Search

Ako uvariť poctivú hustú kapustnicu s klobásou a zemiakmi: Presne ako od babičky

Hustá kapustnica s klobásou a zemiakmi
Hustá kapustnica s klobásou a zemiakmi

Obsah receptu

Publikované: 20. októbra 2025, 11:00

Ak existuje polievka, ktorá je synonymom domova a poctivej kuchyne, je to práve táto. Je to presne tá chuť, ktorú si pamätáme z detstva – hustá, voňavá, plná klobásy, kapusty a zemiakov. Je to sýta polievka, ktorá dokonale zahreje na tele aj na duši.

Žiadne skratky, len overený postup, ktorý sa vám zaručene podarí. Tajomstvo spočíva v poctivej zápražke priamo na cibuľovom základe a v zemiakoch varených zvlášť, ktoré sa nerozvaria a krásne doladia finálnu chuť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 25 min (+ varenie zemiakov)
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Tradičný recept / Polievka na zahriatie

Potrebujeme

  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 ks cibule
  • 200 g pikantnej klobásy
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 guľôčky nového korenia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 ČL mletej sladkej papriky
  • 2 PL hladkej múky
  • 1.2 l vývaru (alebo vody)
  • 500 g kyslej kapusty
  • 400 g varených zemiakov
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

  1. Ak nemáte predvarené zemiaky, ošúpte 400 g zemiakov, nakrájajte ich na kocky a v samostatnom hrnci uvarte v osolenej vode domäkka (cca 20 minút). Sceďte ich.
  2. Vo veľkom hrnci rozpustite bravčovú masť. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita, asi 2–3 minúty.
  3. Pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a opekajte ďalšiu minútu, kým sa nezačne uvoľňovať tuk a vôňa.
  4. Pridajte drvenú rascu, bobkový list, nové korenie a prelisovaný cesnak. Restujte asi 30 sekúnd, kým sa cesnak nerozvonia.
  5. Hrniec odstavte z ohňa. Pridajte mletú sladkú papriku, ihneď zasypte hladkou múkou a metličkou rýchlo rozmiešajte, aby sa vytvorila zápražka. Paprika sa nesmie spáliť, zhorkla by.
  6. Hrniec vráťte na mierny oheň a za stáleho miešania metličkou prilievajte vývar. Dôkladne miešajte, aby nevznikli hrudky.
  7. Pridajte kyslú kapustu (bez nálevu) a čierne korenie. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte 20 minút.
  8. Na záver do polievky vmiešajte pripravené uvarené zemiaky. Polievku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou, prípadne šťavou z kyslej kapusty pre výraznejšiu kyslosť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Zemiaky vždy zvlášť: Najlepší spôsob, ako dosiahnuť dokonalú kapustnicu, je uvariť zemiaky v samostatnom hrnci. Ak by ste ich varili priamo v kyslej kapuste, stvrdli by, nasiakli prílišnou kyslosťou a nerozvarili by sa správne.
  2. Sila vývaru: Ak máte možnosť, vždy použite poctivý domáci mäsový vývar. Dodá polievke neporovnateľne hlbšiu a bohatšiu chuť ako voda alebo bujón.

Jednoduché variácie

  • Hubová verzia: Ak máte radi huby, pred pridaním kapusty vmiešajte do polievky hrsť sušených húb, ktoré ste predtým namočili vo vode.
  • Na zjemnenie: Pre krémovejšiu chuť môžete na záver v hotovej polievke rozmiešať 100 ml smotany na varenie (už nevarte) alebo pridať lyžicu kyslej smotany priamo na tanieri.

Horúcu kapustnicu podávajte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou a s krajcom čerstvého chleba.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty