Zemiakové guľky plnené syrom sú vynikajúcou pochúťkou pre milovníkov zemiakových jedál. Chrumkavý obal ukrýva lahodný syrový stred, ktorý poteší vaše chuťové poháriky.
Ak hľadáte jedlo, ktoré spojí jednoduchosť s výnimočnou chuťou, zemiakové guľky plnené syrom sú tou správnou voľbou. Tieto domáce guľky z uvarených zemiakov, plnené obľúbeným syrom a vyprážané do zlatista, sú ideálne na obed alebo večeru. Ich príprava je jednoduchá a výsledok ocení celá rodina.
Ingrediencie:
Na zemiakové guľky:
- 600 g zemiakov
- 20 g masla
- 180 g tvrdého syra, nastrúhaného
- Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 6 strúčikov cesnaku, pretlačených
- 3 vajcia
- 1 červená alebo zelená paprika, nakrájaná na malé kocky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3-4 polievkové lyžice múky
- 2-3 polievkové lyžice strúhanky
- 50 g klobásy, nakrájanej na drobné kúsky
- Rastlinný olej na vyprážanie
Na omáčku:
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- 1-2 polievkové lyžice majonézy
- Hrsť nasekaného kôpru
- Pár kvapiek sójovej omáčky (podľa chuti)
Postup prípravy:
- Príprava zemiakov: Uvarte zemiaky v osolenej vode do mäkka. Sceďte ich, nechajte vychladnúť, ošúpte a roztlačte na hladkú kašu.
- Príprava zmesi: Do zemiakovej kaše pridajte maslo, nastrúhaný syr, petržlenovú vňať, pretlačený cesnak, vajcia, nakrájanú papriku, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte.
- Pridanie múky a klobásy: Postupne pridávajte múku, aby zmes získala hustejšiu konzistenciu. Nakoniec vmiešajte na drobné kúsky nakrájanú klobásu.
- Tvarovanie guliek: Zo zmesi vytvarujte menšie guľky a obaľte ich v strúhanke.
- Vyprážanie: Rozohrejte olej na panvici a guľky vyprážajte dozlatista z každej strany. Po vyprážaní ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
Príprava omáčky
- Omáčka: V miske zmiešajte kyslú smotanu a majonézu. Pridajte nasekaný kôpor a pár kvapiek sójovej omáčky. Dobre premiešajte.
- Dochutenie: Podľa chuti môžete omáčku dochutiť ďalšími bylinkami alebo korením.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Výber syra: Použite syr s výraznou chuťou, napríklad cheddar alebo ementál, pre ešte intenzívnejší zážitok.
- Bylinky v ceste: Pridajte do zemiakového cesta nasekané bylinky ako petržlen alebo pažítku pre osviežujúcu chuť.
- Chladenie pred vyprážaním: Guľky pred vyprážaním na chvíľu vložte do chladničky, aby lepšie držali tvar.
- Pečenie namiesto vyprážania: Pre ľahšiu verziu môžete guľky upiecť v rúre pri 180°C približne 25 minút.
- Servírovanie s omáčkou: Podávajte guľky s obľúbenou omáčkou, napríklad jogurtovou alebo paradajkovou, ktorá zvýrazní ich chuť.
Video recept nájdete TU.
Zemiakové guľky plnené syrom sú skvelým spôsobom, ako obohatiť svoj jedálniček o nové a chutné jedlo. Vyskúšajte tento recept a doprajte si potešenie z domácej kuchyne.
Súvisiace články:
Vyprážané šampiňóny s cesnakom – skvelá príloha k mäsu alebo pochúťka s čerstvým chlebíkom
Rýchle opečené zemiaky so slaninou a cibuľou: Jednoduchá večera, keď nemám čas!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Mittags Genuss