Search

Deti ho budú milovať: Najjednoduchší recept na poctivý a sýty Mac and Cheese

Domáci Mac and Cheese
Domáci Mac and Cheese

Obsah receptu

Publikované: 14. októbra 2025, 13:00

Hľadáte jedlo, ktoré je hotové za pár minút a zaručene poteší aj tých najväčších malých stravníkov? Tento domáci Mac and Cheese je absolútna stávka na istotu. Je to môj tajný recept na dni, keď nemám čas variť, ale chcem pre rodinu niečo naozaj chutné a poctivé.

Zabudnite na verzie z prášku. Tento recept je o krémovej, zamatovej omáčke z poctivého syra, ktorá sa dokonale obalí okolo každého kúska cestovín. Ukážem vám jednoduchý trik, vďaka ktorému bude vaša omáčka vždy dokonale hladká a bez jedinej hrudky.

Ako pripraviť najlepší Mac and Cheese?

Uvarte cestoviny. Z masla a múky pripravte zápražku, postupne zašľahajte mlieko na hladký bešamel. Odstavte, vmiešajte nastrúhaný syr, kým sa nerozpustí a zmiešajte s cestovinami.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 min
  • Čas varenia: 15 min
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Comfort food

Potrebujeme

  • 500 g cestovín (ideálne kolienka, makaróny alebo mušličky)
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 80 g masla
  • 1,5 PL hladkej múky (cca 25 g)
  • 350 g syra čedar (nastrúhaného)
  • 80 g syra gouda (nastrúhaného)
  • 1 ČL muškátového orieška
  • 3/4 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia (ideálne bieleho)

Postup prípravy

  1. Cestoviny uvarte v dostatočnom množstve osolenej vody podľa návodu na obale, ideálne „al dente“ (na skus).
  2. Kým sa varia cestoviny, pripravte si omáčku. V hrnci na strednom ohni rozpustite maslo.
  3. Pridajte múku a metličkou miešajte asi minútu, kým nevznikne svetlá zápražka (roux).
  4. Teraz kľúčový krok: Znížte plameň na minimum. Postupne, približne po 100 ml, prilievajte mlieko. Po každej dávke mlieka zmes metličkou energicky miešajte, kým sa úplne nespojí do hladkej kaše. Až potom prilejte ďalšiu časť.
  5. Keď ste zapracovali všetko mlieko, máte hladký bešamel. Pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok a za občasného miešania povarte 2–3 minúty, kým omáčka mierne nezhustne.
  6. Hrniec odstavte z ohňa. Do horúcej omáčky postupne, na dvakrát, vmiešajte nastrúhaný čedar a goudu. Miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí a nevytvorí zamatovú omáčku.
  7. Scedené, horúce cestoviny vráťte do hrnca a ihneď ich zalejte pripravenou syrovou omáčkou. Dôkladne premiešajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Omáčka bez hrudiek: Naozaj prilievajte mlieko do zápražky postupne a neprestávajte miešať metličkou. Je to jediný zaručený spôsob, ako predísť hrudkám a dosiahnuť dokonale krémovú konzistenciu.
  2. Syr sa nesmie variť: Syr vždy pridávajte až do odstavenej omáčky. Keby ste ho varili priamo na plameni, mohol by sa zraziť a omáčka by bola zrnitá a mastná.

Jednoduché variácie

  • Zapečená verzia: Hotové cestoviny s omáčkou presuňte do zapekacej misy, posypte strúhankou alebo ďalším syrom a dajte na 10 minút zapiecť pod gril do chrumkava.
  • S brokolicou: K cestovinám môžete posledné 3 minúty varenia pridať pár ružičiek brokolice. Získate tak kompletnejšie a o niečo zdravšie jedlo.

Mac and Cheese podávajte ihneď, teplé a krémové. Na vrch môžete pridať nasekanú jarnú cibuľku alebo pažítku.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaření s Jančou, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty