Nič sa nevyrovná vôni čerstvo upečeného domáceho chleba! A čo keby som vám povedala, že na jeho prípravu nepotrebujete žiadne zložité miesenie ani veľa námahy? S týmto fantastickým RECEPTOM to bude naozaj hračka. Ukážeme si, ako si pripraviť bochník s neuveriteľne chrumkavou kôrkou a mäkkou, nadýchanou striedkou. Je to ten najlepší chlieb bez miesenia, ktorý zvládne aj úplný začiatočník a potrebujete naň len pár základných surovín. Zabudnite na kupovaný, tento domáci je o niekoľko tried lepší!
Kúzlo tohto chleba spočíva v čase a správne pripravenom kvásku. Cesto nemusíte dlho a namáhavo miesiť, stačí ho len zamiešať a nechať poriadne vykysnúť. Práve dlhé kysnutie nahradí prácu vašich rúk. Potom už len preložíte, necháte finálne podkysnúť a upečiete. Výsledkom je chlebík ako z profesionálnej pekárne.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas kysnutia: cca 2 – 2.5 hodiny celkovo
- Čas pečenia: 40-45 minút
- Počet porcií: 1 bochník (forma cca 25×12 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 350 ml vlažnej vody
- 5 g sušeného droždia (cca 1,5 ČL)
- 1 PL kryštálového cukru
- 350 g hladkej alebo chlebovej pšeničnej múky
- 1 ČL soli
- 1 PL maku (alebo iných semienok, napr. rasca, slnečnica)
- olej na potretie misy
Postup prípravy
Príprava cesta (bez miesenia):
- Najprv si pripravíme kvások. Do misky nalejeme vlažnú (nie horúcu!) vodu, nasypeme droždie a cukor. Metličkou zľahka premiešame a na teplom mieste necháme postáť asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí aktívna pena.
- Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku so soľou a makom.
- Do misky s múkou prilejeme hotový kvások. Vareškou alebo stierkou všetko len premiešame, kým sa suroviny nespoja. Nemusíte miesiť! Vznikne veľmi mäkké, lepivé cesto.
Kysnutie a tvarovanie:
- Misu s cestom prikryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1,5 až 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem a byť plné bublín.
- Formu na biskupský chlebíček (s rozmermi cca 25×12 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku. Keďže je lepkavé, ruky si tiež pomúčime. Cesto neroztláčame, len ho zľahka párkrát preložíme cez seba a vytvarujeme do tvaru bochníka.
- Vytvarovaný bochník vložíme do pripravenej formy. Prikryjeme utierkou a necháme finálne podkysnúť ešte asi 30 minút.
Pečenie pre dokonalú kôrku:
- Kým chlieb podkysuje, predhrejeme si rúru na 230 °C. Na dno rúry položíme starší plech alebo nádobu s vodou, aby sme vytvorili paru.
- Vykysnutý chlieb vložíme do horúcej rúry. Pečieme pri 230 °C prvých 15 minút.
- Po 15 minútach teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 20-25 minút. Chlebík by mal byť na povrchu zlatohnedý a pri poklepaní na spodok by mal znieť duto.
- Upečený chlieb ihneď vyberieme z formy a necháme ho úplne vychladnúť na mriežke. Krájame ho až po úplnom vychladnutí.
Videorecept
Tipy
- Pre tú úplne najlepšiu kôrku pečiem tento chlieb v liatinovom hrnci s pokrievkou. Hrniec aj s pokrievkou nechám pol hodiny rozohriať v rúre na 230°C. Cesto doň potom opatrne vložím, prikryjem a pečiem 25 minút. Potom dám dole pokrievku a dopečiem ešte 15-20 minút dochrumkava.
- Namiesto maku alebo spolu s ním môžem do cesta pridať akékoľvek obľúbené semienka – slnečnicové, ľanové, tekvicové, alebo len klasickú rascu.
- Ak chcem dosiahnuť ešte lepšiu chuť pripomínajúcu kváskový chlieb, cesto po zamiešaní prikryjem a nechám ho kysnúť v chladničke cez noc (12-18 hodín). Na druhý deň pokračujem tvarovaním a pečením.
- Ak chcem mať kôrku po upečení mäkšiu, hneď po vytiahnutí z rúry ho potriem trochou slanej vody.
Verím, že s týmto jednoduchým receptom sa pre vás pečenie domáceho chleba stane hračkou. Tá radosť a vôňa, keď z rúry vytiahnete vlastný, chrumkavý bochník, je na nezaplatenie. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Bäckerschwestern, no mierne sme ho upravili.