Ak neviete, akú polievku cez víkend uvariť a máte chuť na niečo naozaj poctivé a tradičné, vyskúšajte tento recept na domácu zemiakovú polievku s hubami. Je to presne tá chuť, ktorú si pamätáme od našich babičiek – plná vône lesných húb, zemiakov a majoránky, ktorá dokonale zahreje a zasýti. Táto slovenská dobrota je ideálna na chladnejšie dni a jej príprava nie je vôbec zložitá. Podávaná s krajcom čerstvého chleba a posypaná nasekanou pažítkou je jednoducho neodolateľná.
Táto zemiaková polievka s hubami je skvelým príkladom toho, ako sa z jednoduchých a bežne dostupných surovín dá vykúzliť mimoriadne chutné jedlo. Základ tvorí koreňová zelenina, zemiaky a sušené huby, ktoré polievke dodajú tú pravú hĺbku chuti. Jemná zápražka ju príjemne zahustí a aromatické bylinky ako majoránka, cesnak a petržlenová vňať ju krásne prevoňajú. Tento recept na tradičnú zemiakovku je krok za krokom navrhnutý tak, aby ho zvládol aj menej skúsený kuchár.
Základné informácie
- Čas prípravy (vrátane namáčania húb): cca 30-40 minút (aktívna príprava cca 15-20 minút)
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: 3 výdatné porcie (vzhľadom na množstvo tekutiny)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 1 stredne veľká mrkva
- ½ menšieho koreňového petržlenu
- ¼ menšej buľvy zeleru
- 2 stredne veľké zemiaky (varný typ B alebo C)
- ½ stredne veľkej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- cca 15-20 g sušených húb (napr. dubáky, zmes lesných húb)
- 1 PL bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
- 1 PL hladkej múky
- cca 200 ml horúcej vody (na namočenie húb)
- cca 1800 ml vody (alebo zeleninového/hubového vývaru na varenie)
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- cca 1-2 ČL sušenej majoránky (alebo podľa chuti)
- čerstvá petržlenová vňať podľa chuti (na dochutenie)
- čerstvá pažítka podľa chuti (na posypanie pri podávaní)
Postup prípravy
Príprava zeleniny a húb:
- Sušené huby (cca 15-20 g) vložte do misky a zalejte ich približne 200 ml horúcej vody. Nechajte ich namáčať aspoň 20-30 minút (ideálne aj dlhšie), aby zmäkli a uvoľnili svoju arómu.
- Medzitým si pripravte zeleninu. Mrkvu (1 ks), koreňový petržlen (½ ks), zeler (¼ ks) a zemiaky (2 ks) očistite a nakrájajte na malé, približne rovnaké kocky.
- Cibuľu (½ ks) ošúpte a nakrájajte najemno. Cesnak (1 strúčik) ošúpte a pripravte si ho na neskoršie pretlačenie alebo nasekanie. Petržlenovú vňať a pažítku nasekajte nadrobno a odložte bokom.
Príprava základu a varenie polievky:
- Vo väčšom hrnci rozohrejte na strednom plameni bravčovú masť (1 PL) alebo rastlinný olej. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a zľahka ich orestujte za občasného miešania (cca 3-4 minúty).
- K orestovanej koreňovej zelenine prisypte najemno nakrájanú cibuľu a pokračujte v restovaní, kým cibuľa nezosklovatie (ďalšie cca 2-3 minúty).
- Zeleninový základ v hrnci zaprášte hladkou múkou (1 PL) a za stáleho miešania krátko (asi 1 minútu) opražte, aby vznikla svetlá zápražka.
- K zápražke postupne, za energického miešania metličkou, prilievajte malú časť studenej vody (cca 100-200 ml z pripravených 1800 ml), aby sa zápražka dobre rozmiešala a nevznikli hrudky. Potom prilejte zvyšnú vodu (alebo vývar).
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Prilejte aj namočené huby spolu s vodou, v ktorej sa máčali (tá dodá polievke intenzívnu hubovú chuť).
- Polievku osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Priveďte do varu.
Dokončenie a podávanie:
- Keď polievka zovrie, znížte plameň na minimum, hrniec prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo kým nie sú zemiaky a všetka zelenina úplne mäkké.
- Medzitým si nasekajte pripravený strúčik cesnaku a čerstvú petržlenovú vňať.
- Akonáhle sú zemiaky a zelenina mäkké, pridajte do polievky nasekaný cesnak a väčšinu nasekanej petržlenovej vňate (trochu si nechajte na finálne ozdobenie). Premiešajte.
- Polievku odstavte z ohňa. Na záver ju dochuťte sušenou majoránkou (cca 1-2 ČL), ktorú pred pridaním rozomnite medzi dlaňami, aby sa lepšie uvoľnila jej aróma. Podľa potreby ešte dosoľte či dokoreňte.
- Hotovú poctivú domácu zemiakovku s hubami podávajte horúcu. Každú porciu na tanieri bohato posypte čerstvo nasekanou pažítkou a zvyšnou petržlenovou vňaťou. Výborne chutí s krajcom čerstvého chleba.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu hubovú chuť môžete okrem sušených húb použiť aj trochu čerstvých lesných húb (ak je sezóna), ktoré orestujete spolu s koreňovou zeleninou. Vodu, v ktorej sa namáčali sušené huby, určite použite do polievky, je plná chuti.
- Ak máte radi hustejšie polievky, môžete na začiatku použiť o niečo viac múky na zápražku (napr. 1,5 PL) alebo na záver do polievky pridať jeden najemno nastrúhaný surový zemiak a krátko povariť, kým sa nerozvarí a polievku prirodzene nezahustí.
- Namiesto čistej vody odporúčam použiť kvalitný zeleninový alebo hovädzí vývar, ktorý chuť polievky ešte viac obohatí. Ak nemáte domáci vývar, poslúži aj kvalitný bujón z kocky.
- Okrem majoránky, petržlenovej vňate a pažítky môžete do polievky pridať aj iné bylinky podľa vašej chuti, napríklad ligurček (tzv. vegeta), tymian alebo drvenú rascu, ktorú pridáte už počas restovania zeleniny.
Táto zemiaková polievka s hubami je skutočnou klasikou, ktorá zahreje, zasýti a prinesie na stôl kúsok tradičnej domácej atmosféry. Je jednoduchá na prípravu a jej lahodná chuť poteší každého milovníka poctivých polievok.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.