Koláč APSHERON je obľúbeným koláčom ľudí z Baku. Jeho originálnu orechovú chuť s hodvábnym krémom z masla a krému si pamätali ľudia v celom meste Baku v sovietskom Azerbajdžane. Tento svetoznámy koláč bez múky sa topí v ústach a je aj kompletne bez múky.
Ingrediencie:
Vanilkový krém:
- 400 ml mlieka (3,5% tuku)
- 180 g cukru
- 70 g kukuričného škrobu
- 16 g vanilkového cukru
- 200 ml studeného mlieka (3,5% tuku)
- 10 vaječných žĺtkov
- 250 g mäkkého masla
- Rumová aróma (podľa chuti)
- 1 PL kakaa
Cesto:
- 10 vaječných bielkov
- Štipka soli
- 16 g vanilkového cukru
- 250 g práškového cukru
- 40 g kukuričného škrobu
- 220 g mletých lieskových orieškov
Na dekoráciu:
- Asi 50 g pražených lieskových orieškov
Legendárny koláč APSHERON – Postup prípravy:
Pudingový Krém:
- Oddelite 10 žĺtkov od bielkov.
- V hrnci priveďte 400 ml mlieka do varu. V mise zmiešajte 180 g cukru, 70 g kukuričného škrobu, 16 g vanilkového cukru a 200 ml studeného mlieka.
- Do horúceho mlieka vmiešajte zmes s cukrom a škrobom a potom pridajte 10 žĺtkov. Za stáleho miešania priveďte znovu k varu. Po objavení sa prvých bubliniek varte ešte cca 20 sekúnd.
- Zmes prikryte foliou tak, aby folia priamo kontaktovala povrch krému (aby sa nevytvorila kôrka) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Bielková Zmes:
- Vyšľahajte 10 bielkov so štipkou soli a 16 g vanilkového cukru do tuha.
- Postupne pridávajte 250 g práškového cukru, pridávajúc ho v 3-4 krokoch. Šľahajte cca 5 minút.
- Jemne vmiešajte 220 g mletých lieskových orieškov a 40 g kukuričného škrobu.
- Zmes preložte na plech o veľkosti 42×32 cm vystlaný papierom na pečenie.
Pečenie:
- S cirkulujúcim vzduchom (konvekcia): Pečieme pri teplote 160°C na strednom stojane asi 20-25 minút.
- Bez cirkulujúceho vzduchu: Pečieme pri teplote 175°C na strednom stojane asi 40-45 minút.
- Ešte teplý koláč rozkrojte na 3 rovnaké pásy. (pre podrobnosti pozrite video)
Maslový Krém:
- Zašľaháte 250 g mäkkého masla cca 2-3 minúty.
- Vmiešajte vychladnutý puding a dobre vymiešajte. Dochutte rumovou arómou.
- Polovicu krému preložte do cukrárenského vrecka. Do druhej polovice vmiešajte kakao, dôkladne vymiešajte a tiež preložte do cukrárenského vrecka.
Zostavovanie:
- Na prvý pás koláča natrieme biely krém, položíme druhý pás, natrieme čokoládový krém, položíme posledný pás a natrieme biely krém.
- Vrch a boky koláča ozdobte čokoládovým krémom.
- Nechajte koláč stuhnúť v chladničke 3-4 hodiny. Pred podávaním ho posypte jemne mletými, praženými lieskovými orieškami.
Dobrú chuť!
Koláč APSHERON – Video recept
Tento koláč bez múky je super chutný a topí sa v ústach! Legendárna torta APSHERON zo slnečného Azerbajdžanu. Dobrú chuť a veľa zábavy pri pečení!
Súvisiace články
Krémový čokoládovo-orieškový koláč: Tento koláčik sa rozplýva na jazyku – jednoduchý a rýchly!
Šťavnatý orechový koláčik s hruškami, ktorý sa topí v ústach! Najlepší koláč, aký som kedy jedol!
Šťavnatý orechový koláč, ktorý sa topí v ústach! Najlepší koláč, aký som kedy jedol!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Tolle Rezepte