Search

Fantastické kuracie fašírky (placky) so zeleninou: Tento RECEPT si zamiluje celá rodina!

kuracie placky so zeleninou
Kuracie placky so zeleninou

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na rýchle, chutné a zároveň výživné jedlo, ktoré poteší celú rodinu? Tieto fantastické kuracie fašírky, alebo ak chcete placky, so zeleninou sú presne to, čo potrebujete! Sú pripravené z dostupných surovín, ich príprava je jednoduchá a výsledok je vždy zaručene lahodný. Kombinácia jemného kuracieho mäsa, nastrúhaných zemiakov a mrkvy, spolu s cibuľkou, cesnakom a bylinkami, vytvára neodolateľnú chuť a šťavnatú textúru.

Tieto placky sú skvelou voľbou ako hlavné jedlo, napríklad s varenými zemiakmi a čerstvým šalátom, alebo len tak s obľúbeným dipom. Môžete ich však podávať aj ako sýtu desiatu či ľahšiu večeru. Vďaka zelenine sú placky krásne vláčne a zároveň plné vitamínov. Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého receptu a uvidíte, že si ich zamilujú malí aj veľkí stravníci.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa počtu dávok)
  • Počet porcií: cca 12-14 placiek
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 450 g kuracích pŕs
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy
  • 1 ks väčšieho surového zemiaka (varný typ B alebo C)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 2 ks vajec (veľkosť M)
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany (aspoň 14-16% tuku)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
  • 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
  • cca 2-3 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (alebo 1 PL sušenej)
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky (alebo polohrubej, podľa potreby na zahustenie)
  • Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo na pokrytie dna panvice v tenkej vrstve)

Postup prípravy

Príprava zmesi na placky:

  1. Príprava mäsa a zeleniny: Kuracie prsia umyte pod studenou vodou, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na veľmi malé kocky (približne 0,5 x 0,5 cm). Alternatívne ich môžete nasekať v kuchynskom robote na hrubšie (nie na úplne jemnú pastu). Stredne veľkú mrkvu a väčší surový zemiak očistite a nastrúhajte najemno na strúhadle. Stredne veľkú cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
  2. Miešanie základných ingrediencií: Všetky tieto pripravené suroviny – nakrájané kuracie mäso, nastrúhanú mrkvu, nastrúhaný zemiak a nadrobno nakrájanú cibuľu – vložte do väčšej misy. Pridajte celé vajcia (2 ks), kyslú smotanu (3 PL) a prelisovaný strúčik cesnaku. Všetko zatiaľ zľahka premiešajte vareškou alebo lyžicou.
  3. Dochutenie a zahustenie: Do misy k mäsovo-zeleninovej zmesi pridajte soľ (začnite 1 čajovou lyžičkou, podľa chuti môžete pridať viac), mletú sladkú papriku, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a čerstvo mleté čierne korenie podľa vašej preferencie. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, aby sa chute pekne prepojili.
  4. Pridanie múky: Nakoniec zmes postupne zahusťujte hladkou múkou (začnite s 3 polievkovými lyžicami, ak je zmes stále príliš riedka, pridajte ešte trochu). Vzniknúť by malo polohusté cesto (nemalo by byť príliš tekuté, aby sa placky neroztekali, ani príliš tuhé), z ktorého sa budú dať lyžicou ľahko tvarovať placky na panvici.

Vyprážanie placiek:

  1. Rozohriatie oleja: Na väčšej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte dostatočné množstvo rastlinného oleja na stredne vysokú teplotu. Olej by mal pokrývať dno panvice v tenkej vrstve (cca 2-3 mm). Olej je pripravený, keď po vhodení malého kúska cesta začne syčať.
  2. Tvarovanie a vkladanie placiek: Pomocou polievkovej lyžice naberajte kôpky pripraveného cesta a na rozpálenom oleji z nich tvarujte menšie placky (s priemerom približne 6-8 cm a hrúbkou cca 1 cm). Lyžicou ich môžete jemne roztlačiť do požadovaného tvaru. Nevkladajte príliš veľa placiek naraz na panvicu, aby sa olej príliš neochladil a placky sa pekne opiekli.
  3. Vyprážanie: Placky smažte z každej strany dozlatista a do chrumkava. Trvá to približne 3-4 minúty z každej strany, v závislosti od hrúbky placiek a teploty oleja. Placky by mali byť prepečené aj vo vnútri. Počas vyprážania môžete teplotu podľa potreby upraviť.

Dokončenie:

  1. Odkvapkanie tuku: Usmažené placky vyberajte dierovanou lopatkou alebo kliešťami a nechajte ich krátko odkvapkať od prebytočného tuku na tanieri vystlanom papierovými kuchynskými utierkami.
  2. Servírovanie: Kuracie placky so zeleninou podávajte teplé. Výborne chutia s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou, čerstvým zeleninovým šalátom alebo len s obľúbeným dresingom či dipom (napr. cesnakovým, bylinkovým).

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte lepšiu chuť môžem do zmesi pridať aj trochu majoránky alebo iných obľúbených byliniek.
  2. Ak nemám po ruke kyslú smotanu, môžem ju nahradiť bielym jogurtom (ideálne hustejším gréckym typom) alebo trochou majonézy pre krémovejšiu konzistenciu.
  3. Namiesto kuracích pŕs môžem použiť aj vykostené kuracie stehná, ktoré sú šťavnatejšie, alebo morčacie mäso.
  4. Ak chcem placky pripraviť v zdravšej verzii, môžem ich upiecť v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie (potreté trochou oleja) pri teplote cca 180-200°C približne 20-25 minút, v polovici pečenia ich obrátim.

Zdravý kapustový šalát
TIP na dnes
Zdravý kapustový šalát s mrkvou so smotanovým dresingom na chudnutie: Hotový za 5 minút

Tieto fantastické kuracie fašírky (placky) so zeleninou sú skvelým spôsobom, ako pripraviť chutné a sýte jedlo, ktoré si určite nájde miesto vo vašom jedálničku.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Môj Dastarkhan chutný a rýchly, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty