Search

Fantastické MRKVOVÉ PLACKY s kokosovým dresingom: RECEPT na ľahkú večeru či desiatu!

Mrkvové placky
Mrkvové placky, zdroj: AI

Obsah receptu

Tieto mrkvové placky s exotickým nádychom kokosového dresingu sú absolútnym nebom v ústach! Predstavte si dokonale chrumkavé placky plné čerstvej zeleniny a voňavých korenín, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Sú nielen neuveriteľne chutné, ale aj ľahké, zdravé a prekvapivo jednoduché na prípravu. Či už hľadáte tip na rýchlu a sýtu večeru, originálnu desiatu alebo netradičnú zeleninovú prílohu k mäsu, tento recept je trefou do čierneho. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý si budete chcieť zopakovať!

Príprava týchto placiek je skutočne nenáročná. Zvládne ju aj začiatočník v kuchyni. Stačí nakrájať zeleninu, zmiešať ju s múkami a koreninami, vytvarovať placky a opiecť ich dozlatista. Osviežujúci kokosový dresing s uhorkou a červenou cibuľkou ich skvele dopĺňa a dodáva celému jedlu šmrnc. Tak neváhajte a pustite sa do toho – výsledok vás milo prekvapí a poteší vaše chuťové poháriky!

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia/pečenia: Čas smaženia: cca 25 minút
  • Počet porcií/kusov: 9 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na mrkvové placky:

  • 200 g mrkvy
  • 200 g petržlenu (koreň)
  • 1 ks cibule (stredne veľkej)
  • 6 PL cícerovej múky
  • 2 PL svetlej ryžovej múky
  • 2 PL strúhaného kokosu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 PL kari korenia
  • ½ ČL chilli (mletého)
  • 1 PL kurkumy (mletej)
  • 1 PL kokosového oleja (rozpusteného, do cesta)
  • 4 PL kokosového oleja (na vyprážanie)

Pre kokosový dresing:

  • 100 g šalátovej uhorky
  • 1/2 ks červenej cibule (menšej)
  • 100 g kokosového jogurtu (neochuteného)

Na dozdobenie (voliteľné):

  • čerstvý citrónový tymián (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava zeleninového cesta na placky:

  1. Mrkvu a petržlen ošúpeme, dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké rezančeky (julienne) alebo ich môžeme nahrubo nastrúhať. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Všetku pripravenú zeleninu vložíme do väčšej misy.
  2. K nakrájanej zelenine postupne pridáme cícerovú múku, svetlú ryžovú múku, strúhaný kokos, kypriaci prášok do pečiva, soľ, kari korenie, kurkumu a mleté chilli. Nakoniec prilejeme 1 PL rozpusteného kokosového oleja. Všetky ingrediencie v mise dôkladne premiešame, aby sa pekne spojili a vznikla kompaktná zmes.

Tvarovanie a vyprážanie placiek:

  1. Z pripravenej zeleninovej zmesi rukami tvarujeme placky veľkosti dlane, s hrúbkou približne 1-1,5 cm. Snažíme sa ich poriadne stlačiť, aby sa pri smažení nerozpadávali.
  2. Na väčšej panvici rozpustíme zvyšné 4 PL kokosového oleja na strednom plameni. Keď je olej dostatočne horúci, opatrne vkladáme pripravené placky. Smažíme ich z každej strany približne 4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé. Dôležité: Nesmažte príliš veľa placiek naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
  3. Hotové placky vyberáme z panvice a ukladáme ich na papierový obrúsok alebo kuchynskú utierku, ktorá odsaje prebytočný tuk.

Kompletizácia dresingu a podávanie:

  1. Kým sa placky smažia, pripravíme si dresing. Šalátovú uhorku umyjeme (podľa preferencie môžeme ošúpať) a nakrájame na malé kocky. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky alebo veľmi jemné kocky.
  2. V menšej miske zmiešame nakrájanú uhorku, červenú cibuľu a kokosový jogurt. Dresing môžeme podľa chuti jemne osoliť, ak sa nám zdá málo slaný.
  3. Teplé mrkvové placky servírujeme s pripraveným kokosovým dresingom. Na záver môžeme celé jedlo posypať čerstvým citrónovým tymiánom pre ešte lepšiu arómu a chuť.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem dosiahnuť ešte zaujímavejšiu textúru placiek, časť mrkvy a petržlenu môžem nastrúhať nahrubo a časť na jemnejšie rezančeky.
  2. Namiesto kokosového jogurtu v dresingu môžem experimentovať aj s hustým bielym gréckym jogurtom, ak nemám problém s laktózou alebo preferujem inú chuť.
  3. Pre extra dávku čerstvosti rada do dresingu pridávam aj pár kvapiek limetkovej alebo citrónovej šťavy a nasekanú čerstvú mätu.
  4. Tieto placky sú výborné aj na druhý deň, studené. Ak ich chcem prihriať, odporúčam použiť rúru namiesto mikrovlnky, aby zostali pekne chrumkavé.

Dúfame, že si tieto fantastické mrkvové placky s kokosovým dresingom zamilujete rovnako ako my! Sú skvelým dôkazom toho, že aj zdravé jedlo môže byť nesmierne chutné a lákavé. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Zdravé recepty, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty