Máte chuť na niečo sladké, čo poteší nielen deti, ale aj dospelých maškrtníkov? Potom sú tieto domáce Pribináčik rezy tou správnou voľbou! Predstavte si vláčny kakaový korpus, na ňom nadýchaný krém s chuťou obľúbeného Pribináčika a na vrchu lákavú čokoládovú polevu. Tento recept je prekvapivo jednoduchý na prípravu a výsledok je jednoducho božský. Rozmaznajte seba a svojich blízkych touto neodolateľnou dobrotou, ktorá chutí oveľa lepšie ako z obchodu!
Príprava týchto rezov pozostáva z troch hlavných častí: upečenia jemného kakaového korpusu, prípravy lahodného krému zo smotany, tvarohu a kakaa, a nakoniec vytvorenia lesklej kakaovej polevy. Každý krok je detailne popísaný, takže sa nemusíte obávať žiadnych komplikácií. Poďme spoločne vykúzliť tento fantastický dezert, ktorý sa stane hviezdou každej oslavy či rodinného posedenia!
Základné informácie
- (Použitá lyžica v recepte je polievková lyžica (PL) a lyžička je čajová lyžička (ČL)).
- Čas prípravy: cca 30 minút (príprava cesta, krému a polevy)
- Čas pečenia korpusu: 30–35 minút
- Čas chladenia: minimálne 1 hodina (ideálne 2-3 hodiny alebo cez noc)
- Počet porcií/kusov: 1 menší plech (cca 20×30 cm), približne 12-15 rezov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kakaový korpus:
- 80 g hladkej múky (preosiatej)
- 30 g kvalitného kakaa (preosiateho)
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (zodpovedá približne 1 balíčku)
- 3 ks vajec (veľkosť M, ideálne izbovej teploty)
- 1 štipka soli
- 180 g kryštálového cukru
- 50 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
- 50 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
- trochu masla (na vymazanie plechu)
- trochu hrubej múky (alebo strúhanky, na vysypanie plechu)
Na poliatie korpusu:
- 50 ml mlieka (vlažného)
Na pribináčikový krém:
- 300 ml smotany na šľahanie (minimálne 33% tuku, dobre vychladenej)
- 100 g jemného tvarohu (plnotučného alebo polotučného, nie hrudkovitého, izbovej teploty)
- 3–4 PL práškového cukru (preosiateho, množstvo prispôsobte svojej chuti)
- 1 PL kakaa (kvalitného, preosiateho)
Na kakaovú polevu:
- 40 g kvalitného kakaa (preosiateho)
- 50 g kryštálového cukru
- 200 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
- 20 g masla
Postup prípravy
Príprava kakaového korpusu:
- Najprv si predhrejeme rúru na 170 °C (teplovzdušnú rúru na 150-160 °C). Pripravíme si menší plech na pečenie s rozmermi približne 20×30 cm, ktorý dôkladne vymastíme trochou masla a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou.
- V jednej mise si zmiešame preosiatu hladkú múku, preosiate kakao a kypriaci prášok do pečiva. Túto suchú zmes zatiaľ odložíme bokom.
- V druhej, väčšej mise začneme šľahať celé vajcia spolu so štipkou soli. Použijeme elektrický šľahač a šľaháme približne 1-2 minúty, kým vajcia mierne nezväčšia svoj objem a nezosvetlejú.
- Za stáleho šľahania na stredných otáčkach postupne (ideálne po lyžiciach, aby sa cukor lepšie zapracoval) pridávame k vaječnej hmote kryštálový cukor. Šľaháme ďalej niekoľko minút, kým nevznikne hustejšia, nadýchaná a svetlá pena a kryštáliky cukru sa úplne nerozpustia.
- Do vyšľahanej vaječnej peny potom na najnižších otáčkach šľahača (alebo už len ručne metličkou) postupne a zľahka zašľaháme najprv rastlinný olej a následne mlieko.
- Nakoniec do tekutej zmesi postupne (ideálne na 2-3 krát) a veľmi zľahka (pomocou stierky alebo varešky, už nepoužívame šľahač, aby cesto zostalo nadýchané) vmiešame pripravenú suchú zmes (múka, kakao, kypriaci prášok). Miešame len krátko, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkého, polotekutého cesta.
- Hotové cesto nalejeme do pripraveného plechu a povrch rovnomerne zarovnáme stierkou. Vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme približne 30–35 minút. Či je korpus správne upečený, najlepšie otestujeme pomocou drevenej špajdle: opatrne ju zapichneme do stredu korpusu – ak ju po vytiahnutí vyberieme suchú, bez akýchkoľvek nalepených zvyškov cesta, korpus je hotový. V prípade, že sa na špajdli ešte zachytáva vlhké cesto, pečieme ešte niekoľko minút a test zopakujeme. Upečený korpus necháme na plechu úplne vychladnúť.
Príprava krému a polevy:
- Kým korpus chladne, pripravíme si lahodný pribináčikový krém. Dobre vychladenú smotanu na šľahanie nalejeme do čistej, suchej a tiež vychladenej misy. Elektrickým šľahačom ju vyšľaháme na stredných otáčkach takmer dotuha – mala by tvoriť mäkké špičky. Pozor, aby sme ju neprešľahali na maslo!
- V inej menšej mise si krátko premiešame jemný tvaroh (ideálne izbovej teploty, aby sa lepšie spojil so šľahačkou) s preosiatym práškovým cukrom (množstvo prispôsobte svojej chuti) a preosiatym kakaom.
- K takto pripravenej tvarohovej zmesi potom po častiach (asi na tretiny) a veľmi zľahka (pomocou stierky alebo len na najnižších otáčkach šľahača) vmiešame vyšľahanú smotanu. Miešame jemne a len dovtedy, kým sa obe zložky nespoja do hladkého a nadýchaného krému. Hotový krém odložíme bokom, ideálne do chladničky, kým ho nebudeme nanášať na korpus.
- Následne si pripravíme kakaovú polevu. V menšej rajnici alebo hrnci s hrubším dnom zmiešame preosiate kakao s kryštálovým cukrom. Za stáleho miešania metličkou postupne prilievame mlieko. Mlieko môžeme pridať na dvakrát, aby sa kakao lepšie rozpustilo a nevznikli nežiaduce hrudky.
- Rajnicu postavíme na sporák na mierny oheň. Za neustáleho miešania privedieme zmes k varu. Keď zmes začne vrieť, krátko ju povaríme (približne 15–20 sekúnd), stále miešame. Potom rajnicu odstavíme z tepla.
- Ihneď do ešte horúcej kakaovej zmesi pridáme na menšie kúsky nakrájané studené maslo. Miešame metličkou, kým sa maslo úplne nerozpustí a nespojí so zmesou, čím vznikne krásna, hladká a lesklá poleva. Polevu necháme za občasného premiešania mierne vychladnúť (aby nebola vriaca pri nanášaní na krém, ale stále dostatočne tekutá).
Kompletizácia a chladenie rezov:
- Úplne vychladnutý kakaový korpus, ktorý máme stále na plechu, rovnomerne poprepichujeme po celom povrchu vidličkou alebo drevenou špajdľou. Následne ho opatrne a rovnomerne polejeme 50 ml vlažného mlieka – mlieko sa pekne vsiakne do korpusu a ten bude ešte vláčnejší a šťavnatejší.
- Na takto pripravený a navlhčený korpus rovnomerne rozotrieme pripravený pribináčikový krém. Pomocou stierky alebo dlhého noža sa snažíme povrch krému čo najlepšie zarovnať dohladka.
- Na zarovnanú vrstvu krému opatrne a rovnomerne nalejeme mierne vychladnutú (nie horúcu!) kakaovú polevu. Plechom môžeme jemne potriasť zo strany na stranu, aby sa poleva pekne a rovnomerne rozliala po celom povrchu krému.
- Hotové Pribináčik rezy vložíme do chladničky a necháme ich dôkladne stuhnúť. Odporúča sa chladiť minimálne 1 hodinu, ideálne však 2-3 hodiny, alebo aj cez noc. Počas chladenia sa chute krásne prepoja a rezy sa budú dať ľahko a úhľadne krájať.
- Vychladené a stuhnuté rezy krájame ostrým nožom na úhľadné kúsky a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu a bohatšiu kakaovú chuť korpusu rada používam kvalitné tmavé holandské kakao. Naozaj to urobí rozdiel!
- Ak by ste chceli krém svetlejší a s výraznejšou vanilkovou arómou, môžete z neho vynechať kakao a namiesto neho pridať jeden balíček vanilkového cukru alebo pár kvapiek kvalitného vanilkového extraktu.
- Polevu si niekedy pre dospelácku verziu vylepším pridaním malej lyžičky instantnej kávy (rozpustenej v troche mlieka z receptu) alebo kvapky obľúbeného rumu či vaječného likéru.
- Pribináčik rezy sú najlepšie, keď sú dobre vychladené. Pred krájaním odporúčam nôž na chvíľu namočiť do horúcej vody a následne utrieť dosucha – rezy tak budú mať krásne čistý a hladký rez.
Tieto domáce Pribináčik rezy sú skutočnou pochúťkou, ktorá zaručene poteší každého milovníka sladkých dobrôt. Ich príprava je zábavná a výsledok stojí za to. Prajeme vám veľa radosti pri pečení!
Recept je inšpirovaný verziou z JAMILA AMIN, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.