na niečo výnimočné. A keď už vás tento koláč očarí svojou jednoduchosťou a nádhernými vrstvami, nezabudnite sa podeliť o zážitok a tento recept odporučiť priateľom!
Prajeme vám veľa zábavy pri pečení a ešte viac potešenia pri vychutnávaní tohto čarovného magického makového koláča!
Súvisiace články:
Vlhký kávový koláč: Jednoduchý a chutný koláčik z piškótového cesta
Slávny koláč Botlikh s marhuľami a vlašskými orechmi: Jednoduchý a chutný!
Super krémový jablkový koláč FLORIÁN: Rýchly a jednoduchý hrnčekový recept!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Sašova kuchyňa