Nič sa nevyrovná vôni čerstvo upečeného domáceho chleba! A čo keby som vám povedala, že na jeho prípravu nepotrebujete žiadne zložité miesenie ani veľa námahy? S týmto fantastickým RECEPTOM to bude naozaj hračka. Ukážeme si, ako si pripraviť bochník s neuveriteľne chrumkavou kôrkou a mäkkou, nadýchanou striedkou. Je to ten najlepší chlieb bez miesenia, ktorý zvládne aj úplný začiatočník a potrebujete naň len pár základných surovín. Zabudnite na kupovaný, tento domáci je o niekoľko tried lepší!
Forma na biskupský chlebíček (alebo liatinový hrniec)
Zloženie
Potrebné suroviny:
350mlvlažnej vody
5gsušeného droždia(cca 1,5 ČL)
1PLkryštálového cukru
350ghladkej alebo chlebovej pšeničnej múky
1ČLsoli
1PLmaku(alebo iných semienok, napr. rasca, slnečnica)
olej na potretie misy
Pokyny
Príprava cesta (bez miesenia):
1. Najprv si pripravíme kvások. Do misky nalejeme vlažnú (nie horúcu!) vodu, nasypeme droždie a cukor. Metličkou zľahka premiešame a na teplom mieste necháme postáť asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí aktívna pena.
2. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku so soľou a makom.
3. Do misky s múkou prilejeme hotový kvások. Vareškou alebo stierkou všetko len premiešame, kým sa suroviny nespoja. Nemusíte miesiť! Vznikne veľmi mäkké, lepivé cesto.
Kysnutie a tvarovanie:
4. Misu s cestom prikryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1,5 až 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem a byť plné bublín.
5. Formu na biskupský chlebíček (s rozmermi cca 25x12 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
6. Vykysnuté cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku. Keďže je lepkavé, ruky si tiež pomúčime. Cesto neroztláčame, len ho zľahka párkrát preložíme cez seba a vytvarujeme do tvaru bochníka.
7. Vytvarovaný bochník vložíme do pripravenej formy. Prikryjeme utierkou a necháme finálne podkysnúť ešte asi 30 minút.
Pečenie pre dokonalú kôrku:
8. Kým chlieb podkysuje, predhrejeme si rúru na 230 °C. Na dno rúry položíme starší plech alebo nádobu s vodou, aby sme vytvorili paru.
9. Vykysnutý chlieb vložíme do horúcej rúry. Pečieme pri 230 °C prvých 15 minút.
10. Po 15 minútach teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 20-25 minút. Chlebík by mal byť na povrchu zlatohnedý a pri poklepaní na spodok by mal znieť duto.
11. Upečený chlieb ihneď vyberieme z formy a necháme ho úplne vychladnúť na mriežke. Krájame ho až po úplnom vychladnutí.
Poznámky
1. Pre tú úplne najlepšiu kôrku pečiem tento chlieb v liatinovom hrnci s pokrievkou. Hrniec aj s pokrievkou nechám pol hodiny rozohriať v rúre na 230°C. Cesto doň potom opatrne vložím, prikryjem a pečiem 25 minút. Potom dám dole pokrievku a dopečiem ešte 15-20 minút dochrumkava.2. Namiesto maku alebo spolu s ním môžem do cesta pridať akékoľvek obľúbené semienka – slnečnicové, ľanové, tekvicové, alebo len klasickú rascu.3. Ak chcem dosiahnuť ešte lepšiu chuť pripomínajúcu kváskový chlieb, cesto po zamiešaní prikryjem a nechám ho kysnúť v chladničke cez noc (12-18 hodín). Na druhý deň pokračujem tvarovaním a pečením.4. Ak chcem mať kôrku po upečení mäkšiu, hneď po vytiahnutí z rúry ho potriem trochou slanej vody.