Nepečená malinová torta so šľahačkou vás dostane svojou jednoduchosťou a dokonalou chuťou. Žiadne pečenie, žiadna múka, a predsa si môžete pripraviť tento božský dezert. Tento TOP recept je neuveriteľne jednoduchý, osviežujúci a ľahký ako obláčik. Vrstva piškót, intenzívne malinové želé a nadýchaný šľahačkový krém vytvárajú dokonalú harmóniu chutí a textúr.
Pokiaľ hľadáte recept na sladkú a osviežujúcu tortu, vyskúšajte tento jednoduchý postup. Nepečená malinová torta so šľahačkou je hotová za pár chvíľ aktívnej práce a zvládne ju aj úplný začiatočník. Perfektný dezert nielen na leto, ale kedykoľvek dostanete chuť na niečo ľahké a ovocné.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie a tuhnutie)
- Čas tuhnutia: min. 4-5 hodín celkovo (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 torta (cca 12-15 rezov)
- Forma: Obdĺžniková forma alebo hlbší plech (rozmer cca 18×28 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
- Bez múky (v kréme a želé): Áno
- Bez vajec (v kréme a želé): Áno
Potrebujeme:
Základ:
- cca 160 g dlhých cukrárskych piškót
Malinová želé vrstva:
- 2 balenia malinového tortového želé v prášku (každé určené zvyčajne na 500ml tekutiny)
- cca 700 ml horúcej vody (alebo množstvo podľa návodu na obale želé, mierne znížené pre pevnejší výsledok)
- 600 g mrazených malín (nerozmrazovať!)
Šľahačkový krém (vrchná vrstva):
- 12 g práškovej želatíny (čírej) alebo zodpovedajúce množstvo plátkovej
- cca 60-70 ml studenej vody (na napučanie želatíny)
- 500 ml smotany na šľahanie (min. 31% tuku, dobre vychladená)
- 70 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 40 g malých bielkových pusiniek (snehové pečivo), nahrubo podrvených
- 30 g mandľových lupienkov (môžu byť jemne opražené pre lepšiu chuť)
- Voliteľné: Lístky čerstvej mäty
Potrebujeme tiež:
- Obdĺžniková forma alebo hlbší plech (rozmer cca 18×28 cm)
- Alobal alebo potravinová fólia (na vyloženie dna)
- Papier na pečenie alebo acetátová fólia (na vyloženie bokov)
Postup prípravy
Príprava formy a základu:
- Pripravte si formu (cca 18×28 cm). Dno formy vyložte alobalom alebo potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje (pomôže to pri vyberaní torty). Boky formy vysteľte pásom papiera na pečenie alebo acetátovou fóliou pre pekné hladké okraje hotovej torty.
- Na dno pripravenej formy tesne vedľa seba poukladajte cukrárske piškóty v jednej vrstve. Ak treba, piškóty zrežte, aby pokryli celé dno.
Malinová vrstva a prvé chladenie:
- V miske rozmiešajte obsah 2 balení malinového tortového želé v prášku s cca 700 ml horúcej vody (alebo postupujte podľa návodu na obale, len použite o trochu menej vody, napr. o 50-100 ml). Miešajte metličkou, kým sa prášok úplne nerozpustí.
- Do ešte horúceho rozpusteného želé ihneď vsypte zamrznuté maliny (600 g). Dobre premiešajte. Mrazené maliny želé rýchlo ochladia a urýchlia jeho tuhnutie.
- Pripravenú malinovú zmes opatrne nalejte na vrstvu piškót vo forme. Uhlaďte povrch.
- Vložte formu do chladničky a nechajte malinovú želé vrstvu úplne stuhnúť. Môže to trvať 2 až 3 hodiny, v závislosti od teploty a typu želé. Vrstva musí byť pevná na dotyk.
Príprava šľahačkového krému:
- Kým želé tuhne, pripravte si želatínu na krém: Práškovú želatínu (12 g) nasypte do malej misky a zalejte ju studenou vodou (cca 60-70 ml). Nechajte ju asi 10 minút napučať. (Ak používate plátkovú, namočte ju do studenej vody podľa návodu).
- Vo veľkej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (500 ml) spolu s preosiatym práškovým cukrom (70 g) a vanilkovým extraktom (1 ČL) elektrickým šľahačom na tuhú šľahačku.
- Napučanú želatínu mierne zohrejte (len pár sekúnd v mikrovlnke alebo nad teplou vodou), kým sa úplne nerozpustí a nie je tekutá. Pozor, nesmie byť horúca!
- K tekutej, mierne vychladnutej želatíne pridajte najprv jednu veľkú lyžicu pripravenej šľahačky a rýchlo premiešajte (temperovanie želatíny).
- Potom túto želatínovú zmes vlejte k zvyšnej šľahačke v mise a už len opatrne a zľahka stierkou alebo metličkou premiešajte (zabalte), kým sa želatína rovnomerne nespojí so šľahačkou. Vznikne vám stabilizovaný šľahačkový krém.
Vrstvenie krému, zdobenie a finálne chladenie:
- Vyberte formu s úplne stuhnutou malinovou vrstvou z chladničky.
- Na stuhnuté malinové želé rovnomerne navrstvite pripravený šľahačkový krém. Uhlaďte povrch stierkou alebo lyžicou.
- Povrch krému posypte nahrubo podrvenými bielkovými pusinkami (40 g) a mandľovými lupienkami (30 g, môžu byť vopred nasucho opražené dozlatista na panvici pre lepšiu chuť).
- Formu s tortou opäť opatrne vložte do chladničky a nechajte dôkladne stuhnúť minimálne ďalšie 2-3 hodiny, ideálne však cez noc. Šľahačková vrstva musí byť úplne pevná.
Servírovanie:
- Dobre stuhnutú tortu vyberte z chladničky. Opatrne odstráňte bočný kruh tortovej formy a potom aj papier/fóliu z bokov. Pomocou prečnievajúceho alobalu/fólie na dne môžete tortu opatrne presunúť na servírovací podnos.
- Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody pre čistejší rez) na úhľadné rezy alebo kocky. Ozdobte prípadne lístkami čerstvej mäty a ihneď podávajte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Pri vykladaní formy si dávam záležať – dno vyložím alobalom alebo fóliou s presahmi a boky pásom papiera na pečenie. Tortu potom ľahko vyberiem a bude mať pekné hladké okraje. Na dno ukladám piškóty tesne k sebe.
- Malinové želé pripravujem s mrazenými malinami – rýchlejšie tuhne. Používam o trochu menej vody, ako je uvedené na obale želé, aby bola vrstva pevnejšia. Nechám ju na piškótach naozaj dokonale stuhnúť v chlade, inak by sa zmiešala so šľahačkovým krémom.
- Šľahačku stabilizujem želatínou, aby krém pekne držal tvar aj po nakrájaní. Rozpustenú, vlažnú želatínu najprv zmiešam s lyžicou šľahačky a až potom túto zmes opatrne vmiešam do zvyšku tuhej šľahačky s cukrom a vanilkou. Krém zostane ľahký a nadýchaný.
- Krém natieram až na úplne studenú a tuhú malinovú vrstvu. Na vrch nasypem rozdrvené snehové pusinky (dodajú sladkosť a zaujímavú textúru) a mandľové lupienky (tie si rád vopred nasucho opražím dozlatista). Celá torta musí pred krájaním opäť poriadne stuhnúť, ideálne cez noc.
Takže žiadne pečenie, žiadna múka! Táto božská nepečená malinová torta so šľahačkou je TOP recept, ktorý musíte vyskúšať. Jednoduchá, osviežujúca a nádherná.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Mąż przy garach