Search

Fantastické Zemiakové Bochníky s Jogurtovým Dipom: RECEPT, ktorý musíte vyskúšať!

zemiakové bochníky
Zemiakové bochníky

Obsah receptu

Ak patríte medzi milovníkov zemiakových jedál a hľadáte niečo nové a vzrušujúce, tieto fantastické zemiakové bochníky sú presne pre vás! Kombinácia jemných zemiakov a šťavnatej cukety vytvára základ pre neodolateľne chrumkavé placky, ktoré sú zvonku zlatisté a vnútri príjemne mäkké. Tento recept na zemiakové bochníky je pomerne jednoduchý a výsledok vás zaručene nadchne. Svieži jogurtový dip s cesnakom a petržlenovou vňaťou ich chuť dokonale dopĺňa a povyšuje na úplne novú úroveň. Pripravte si ich ako hlavné jedlo alebo originálnu prílohu a sledujte, ako rýchlo zmiznú z taniera.

Tieto vyprážané zemiakovo-cuketové bochníky sú ideálnou voľbou na rýchly obed či večeru, ale skvele poslúžia aj ako pohostenie pre návštevu. Vďaka pridaniu cukety sú o niečo ľahšie a zaujímavejšie ako klasické zemiakové placky. Príprava cesta je naozaj nenáročná a samotné vyprážanie zvládne aj menej skúsený kuchár. Podávajte ich ešte teplé s pripraveným jogurtovým dipom alebo akoukoľvek vašou obľúbenou omáčkou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút (vrátane odležania a vytlačenia zeleniny)
  • Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa veľkosti panvice a počtu dávok)
  • Počet porcií: cca 4
  • Náročnosť: Jednoduchá až stredná
  • Potrebná panvica: Väčšia panvica s nepriľnavým povrchom

Potrebujeme

Na zemiakové bochníky:

  • 350 gramov zemiakov (varný typ B alebo C, ošúpané)
  • 1 menšia cuketa (cca 200-250 g, umytá)
  • 150 gramov hladkej múky (ideálne preosiata)
  • 1 kus vajce (veľkosť M)
  • 125 mililitrov kefíru alebo hustejšieho bieleho jogurtu
  • 1 kus jarnej cibuľky (len zelená a biela časť)
  • Soľ (podľa chuti + cca 1/2 lyžičky na odvodnenie zeleniny)
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • Rastlinný olej vhodný na vyprážanie (napr. repkový, slnečnicový), dostatočné množstvo na vrstvu cca 1-2 cm

Na jogurtovo-petržlenový dip:

  • cca 250 ml hustejšieho bieleho jogurtu (napr. gréckeho typu)
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate (nasekaná najemno)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný alebo najemno nastrúhaný)
  • Soľ (podľa chuti)
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • Štipka mletej sladkej papriky (podľa chuti, na dochutenie a farbu)

Postup prípravy

Príprava zeleniny a cesta:

  1. Zemiaky starostlivo ošúpte a spolu s umytou cuketou (aj so šupkou, ak je mladá) nastrúhajte na hrubom strúhadle do väčšej misy.
  2. Kľúčový krok: Nastrúhanú zeleninu osoľte (cca 1/2 čajovej lyžičky), premiešajte a nechajte približne 10 minút postáť, aby pustila vodu.
  3. Potom zmes dôkladne sceďte cez sitko alebo čistú utierku a rukami z nej vytlačte čo najviac prebytočnej vody. Vráťte dobre vyžmýkanú zeleninu do suchej misy.
  4. Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na tenké kolieska (bielu aj zelenú časť). Pridajte ju k zelenine.
  5. Do misy rozklepnite vajce, pridajte kefír (alebo jogurt), dochuťte soľou (opatrne, zelenina už bola solená) a čerstvo mletým čiernym korením.
  6. Postupne prisypávajte preosiatu hladkú múku a všetko spolu dôkladne premiešajte vareškou alebo rukou. Mali by ste získať hustejšie cesto, ktoré dobre drží tvar na lyžici. Ak je príliš riedke, pridajte trochu múky; ak príliš husté, opatrne pridajte lyžicu kefíru/jogurtu.

Púpavový med
TIP na dnes
Začala sezóna púpavy: Vyskúšajte tento recept na domáci púpavový med

Vyprážanie bochníkov:

  1. Vo väčšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja (vrstva cca 1-2 cm) na strednú teplotu (približne 170-180°C). Správnu teplotu môžete otestovať vložením malého kúska cesta – mal by hneď začať syčať a pomaly stúpať k hladine, ale nemal by sa okamžite pripaľovať.
  2. Pomocou dvoch polievkových lyžíc tvarujte z cesta menšie bochníky (placky) a opatrne ich vkladajte do horúceho oleja. Pozor: Pri vkladaní cesta do horúceho oleja a manipulácii s panvicou buďte opatrní, aby ste predišli popáleniu.
  3. Bochníky smažte z oboch strán dozlatista a dochrumkava, približne 3-5 minút z každej strany, v závislosti od ich hrúbky a teploty oleja. Nesmažte ich príliš veľa naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
  4. Hotové zemiakové bochníky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný olej.

Príprava dipu:

  1. Kým sa smažia bochníky (alebo potom), pripravte si dip. Do menšej misky dajte hustý biely jogurt.
  2. Pridajte najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a prelisovaný alebo najemno nastrúhaný strúčik cesnaku.
  3. Dip dochuťte soľou, mletým čiernym korením a štipkou mletej sladkej papriky podľa vašej chuti. Všetko dôkladne premiešajte.

Servírovanie:

  1. Vyprážané zemiakové bochníky podávajte ešte teplé spolu s pripraveným jogurtovo-petržlenovým dipom. Hodia sa ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako skvelá príloha napríklad k mäsu či len tak samotné.

Videorecept

Tipy

  1. Naozaj dbajte na dôkladné vytlačenie vody zo zemiakov a cukety. Ja si vždy pomôžem čistou utierkou, do ktorej zeleninu zabalím a poriadne vyžmýkam. Je to najdôležitejší krok pre chrumkavý výsledok!
  2. Nebojte sa experimentovať s koreninami a bylinkami. Do cesta môžete pridať štipku mletej rasce, majoránky alebo nasekaný kôpor. Do dipu sa hodí aj pažítka alebo trocha citrónovej šťavy pre sviežosť.
  3. Ak nemáte radi petržlenovú vňať, pokojne ju v dipe nahraďte inými bylinkami (kôpor, pažítka, mäta) alebo pripravte úplne iný dip – skvelý je aj cesnakový, bylinkový zo smotany alebo pikantný s čili.
  4. Pri vyprážaní je dôležitá správna teplota oleja a jeho dostatočné množstvo. Ak bude olej príliš studený, bochníky nasiaknu tukom. Ak príliš horúci, rýchlo sa spália na povrchu a vnútri zostanú surové. Udržiavajte strednú teplotu a v prípade potreby ju regulujte.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tieto fantastické zemiakové bochníky s jogurtovým dipom sú jednoducho skvelé! Sú chrumkavé, chutné a vďaka dipu aj osviežujúce. Určite ich vyskúšajte, neoľutujete.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette Fresche, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty