Search

Voňavý domáci chlieb bez námahy: S týmto RECEPTOM to bude hračka

chlieb bez miesenia
chlieb bez miesenia

Obsah receptu

Nič sa nevyrovná vôni čerstvo upečeného domáceho chleba! A čo keby som vám povedala, že na jeho prípravu nepotrebujete žiadne zložité miesenie ani veľa námahy? S týmto fantastickým RECEPTOM to bude naozaj hračka. Ukážeme si, ako si pripraviť bochník s neuveriteľne chrumkavou kôrkou a mäkkou, nadýchanou striedkou. Je to ten najlepší chlieb bez miesenia, ktorý zvládne aj úplný začiatočník a potrebujete naň len pár základných surovín. Zabudnite na kupovaný, tento domáci je o niekoľko tried lepší!

Kúzlo tohto chleba spočíva v čase a správne pripravenom kvásku. Cesto nemusíte dlho a namáhavo miesiť, stačí ho len zamiešať a nechať poriadne vykysnúť. Práve dlhé kysnutie nahradí prácu vašich rúk. Potom už len preložíte, necháte finálne podkysnúť a upečiete. Výsledkom je chlebík ako z profesionálnej pekárne.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas kysnutia: cca 2 – 2.5 hodiny celkovo
  • Čas pečenia: 40-45 minút
  • Počet porcií: 1 bochník (forma cca 25×12 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 350 ml vlažnej vody
  • 5 g sušeného droždia (cca 1,5 ČL)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 350 g hladkej alebo chlebovej pšeničnej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 PL maku (alebo iných semienok, napr. rasca, slnečnica)
  • olej na potretie misy

Postup prípravy

Príprava cesta (bez miesenia):

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do misky nalejeme vlažnú (nie horúcu!) vodu, nasypeme droždie a cukor. Metličkou zľahka premiešame a na teplom mieste necháme postáť asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí aktívna pena.
  2. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku so soľou a makom.
  3. Do misky s múkou prilejeme hotový kvások. Vareškou alebo stierkou všetko len premiešame, kým sa suroviny nespoja. Nemusíte miesiť! Vznikne veľmi mäkké, lepivé cesto.

Kysnutie a tvarovanie:

  1. Misu s cestom prikryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1,5 až 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem a byť plné bublín.
  2. Formu na biskupský chlebíček (s rozmermi cca 25×12 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku. Keďže je lepkavé, ruky si tiež pomúčime. Cesto neroztláčame, len ho zľahka párkrát preložíme cez seba a vytvarujeme do tvaru bochníka.
  4. Vytvarovaný bochník vložíme do pripravenej formy. Prikryjeme utierkou a necháme finálne podkysnúť ešte asi 30 minút.

Pečenie pre dokonalú kôrku:

  1. Kým chlieb podkysuje, predhrejeme si rúru na 230 °C. Na dno rúry položíme starší plech alebo nádobu s vodou, aby sme vytvorili paru.
  2. Vykysnutý chlieb vložíme do horúcej rúry. Pečieme pri 230 °C prvých 15 minút.
  3. Po 15 minútach teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 20-25 minút. Chlebík by mal byť na povrchu zlatohnedý a pri poklepaní na spodok by mal znieť duto.
  4. Upečený chlieb ihneď vyberieme z formy a necháme ho úplne vychladnúť na mriežke. Krájame ho až po úplnom vychladnutí.

Videorecept

Tipy

  1. Pre tú úplne najlepšiu kôrku pečiem tento chlieb v liatinovom hrnci s pokrievkou. Hrniec aj s pokrievkou nechám pol hodiny rozohriať v rúre na 230°C. Cesto doň potom opatrne vložím, prikryjem a pečiem 25 minút. Potom dám dole pokrievku a dopečiem ešte 15-20 minút dochrumkava.
  2. Namiesto maku alebo spolu s ním môžem do cesta pridať akékoľvek obľúbené semienka – slnečnicové, ľanové, tekvicové, alebo len klasickú rascu.
  3. Ak chcem dosiahnuť ešte lepšiu chuť pripomínajúcu kváskový chlieb, cesto po zamiešaní prikryjem a nechám ho kysnúť v chladničke cez noc (12-18 hodín). Na druhý deň pokračujem tvarovaním a pečením.
  4. Ak chcem mať kôrku po upečení mäkšiu, hneď po vytiahnutí z rúry ho potriem trochou slanej vody.

Verím, že s týmto jednoduchým receptom sa pre vás pečenie domáceho chleba stane hračkou. Tá radosť a vôňa, keď z rúry vytiahnete vlastný, chrumkavý bochník, je na nezaplatenie. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Bäckerschwestern, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty