Hľadáte recept na dezert, ktorý očarí svojou bohatou chuťou a hlbokou čokoládovou arómou? Sacherova torta je tou pravou voľbou! S naším podrobným návodom a tipmi od pani Vierky z youtube kanála LiViera Desserts si túto legendárnu pochúťku pripravíte bez zbytočných komplikácií a s garanciou výnimočného zážitku.
Nechajte sa zlákať bohatou chuťou a hlbokou čokoládovou arómou, ktorá zaručene očarí každého milovníka sladkostí.a
Sacherova torta
Ingrediencie:
- Čokoládový korpus na tortu:
- 7 vajec strednej veľkostí (M)
- 100g práškového cukru
- 120g jemného bieleho kryštálového cukru
- 130g polohrubej múky
- 130g masla
- 130g tmavej čokolády (52%)
- 1 lyžica kakaa (20 – 22%)
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- Plnka:
- 200g marhuľového džemu
- Čokoládová poleva:
- 200g tmavej čokolády (74%)
- 250g 33% smotany na šľahanie
- 15g masla
Postup prípravy:
1. Príprava čokoládového korpusu
- Základ torty tvorí čokoládový korpus. Tmavú čokoládu (52 %) roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Sedem vajíčok strednej veľkosti M rozdelíme na žĺtky a bielka. V prípade väčších vajíčok L alebo XL použijeme len šesť.
- Vyšľaháme 130 g masla izbovej teploty s 100 g práškového cukru do zblednutia.
- Postupne zašľaháme do maslovej zmesi sedem žĺtkov.
- Bielka mierne posolíme a dve minúty šľaháme na stredných otáčkach.
- Po zvýšení otáčok postupne prisypeme do bielkov 120 g cukru a vyšľaháme do tuha, aby sa špička snehu po vytiahnutí metličiek mierne zohla.
2. Príprava cesta
- Do 130 g polohrubej múky pridáme pol lyžičky prášku do pečiva a lyžičku vanilkového extraktu.
- Pridáme 130 g roztopenej tmavej čokolády (52 %) a dobre premiešame.
- Do sypkej zmesi pridáme aj jednu lyžicu kakaového prášku (22 %).
- Sypkú zmes a sneh striedavo a postupne pridávame do čokoládovej zmesi, pričom miešame pomaly, aby sa cesto prevzdušnilo.
3. Pečenie a chladenie
- Tortovú formu s priemerom 23 cm vytrieme olejom a vystelieme papierom na pečenie.
- Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 50 minút a skontrolujeme, či je cesto dobre upečené.
- Upečený korpus po vybratí z formy zakryjeme a necháme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.
4. Príprava vrstiev a džemu
- Vrchnú časť korpusu skrojíme a spodnú časť prekrojíme na polovicu.
- Dvesto gramov marhuľového džemu rozmixujeme, ak obsahuje kúsky ovocia. Džem zohrejeme, aby lepšie vsiakol do piškóty.
- Na spodný plát nanesieme polovicu džemu a rozotrieme.
- Druhý plát natrieme džemom z oboch strán, najskôr z jednej strany. Potom natretou stranou položíme na spodný plát a vyrovnáme.
5. Finálna úprava a poleva
- Zvyšok džemu rozotrieme po celej torte vrátane bokov a tortu vložíme do chladničky stuhnúť.
- Pripravíme čokoládovú polevu: 200 g tmavej čokolády (74 %) nalámeme na menšie kúsky, 250 g 33 % smotany zohrejeme na 70–80 °C a vylejeme na čokoládu. Po zmäknutí čokolády pridáme 15 g masla a dohladka vymiešame. Ideálna teplota polevy pred použitím je 40–41 °C.
- Tortu preložíme na podnos a po stuhnutí polevy ju rozkrájame.
6. Podávanie
- Pred podávaním tortu ochutíme šľahačkou, ktorú môžeme podľa chuti trochu osladiť.
Sacherova torta – Video recept:
Doprajte si kúsok sladkého raja s touto neodolateľnou Sacherovou tortou. Vychutnajte si ju s rodinou a priateľmi a spoznajte pravú chuť čokoládového pokušenia.
Súvisiace články:
Príjemne chladivé a osviežujúce Mätové rezy: Výnimočný recept na najlepší dezert
Recept na domáce kokosové laskonky plnené výborným francúzskym žĺtkovým krémom: Sú ako z cukrárne!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts