Search

Bravčové stehno na hubách ako od babičky: Nedeľný obed, po ktorom sa len zapráši

Bravčové stehno na hubách
Bravčové stehno na hubách

Obsah receptu

Publikované: 18. októbra 2025, 07:00

Toto je pre mňa vôňa nedeľného obeda u babičky. Poctivý kus mäsa, ktorý je taký mäkký, že ho krájate vidličkou, a k tomu hustá, voňavá hubová omáčka. Žiadne zložité postupy, len poctivé suroviny a trochu trpezlivosti. Presne taký je tento recept.

Zabudnite na tuhé mäso a hrudkovitú omáčku. Ukážem vám pár jednoduchých krokov, vďaka ktorým bude vaša bravčová pečienka vždy dokonale šťavnatá a omáčka krásne hladká. Je to jedlo, ktoré zahreje na tele aj na duši.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 2,5 – 3 hodiny
  • Počet porcií: 4-5
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Nedeľný obed / Tradičný recept

Potrebujeme

Mäso:

  • 1 kg bravčového stehna (vcelku)
  • 100 g údenej slaniny
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Omáčka:

  • 1 ks veľkej cibule
  • 35 g sušených húb
  • 800 ml horúceho hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • 1 ks bobkového listu
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 PL hladkej múky

Postup prípravy

Príprava a pečenie mäsa:

  1. Sušené huby zalejte v miske horúcou vodou a nechajte ich aspoň 30 minút napučať. Slaninu nakrájajte na tenké hranolčeky a dajte na chvíľu do mrazničky, bude sa s ňou lepšie pracovať.
  2. Bravčové stehno umyte a osušte. Úzkym nožom doň urobte niekoľko hlbších zárezov a do každého vsuňte kúsok stuhnutej slaniny (prešpikujte ho).
  3. Mäso zo všetkých strán dôkladne osoľte a okoreňte.
  4. Vo väčšom hrnci alebo pekáči, ktorý je vhodný aj na sporák, rozohrejte masť alebo olej. Mäso sprudka opečte zo všetkých strán dozlatista. Tento krok je dôležitý pre skvelú chuť omáčky.
  5. Opečené mäso vyberte a odložte bokom. Do výpeku v hrnci pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
  6. Rúru predhrejte na 160 °C. K cibuli pridajte scedené huby (vodu z húb si odložte), rascu a bobkový list. Krátko orestujte.
  7. Do hrnca vráťte mäso, podlejte ho horúcim vývarom a vodou z húb. Prikryte pokrievkou (alebo alobalom) a vložte do vyhriatej rúry.
  8. Pomaly pečte 2,5 až 3 hodiny, kým nie je mäso úplne mäkké.

Dokončenie omáčky:

  1. Mäkké mäso vyberte z hrnca a udržujte v teple. Z omáčky vyberte bobkový list.
  2. Teraz kľúčový krok: V pohári alebo malej miske metličkou dokonale rozmiešajte smotanu na šľahanie s lyžicou hladkej múky (zátrepka).
  3. Omáčku v hrnci priveďte k miernemu varu. Za stáleho a energického miešania metličkou do nej pomaly vlejte pripravenú zátrepku.
  4. Omáčku za občasného miešania povarte ešte aspoň 15 minút, aby sa stratila chuť múky a pekne zhustla. Podľa potreby ju finálne dochuťte soľou.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Mäso mäkké ako maslo: Tajomstvo dokonale mäkkého bravčového stehna je v pomalom pečení pri nízkej teplote. Neponáhľajte sa a nechajte rúru robiť si svoju prácu. Vysoká teplota by mäso len vysušila.
  2. Omáčka zaručene bez hrudiek: Smotanu s múkou vždy prilievajte do vriacej omáčky, a to pomaly a za stáleho miešania metličkou. Len tak dosiahnete dokonale hladkú a krémovú konzistenciu.

Jednoduché variácie

  • S čerstvými hubami: Namiesto sušených húb použite 400 g čerstvých lesných húb alebo šampiňónov. Orestujte ich spolu s cibuľou a ďalej postupujte rovnako.
  • Kyslejšia omáčka: Ak máte radi kyslejšiu chuť, môžete na záver do hotovej omáčky pridať lyžicu plnotučnej horčice alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.

Upečené mäso nakrájajte na plátky a podávajte preliate horúcou hubovou omáčkou. Ideálnou prílohou je domáca parená alebo žemľová knedľa.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty