Search

Ako od babičky: Voňavý a šťavnatý kysnutý broskyňový koláč s drobenkou

Kysnutý broskyňový koláč s drobenkou
Kysnutý broskyňový koláč s drobenkou

Obsah receptu

Publikované: 15. októbra 2025, 10:00

Vôňa kysnutého koláča, ktorá sa šíri z kuchyne, je pre mňa tou najkrajšou spomienkou na detstvo. Tento recept je presne taký, aký robila moja babička – s cestom mäkkým ako perinka, plný šťavnatých broskýň a s bohatou, chrumkavou maslovou drobenkou navrchu.

Nebojte sa kysnutého cesta! S týmto overeným postupom a jedným kľúčovým krokom, na ktorý sa často zabúda, ho zvládnete ako profesionál. Poďte si s nami upiecť kúsok sladkého leta na plechu, ktorý prevonia celý váš domov.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min (+ cca 90 min kysnutie)
  • Čas pečenia: 30 min
  • Počet porcií: cca 24 rezov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 190 kcal/rez
  • Trend: Letný koláč / Tradičný recept

Potrebujeme

pre klasický hlboký plech s rozmermi 30×40 cm

Kvások:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 20 g čerstvého droždia

Cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 80 ml vlažného mlieka (zvyšok zo 180 ml)
  • 75 g kryštálového cukru
  • 50 g masla (rozpusteného, vlažného)
  • 1 ks vajce
  • 1 štipka soli

Na vrch:

  • 1 veľká konzerva polených broskýň (cca 820 g)
  • 150 g polohrubej múky
  • 100 g masla (zmäknutého)
  • 60 g trstinového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (16 g)

Postup prípravy

Príprava kvásku a cesta:

  1. Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a zalejte 100 ml vlažného (nie horúceho) mlieka. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte cukor, soľ, vajce, zvyšné mlieko a rozpustené maslo. Nakoniec prilejte hotový kvások.
  3. Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a polomäkké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
  4. Vymiesené cesto zľahka poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to približne 60 minút.

Príprava drobenky a kompletizácia:

  1. Kým cesto kysne, pripravte si drobenku. V miske prstami zmiešajte polohrubú múku, zmäknuté maslo, trstinový a vanilkový cukor, kým nevznikne drobivá zmes.
  2. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a premieste. Roztlačte alebo vyvaľkajte ho na veľkosť plechu (cca 30×40 cm) a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Na cesto poukladajte odkvapkané a na mesiačiky nakrájané broskyne.
  4. Celý koláč štedro posypte pripravenou drobenkou.
  5. Toto je kľúčový krok! Pripravený koláč na plechu prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste podkysnúť ešte 20–30 minút.

Pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 190 °C.
  2. Vykysnutý koláč pečte v horúcej rúre približne 25–30 minút, alebo kým nie sú okraje a drobenka krásne zlatohnedé.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Podkysnutie je dôležité: Druhé kysnutie na plechu nikdy nevynechajte. Cesto vďaka nemu získa čas na oddych, opäť naberie objem a po upečení bude oveľa nadýchanejšie a jemnejšie.
  2. Aby cesto nebolo od ovocia mokré: Broskyne z kompótu pred poukladaním na cesto naozaj dôkladne osušte na papierovej utierke. Cesto tak nenasiakne prebytočnou šťavou a nebude blatové.

Jednoduché variácie

  • So slivkami a makom: Namiesto broskýň použite polené slivky. Pred posypaním drobenkou môžete koláč posypať aj zmesou mletého maku a práškového cukru.
  • S iným ovocím: Tento koláč je fantastický s akýmkoľvek sezónnym ovocím – marhuľami, čerešňami, višňami alebo rebarborou.

Po upečení nechajte koláč vychladnúť priamo na plechu. Je to dokonalá letná maškrta, ktorá chutí najlepšie v deň pečenia.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Einfache Rezepte, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty