Search

Domáca Bounty torta (lepšia ako tyčinka): Tento recept si zamilujete (Kokosový sen)

domáca Bounty torta
Domáca Bounty torta

Obsah receptu

Toto je recept, ktorý si určite zamilujete a budete ho chcieť piecť stále dokola. Je to tá najlepšia domáca Bounty torta, dovolíme si tvrdiť, že možno aj lepšia ako originálna tyčinka. Vláčny kakaový korpus, bohatá kokosová náplň a jemná čokoládovo-karamelová poleva – to je skutočný kokosový sen.

Ak hľadáte recept na sladkú a osviežujúcu tortu, ktorá nie je príliš zložitá, vyskúšajte tento jednoduchý postup na prípravu domácej Bounty torty. Recept zvládnu aj tí, ktorí s pečením ešte len začínajú a výsledok zaručene poteší všetkých milovníkov kokosu a čokolády.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie korpusu a tuhnutie torty)
  • Čas pečenia: cca 30-35 minút
  • Čas chladenia/tuhnutia: min. 3 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 1 torta (cca 12-16 porcií)
  • Forma: Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Kakaový korpus:

  • 2 veľké vajcia
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 60 ml teplej vody
  • 1 čajová lyžička instantnej kávy (voliteľné, zvýrazní chuť kakaa)
  • 120 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
  • 120 ml mlieka
  • cca 250 g hladkej múky (preosiatej)
  • 2 polievkové lyžice kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)
  • 1,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Štipka soli

Kokosová plnka:

  • 600 ml mlieka
  • 120 g detskej krupice (jemnej)
  • 120 g kryštálového cukru
  • cca 200-250 g strúhaného kokosu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 polievkové lyžice masla (cca 45 g)

Čokoládovo-karamelová poleva:

  • 480 ml mlieka
  • 70 g karamelového pudingového prášku (zodpovedá cca 2 štandardným balíčkom)
  • 2,5 polievkové lyžice kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)
  • 200 ml smotany na varenie (10-12%)

Potrebujeme tiež:

  • Mlieko na poliatie korpusu (cca 50-100 ml)
  • Maslo a hrubá múka/strúhanka na vymazanie a vysypanie formy
  • Tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)

Postup prípravy

Príprava korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (ø 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.
  2. Vo väčšej miske vyšľahajte 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom (120 g) do svetlej peny. Pridajte vanilkový extrakt.
  3. V malej šálke rozmiešajte instantnú kávu (ak používate) v teplej vode (60 ml).
  4. K vaječnej pene postupne za stáleho miešania na nízkych otáčkach prilejte olej (120 ml), mlieko (120 ml) a rozpustenú kávu s vodou.
  5. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (cca 250 g) s preosiatym kakaom (2 PL), kypriacim práškom (1,5 ČL) a štipkou soli.
  6. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej zmesi a metličkou alebo stierkou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta. Nepremiešavajte príliš dlho.
  7. Cesto nalejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.

Pečenie a príprava na plnenie:

  1. Vložte formu s cestom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 30 až 35 minút.
  2. Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu korpusu – ak vyjde čistá, je hotový.
  3. Upečený korpus nechajte pár minút chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberte a nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
  4. Úplne vychladnutý korpus vráťte späť do čistej tortovej formy (môžete ju vyložiť pásom papiera na pečenie po bokoch pre ľahšie vyberanie). Povrch korpusu rovnomerne polejte alebo potrite trochou mlieka (cca 50-100 ml), aby bol vláčnejší.

Príprava kokosovej plnky:

  1. V hrnci zmiešajte 500 ml mlieka, kryštálový cukor (120 g) a maslo (3 PL). Priveďte k varu.
  2. Vo zvyšnom mlieku (100 ml) dobre rozmiešajte detskú krupicu (120 g) a vanilkový extrakt (1 ČL).
  3. Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň pomaly prilejte krupicovú zmes. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania do zhustnutia (ako hustá krupicová kaša), trvá to asi 2-3 minúty.
  4. Odstavte z ohňa a do horúcej kaše ihneď vmiešajte strúhaný kokos (cca 200-250 g). Dobre premiešajte.
  5. Ešte teplú (ale nie horúcu) kokosovú plnku rovnomerne natrite na pripravený korpus vo forme. Uhlaďte povrch a vložte do chladničky aspoň na 1 hodinu stuhnúť.

Príprava polevy:

  1. V hrnci zmiešajte väčšinu mlieka (cca 400 ml) so smotanou na varenie (200 ml).
  2. V malom množstve zvyšného studeného mlieka (cca 80 ml) dobre rozmiešajte karamelový pudingový prášok (70 g) a preosiate kakao (2,5 PL) dohladka.
  3. Mlieko so smotanou v hrnci priveďte tesne pod bod varu. Potom za stáleho miešania prilejte pudingovú zmes a varte do zhustnutia (ako klasický puding), asi 1-2 minúty.
  4. Hotovú polevu odstavte a nechajte ju za občasného premiešania mierne vychladnúť (aby nebola úplne horúca, ale stále tekutá).

Zostavenie a chladenie torty:

  1. Vyberte tortu s čiastočne stuhnutou kokosovou plnkou z chladničky.
  2. Na kokosovú vrstvu rovnomerne nalejte a rozotrite pripravenú mierne vychladnutú čokoládovo-karamelovú polevu.
  3. Vložte tortu späť do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť minimálne 2 hodiny, ideálne však cez noc.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Dobre stuhnutú tortu opatrne vyberte z formy (odstráňte bočný kruh a prípadný papier).
  2. Pred podávaním môžete tortu ozdobiť zvyšným kondenzovaným mliekom (ak ste ho použili na sladenie krému v pôvodnom recepte, alebo len tak) alebo posypať kokosom či kakaom. Krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode na jednotlivé porcie.

Videorecept

Tipy

  1. Korpus na túto tortu pripravujem jednoduchým zmiešaním tekutých a suchých surovín. Množstvo múky (250g) je dôležité pre správnu konzistenciu. Po upečení a vychladnutí ho polejem trochou mlieka pre extra vláčnosť.
  2. Kokosovú plnku varím ako hustú krupicovú kašu s maslom, cukrom a vanilkou, do ktorej na záver vmiešam veľké množstvo strúhaného kokosu (200-250g stačí, pôvodných 480g bolo extrémne veľa). Plnku natieram ešte teplú na korpus.
  3. Poleva je v podstate hustejší čokoládovo-karamelový puding uvarený z mlieka, smotany, karamelového pudingového prášku a kakaa. Nechám ju trochu vychladnúť a potom ju nalejem na stuhnutú kokosovú vrstvu.
  4. Celá torta potrebuje poriadne stuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Len tak sa budú dať pekne krájať jednotlivé vrstvy. Je to naozaj kokosový sen, veľmi sýta a chutná.

Toto je naozaj najlepší recept na domácu Bounty tortu – možno lepšia ako originálna tyčinka. Určite si ju zamilujete pre jej fantastickú kokosovo-čokoládovú chuť.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Kulinárska veľvyslankyňa Umm Anwar

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty