Publikované: 20. októbra 2025, 11:00
Ak existuje polievka, ktorá je synonymom domova a poctivej kuchyne, je to práve táto. Je to presne tá chuť, ktorú si pamätáme z detstva – hustá, voňavá, plná klobásy, kapusty a zemiakov. Je to sýta polievka, ktorá dokonale zahreje na tele aj na duši.
Žiadne skratky, len overený postup, ktorý sa vám zaručene podarí. Tajomstvo spočíva v poctivej zápražke priamo na cibuľovom základe a v zemiakoch varených zvlášť, ktoré sa nerozvaria a krásne doladia finálnu chuť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 25 min (+ varenie zemiakov)
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Tradičný recept / Polievka na zahriatie
Potrebujeme
- 1 PL bravčovej masti
- 1 ks cibule
- 200 g pikantnej klobásy
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 2 ks bobkového listu
- 4 guľôčky nového korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 ČL mletej sladkej papriky
- 2 PL hladkej múky
- 1.2 l vývaru (alebo vody)
- 500 g kyslej kapusty
- 400 g varených zemiakov
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
- Ak nemáte predvarené zemiaky, ošúpte 400 g zemiakov, nakrájajte ich na kocky a v samostatnom hrnci uvarte v osolenej vode domäkka (cca 20 minút). Sceďte ich.
- Vo veľkom hrnci rozpustite bravčovú masť. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita, asi 2–3 minúty.
- Pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a opekajte ďalšiu minútu, kým sa nezačne uvoľňovať tuk a vôňa.
- Pridajte drvenú rascu, bobkový list, nové korenie a prelisovaný cesnak. Restujte asi 30 sekúnd, kým sa cesnak nerozvonia.
- Hrniec odstavte z ohňa. Pridajte mletú sladkú papriku, ihneď zasypte hladkou múkou a metličkou rýchlo rozmiešajte, aby sa vytvorila zápražka. Paprika sa nesmie spáliť, zhorkla by.
- Hrniec vráťte na mierny oheň a za stáleho miešania metličkou prilievajte vývar. Dôkladne miešajte, aby nevznikli hrudky.
- Pridajte kyslú kapustu (bez nálevu) a čierne korenie. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte 20 minút.
- Na záver do polievky vmiešajte pripravené uvarené zemiaky. Polievku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou, prípadne šťavou z kyslej kapusty pre výraznejšiu kyslosť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Zemiaky vždy zvlášť: Najlepší spôsob, ako dosiahnuť dokonalú kapustnicu, je uvariť zemiaky v samostatnom hrnci. Ak by ste ich varili priamo v kyslej kapuste, stvrdli by, nasiakli prílišnou kyslosťou a nerozvarili by sa správne.
- Sila vývaru: Ak máte možnosť, vždy použite poctivý domáci mäsový vývar. Dodá polievke neporovnateľne hlbšiu a bohatšiu chuť ako voda alebo bujón.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Ak máte radi huby, pred pridaním kapusty vmiešajte do polievky hrsť sušených húb, ktoré ste predtým namočili vo vode.
- Na zjemnenie: Pre krémovejšiu chuť môžete na záver v hotovej polievke rozmiešať 100 ml smotany na varenie (už nevarte) alebo pridať lyžicu kyslej smotany priamo na tanieri.
Horúcu kapustnicu podávajte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou a s krajcom čerstvého chleba.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
