Vôňa kysnutého koláča, ktorá sa šíri z kuchyne, je pre mňa tou najkrajšou spomienkou na detstvo. Tento recept je presne taký, aký robila moja babička – s cestom mäkkým ako perinka, plný šťavnatých broskýň a s bohatou, chrumkavou maslovou drobenkou navrchu.
Nebojte sa kysnutého cesta! S týmto overeným postupom a jedným kľúčovým krokom, na ktorý sa často zabúda, ho zvládnete ako profesionál. Poďte si s nami upiecť kúsok sladkého leta na plechu, ktorý prevonia celý váš domov.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min (+ cca 90 min kysnutie)
- Čas pečenia: 30 min
- Počet porcií: cca 24 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 190 kcal/rez
- Trend: Letný koláč / Tradičný recept
Potrebujeme
pre klasický hlboký plech s rozmermi 30×40 cm
Kvások:
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia
Cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 80 ml vlažného mlieka (zvyšok zo 180 ml)
- 75 g kryštálového cukru
- 50 g masla (rozpusteného, vlažného)
- 1 ks vajce
- 1 štipka soli
Na vrch:
- 1 veľká konzerva polených broskýň (cca 820 g)
- 150 g polohrubej múky
- 100 g masla (zmäknutého)
- 60 g trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a zalejte 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte cukor, soľ, vajce, zvyšné mlieko a rozpustené maslo. Nakoniec prilejte hotový kvások.
- Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a polomäkké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
- Vymiesené cesto zľahka poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to približne 60 minút.
Príprava drobenky a kompletizácia:
- Kým cesto kysne, pripravte si drobenku. V miske prstami zmiešajte polohrubú múku, zmäknuté maslo, trstinový a vanilkový cukor, kým nevznikne drobivá zmes.
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a premieste. Roztlačte alebo vyvaľkajte ho na veľkosť plechu (cca 30×40 cm) a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na cesto poukladajte odkvapkané a na mesiačiky nakrájané broskyne.
- Celý koláč štedro posypte pripravenou drobenkou.
- Toto je kľúčový krok! Pripravený koláč na plechu prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste podkysnúť ešte 20–30 minút.
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 190 °C.
- Vykysnutý koláč pečte v horúcej rúre približne 25–30 minút, alebo kým nie sú okraje a drobenka krásne zlatohnedé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Podkysnutie je dôležité: Druhé kysnutie na plechu nikdy nevynechajte. Cesto vďaka nemu získa čas na oddych, opäť naberie objem a po upečení bude oveľa nadýchanejšie a jemnejšie.
- Aby cesto nebolo od ovocia mokré: Broskyne z kompótu pred poukladaním na cesto naozaj dôkladne osušte na papierovej utierke. Cesto tak nenasiakne prebytočnou šťavou a nebude blatové.
Jednoduché variácie
- So slivkami a makom: Namiesto broskýň použite polené slivky. Pred posypaním drobenkou môžete koláč posypať aj zmesou mletého maku a práškového cukru.
- S iným ovocím: Tento koláč je fantastický s akýmkoľvek sezónnym ovocím – marhuľami, čerešňami, višňami alebo rebarborou.
Po upečení nechajte koláč vychladnúť priamo na plechu. Je to dokonalá letná maškrta, ktorá chutí najlepšie v deň pečenia.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Einfache Rezepte, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
