Nie je nič lepšie ako v strede zimy otvoriť pohár plný chrumkavých, sladkokyslých uhoriek a pripomenúť si chuť leta. Domáce zavárané uhorky sú pokladom každej špajze a ich príprava je oveľa jednoduchšia, než sa zdá. Zabudnite na kupované verzie, ktoré často strácajú svoju chrumkavosť. S týmto naším overeným receptom na fantastický sladkokyslý nálev a správnym postupom sterilizácie si pripravíte tie najlepšie nakladané uhorky – dokonale ochutené, voňavé a hlavne chrumkavé aj po mesiacoch skladovania. Sú ideálnou prílohou k mäsu, do šalátov alebo len tak, na chuť.
Tajomstvo úspechu nespočíva v žiadnej zložitej vede, ale v dodržaní niekoľkých kľúčových krokov – kvalitné suroviny, vyvážený nálev a poctivá sterilizácia, ktorá zaistí trvanlivosť a bezpečnosť. Prevedieme vás celým procesom krok za krokom, aby sa vaše zaváranie vždy podarilo na jednotku. Pripravte si poháre a poďte si s nami naložiť kúsok letnej úrody!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 45 minút
- Čas varenia a sterilizácie: cca 25 minút
- Počet porcií: cca 4-5 pohárov (s objemom 720 ml)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Hlavná surovina:
- 1,7 kg uhoriek nakladačiek (strednej veľkosti)
Do každého pohára (720 ml):
- 3-4 kolieska cibule
- 2-3 kolieska mrkvy (voliteľné, pre farbu)
- 1 vetvička kôpru
- ¼ ČL horčičných semienok
- 3-4 guľôčky celého čierneho korenia
- kúsok bobkového listu
Na sladkokyslý nálev:
- 1,5 l vody
- 180 ml octu (8% alebo 9%)
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g soli (ideálne nejódovanej, na zaváranie)
Postup prípravy
Príprava pohárov a uhoriek:
- Najdôležitejším krokom je príprava. Dôkladne umyjeme zaváraninové poháre (cca 4-5 ks s objemom 720 ml) a viečka. Pre zaistenie trvanlivosti ich vysterilizujeme – buď ich na 10 minút vložíme do rúry vyhriatej na 100 °C, alebo ich prepláchneme vriacou vodou.
- Uhorky nakladačky dôkladne umyjeme v studenej vode, ideálne kefkou, aby sme ich zbavili všetkých nečistôt.
- Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Kôpor umyjeme.
- Do každého pripraveného pohára vložíme na dno pár koliesok cibule, mrkvy, vetvičku kôpru, horčičné semienka, guľôčky čierneho korenia a kúsok bobkového listu.
- Na vrstvu korenín začneme tesne vedľa seba ukladať umyté uhorky. Snažíme sa ich natlačiť čo najpevnejšie, aby sa do pohára zmestilo čo najviac a zostalo minimum vzduchu.
Príprava nálevu a zaváranie:
- V hrnci zmiešame vodu, ocot, cukor a soľ. Za občasného miešania privedieme nálev do varu a krátko povaríme, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
- Vriacim nálevom okamžite zalievame uhorky v pohároch. Lejeme ho až takmer po okraj, aby boli všetky uhorky úplne ponorené (cca 1 cm pod okraj).
- Okraje pohárov dôkladne utrieme čistou utierkou a ihneď ich pevne uzavrieme vysterilizovanými viečkami.
Sterilizácia:
- Pripravíme si veľký hrniec, na ktorého dno položíme starú utierku (zabráni prasknutiu pohárov). Do hrnca opatrne poukladáme uzavreté poháre.
- Do hrnca nalejeme teplú vodu tak, aby siahala približne do 2/3 výšky pohárov.
- Hrniec privedieme na teplotu okolo 80–85 °C. Dôležité: Voda nesmie prudko vrieť, aby uhorky zostali chrumkavé. Pri tejto teplote sterilizujeme 20 minút.
- Po uplynutí času hrniec opatrne odstavíme. Horúce poháre vyberieme (napr. kliešťami na zaváranie) a položíme ich hore dnom na utierku alebo deku. Prikryjeme ich dekou a necháme ich takto úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa.
- Na druhý deň skontrolujeme, či sa všetky viečka “chytili” (sú preliačené dovnútra). Takto pripravené uhorky skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chrumkavé uhorky mám osvedčený trik: pred plnením do pohárov ich na pár hodín namočím do ľadovo studenej vody.
- Na zaváranie vždy používam nejódovanú soľ. Jód môže spôsobiť, že nálev bude mútny a uhorky mäkšie.
- Pre pikantnejšiu verziu môžete do každého pohára pridať malú feferónku, kúsok chrenu alebo strúčik cesnaku.
- Po vychladnutí vždy skontrolujem viečka. Ak sa viečko nepreliačilo dovnútra (nepuklo), pohár sa neuzavrel správne. Takýto pohár skladujem v chladničke a uhorky spotrebujem ako prvé.
S týmto bezpečným a overeným receptom si pripravíte domáce nakladané uhorky, ktoré vám bude každý závidieť. Prajeme úspešné zaváranie!
Recept je inšpirovaný verziou od Мелодия вкус, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.