Tieto mrkvové placky s exotickým nádychom kokosového dresingu sú absolútnym nebom v ústach! Predstavte si dokonale chrumkavé placky plné čerstvej zeleniny a voňavých korenín, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Sú nielen neuveriteľne chutné, ale aj ľahké, zdravé a prekvapivo jednoduché na prípravu. Či už hľadáte tip na rýchlu a sýtu večeru, originálnu desiatu alebo netradičnú zeleninovú prílohu k mäsu, tento recept je trefou do čierneho. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý si budete chcieť zopakovať!
Príprava týchto placiek je skutočne nenáročná. Zvládne ju aj začiatočník v kuchyni. Stačí nakrájať zeleninu, zmiešať ju s múkami a koreninami, vytvarovať placky a opiecť ich dozlatista. Osviežujúci kokosový dresing s uhorkou a červenou cibuľkou ich skvele dopĺňa a dodáva celému jedlu šmrnc. Tak neváhajte a pustite sa do toho – výsledok vás milo prekvapí a poteší vaše chuťové poháriky!
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia/pečenia: Čas smaženia: cca 25 minút
- Počet porcií/kusov: 9 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na mrkvové placky:
- 200 g mrkvy
- 200 g petržlenu (koreň)
- 1 ks cibule (stredne veľkej)
- 6 PL cícerovej múky
- 2 PL svetlej ryžovej múky
- 2 PL strúhaného kokosu
- 2 ČL soli
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 PL kari korenia
- ½ ČL chilli (mletého)
- 1 PL kurkumy (mletej)
- 1 PL kokosového oleja (rozpusteného, do cesta)
- 4 PL kokosového oleja (na vyprážanie)
Pre kokosový dresing:
- 100 g šalátovej uhorky
- 1/2 ks červenej cibule (menšej)
- 100 g kokosového jogurtu (neochuteného)
Na dozdobenie (voliteľné):
- čerstvý citrónový tymián (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava zeleninového cesta na placky:
- Mrkvu a petržlen ošúpeme, dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké rezančeky (julienne) alebo ich môžeme nahrubo nastrúhať. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Všetku pripravenú zeleninu vložíme do väčšej misy.
- K nakrájanej zelenine postupne pridáme cícerovú múku, svetlú ryžovú múku, strúhaný kokos, kypriaci prášok do pečiva, soľ, kari korenie, kurkumu a mleté chilli. Nakoniec prilejeme 1 PL rozpusteného kokosového oleja. Všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešame, aby sa pekne spojili a vznikla kompaktná zmes.
Tvarovanie a vyprážanie placiek:
- Z pripravenej zeleninovej zmesi rukami tvarujeme placky veľkosti dlane, s hrúbkou približne 1-1,5 cm. Snažíme sa ich poriadne stlačiť, aby sa pri smažení nerozpadávali.
- Na väčšej panvici rozpustíme zvyšné 4 PL kokosového oleja na strednom plameni. Keď je olej dostatočne horúci, opatrne vkladáme pripravené placky. Smažíme ich z každej strany približne 4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé. Dôležité: Nesmažte príliš veľa placiek naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
- Hotové placky vyberáme z panvice a ukladáme ich na papierový obrúsok alebo kuchynskú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.
Kompletizácia dresingu a podávanie:
- Kým sa placky smažia, pripravíme si dresing. Šalátovú uhorku umyjeme (podľa preferencie môžeme ošúpať) a nakrájame na malé kocky. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky alebo veľmi jemné kocky.
- V menšej miske zmiešame nakrájanú uhorku, červenú cibuľu a kokosový jogurt. Dresing môžeme podľa chuti jemne osoliť, ak sa nám zdá málo slaný.
- Teplé mrkvové placky servírujeme s pripraveným kokosovým dresingom. Na záver môžeme celé jedlo posypať čerstvým citrónovým tymiánom pre ešte lepšiu arómu a chuť.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem dosiahnuť ešte zaujímavejšiu textúru placiek, časť mrkvy a petržlenu môžem nastrúhať nahrubo a časť na jemnejšie rezančeky.
- Namiesto kokosového jogurtu v dresingu môžem experimentovať aj s hustým bielym gréckym jogurtom, ak nemám problém s laktózou alebo preferujem inú chuť.
- Pre extra dávku čerstvosti rada do dresingu pridávam aj pár kvapiek limetkovej alebo citrónovej šťavy a nasekanú čerstvú mätu.
- Tieto placky sú výborné aj na druhý deň, studené. Ak ich chcem prihriať, odporúčam použiť rúru namiesto mikrovlnky, aby zostali pekne chrumkavé.
Dúfame, že si tieto fantastické mrkvové placky s kokosovým dresingom zamilujete rovnako ako my! Sú skvelým dôkazom toho, že aj zdravé jedlo môže byť nesmierne chutné a lákavé. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Zdravé recepty, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.