Hľadáte recept, ktorý premení obyčajný deň na malú slávnosť? Práve ste ho našli! Predstavte si tú nádhernú, prenikavú vôňu tymiánu a cesnaku, ktorá sa šíri celým bytom a láka všetkých k stolu. Toto fantastické bravčové mäsko je presne ten typ jedla, ktoré zahreje na duši a poteší každý maškrtný jazýček. Je neuveriteľne šťavnaté, mäkké tak, že sa priam rozplýva na jazyku, a ponorené v bohatej, poctivej šťave, ktorú si budete chcieť vytrieť chlebom do poslednej kvapky. Garantujem vám, že tento RECEPT si zamilujete!
Príprava je prekvapivo jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Väčšinu práce za vás urobí sporák, zatiaľ čo sa mäsko bude pomaličky dusiť do dokonalosti. Stačí len pár základných surovín a trocha trpezlivosti, aby ste si mohli vychutnať tento skvelý obed či večeru. Poďme sa spolu pustiť do varenia, výsledok bude stáť za to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas dusenia: cca 1 hodina a 5 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 750 g bravčového stehna
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks cibule
- 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 200 ml horúcej vody
- 1 vanička mäsového bujónu (alebo 1 kocka)
- ½ ČL sušeného tymiánu
- 1 PL sójovej omáčky
- mletého čierneho korenia (podľa chuti)
- soli (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava surovín a opekanie mäsa:
- Bravčové stehno umyjeme, osušíme a nakrájame na rezančeky alebo menšie kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno, cesnakové strúčiky očistíme a nakrájame na tenké plátky.
- Vo väčšom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme olej na vyššej teplote. Pridáme mäso a sprudka ho opečieme zo všetkých strán dozlatista, aby sa zatiahlo. Bude to trvať približne 4 minúty.
Dusenie a dochutenie:
- K opečenému mäsu pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Zalejeme horúcou vodou, v ktorej sme rozmiešali bujón. Všetko ochutíme sušeným tymiánom a premiešame.
- Zmes privedieme k varu, potom stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly dusiť približne 1 hodinu, alebo kým nie je mäso úplne mäkké. Počas dusenia občas premiešame a v prípade potreby podlejem trochou horúcej vody.
- Keď je mäso mäkké, šťavu dochutíme soľou, mletým čiernym korením a sójovou omáčkou. Dôkladne premiešame a necháme ešte minútku prejsť varom.
Servírovanie:
- Hotové bravčové na tymiáne a cesnaku podávame ihneď. Ako príloha je vynikajúca zemiaková kaša, ale skvele sa hodí aj ryža alebo hranolky.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu a plnšiu chuť rada nahrádzam vodu s bujónom poctivým domácim alebo kvalitným kupovaným mäsovým či zeleninovým vývarom. Stačí použiť rovnaké množstvo.
- Servírovanie sa snažím vždy oživiť. Zemiakovú kašu posypem čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Okrem kaše je výbornou prílohou aj dusená ryža či chrumkavé hranolky.
- Ak chcem mať šťavu hustejšiu, na záver ju zvyknem jemne zahustiť. V malom množstve studenej vody (asi 2 PL) rozmiešam 1 ČL kukuričného škrobu a za stáleho miešania vlejem do vriacej omáčky.
- Niekedy pre zmenu pridávam k mäsu spolu s cibuľou a cesnakom aj na plátky nakrájané šampiňóny. Tie dodajú jedlu ďalší rozmer a skvelú zemitú chuť. Stačí približne 150 g čerstvých húb.
Verím, že tento jednoduchý recept na šťavnaté bravčové mäsko sa stane stálicou aj vo vašej kuchyni. Je to ideálne jedlo na bežný deň, keď nemáte veľa času, no túžite po niečom naozaj chutnom a poctivom. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.