Publikované: 18. októbra 2025, 07:00
Toto je pre mňa vôňa nedeľného obeda u babičky. Poctivý kus mäsa, ktorý je taký mäkký, že ho krájate vidličkou, a k tomu hustá, voňavá hubová omáčka. Žiadne zložité postupy, len poctivé suroviny a trochu trpezlivosti. Presne taký je tento recept.
Zabudnite na tuhé mäso a hrudkovitú omáčku. Ukážem vám pár jednoduchých krokov, vďaka ktorým bude vaša bravčová pečienka vždy dokonale šťavnatá a omáčka krásne hladká. Je to jedlo, ktoré zahreje na tele aj na duši.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 2,5 – 3 hodiny
- Počet porcií: 4-5
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Nedeľný obed / Tradičný recept
Potrebujeme
Mäso:
- 1 kg bravčového stehna (vcelku)
- 100 g údenej slaniny
- 2 PL bravčovej masti alebo oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Omáčka:
- 1 ks veľkej cibule
- 35 g sušených húb
- 800 ml horúceho hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 1 ks bobkového listu
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 PL hladkej múky
Postup prípravy
Príprava a pečenie mäsa:
- Sušené huby zalejte v miske horúcou vodou a nechajte ich aspoň 30 minút napučať. Slaninu nakrájajte na tenké hranolčeky a dajte na chvíľu do mrazničky, bude sa s ňou lepšie pracovať.
- Bravčové stehno umyte a osušte. Úzkym nožom doň urobte niekoľko hlbších zárezov a do každého vsuňte kúsok stuhnutej slaniny (prešpikujte ho).
- Mäso zo všetkých strán dôkladne osoľte a okoreňte.
- Vo väčšom hrnci alebo pekáči, ktorý je vhodný aj na sporák, rozohrejte masť alebo olej. Mäso sprudka opečte zo všetkých strán dozlatista. Tento krok je dôležitý pre skvelú chuť omáčky.
- Opečené mäso vyberte a odložte bokom. Do výpeku v hrnci pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista.
- Rúru predhrejte na 160 °C. K cibuli pridajte scedené huby (vodu z húb si odložte), rascu a bobkový list. Krátko orestujte.
- Do hrnca vráťte mäso, podlejte ho horúcim vývarom a vodou z húb. Prikryte pokrievkou (alebo alobalom) a vložte do vyhriatej rúry.
- Pomaly pečte 2,5 až 3 hodiny, kým nie je mäso úplne mäkké.
Dokončenie omáčky:
- Mäkké mäso vyberte z hrnca a udržujte v teple. Z omáčky vyberte bobkový list.
- Teraz kľúčový krok: V pohári alebo malej miske metličkou dokonale rozmiešajte smotanu na šľahanie s lyžicou hladkej múky (
zátrepka). - Omáčku v hrnci priveďte k miernemu varu. Za stáleho a energického miešania metličkou do nej pomaly vlejte pripravenú zátrepku.
- Omáčku za občasného miešania povarte ešte aspoň 15 minút, aby sa stratila chuť múky a pekne zhustla. Podľa potreby ju finálne dochuťte soľou.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Mäso mäkké ako maslo: Tajomstvo dokonale mäkkého bravčového stehna je v pomalom pečení pri nízkej teplote. Neponáhľajte sa a nechajte rúru robiť si svoju prácu. Vysoká teplota by mäso len vysušila.
- Omáčka zaručene bez hrudiek: Smotanu s múkou vždy prilievajte do vriacej omáčky, a to pomaly a za stáleho miešania metličkou. Len tak dosiahnete dokonale hladkú a krémovú konzistenciu.
Jednoduché variácie
- S čerstvými hubami: Namiesto sušených húb použite 400 g čerstvých lesných húb alebo šampiňónov. Orestujte ich spolu s cibuľou a ďalej postupujte rovnako.
- Kyslejšia omáčka: Ak máte radi kyslejšiu chuť, môžete na záver do hotovej omáčky pridať lyžicu plnotučnej horčice alebo pár kvapiek citrónovej šťavy.
Upečené mäso nakrájajte na plátky a podávajte preliate horúcou hubovou omáčkou. Ideálnou prílohou je domáca parená alebo žemľová knedľa.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
