Ak patríte medzi milovníkov zemiakových jedál a hľadáte niečo nové a vzrušujúce, tieto fantastické zemiakové bochníky sú presne pre vás! Kombinácia jemných zemiakov a šťavnatej cukety vytvára základ pre neodolateľne chrumkavé placky, ktoré sú zvonku zlatisté a vnútri príjemne mäkké. Tento recept na zemiakové bochníky je pomerne jednoduchý a výsledok vás zaručene nadchne. Svieži jogurtový dip s cesnakom a petržlenovou vňaťou ich chuť dokonale dopĺňa a povyšuje na úplne novú úroveň. Pripravte si ich ako hlavné jedlo alebo originálnu prílohu a sledujte, ako rýchlo zmiznú z taniera.
Tieto vyprážané zemiakovo-cuketové bochníky sú ideálnou voľbou na rýchly obed či večeru, ale skvele poslúžia aj ako pohostenie pre návštevu. Vďaka pridaniu cukety sú o niečo ľahšie a zaujímavejšie ako klasické zemiakové placky. Príprava cesta je naozaj nenáročná a samotné vyprážanie zvládne aj menej skúsený kuchár. Podávajte ich ešte teplé s pripraveným jogurtovým dipom alebo akoukoľvek vašou obľúbenou omáčkou.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút (vrátane odležania a vytlačenia zeleniny)
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút (podľa veľkosti panvice a počtu dávok)
- Počet porcií: cca 4
- Náročnosť: Jednoduchá až stredná
- Potrebná panvica: Väčšia panvica s nepriľnavým povrchom
Potrebujeme
Na zemiakové bochníky:
- 350 gramov zemiakov (varný typ B alebo C, ošúpané)
- 1 menšia cuketa (cca 200-250 g, umytá)
- 150 gramov hladkej múky (ideálne preosiata)
- 1 kus vajce (veľkosť M)
- 125 mililitrov kefíru alebo hustejšieho bieleho jogurtu
- 1 kus jarnej cibuľky (len zelená a biela časť)
- Soľ (podľa chuti + cca 1/2 lyžičky na odvodnenie zeleniny)
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Rastlinný olej vhodný na vyprážanie (napr. repkový, slnečnicový), dostatočné množstvo na vrstvu cca 1-2 cm
Na jogurtovo-petržlenový dip:
- cca 250 ml hustejšieho bieleho jogurtu (napr. gréckeho typu)
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate (nasekaná najemno)
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný alebo najemno nastrúhaný)
- Soľ (podľa chuti)
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Štipka mletej sladkej papriky (podľa chuti, na dochutenie a farbu)
Postup prípravy
Príprava zeleniny a cesta:
- Zemiaky starostlivo ošúpte a spolu s umytou cuketou (aj so šupkou, ak je mladá) nastrúhajte na hrubom strúhadle do väčšej misy.
- Kľúčový krok: Nastrúhanú zeleninu osoľte (cca 1/2 čajovej lyžičky), premiešajte a nechajte približne 10 minút postáť, aby pustila vodu.
- Potom zmes dôkladne sceďte cez sitko alebo čistú utierku a rukami z nej vytlačte čo najviac prebytočnej vody. Vráťte dobre vyžmýkanú zeleninu do suchej misy.
- Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na tenké kolieska (bielu aj zelenú časť). Pridajte ju k zelenine.
- Do misy rozklepnite vajce, pridajte kefír (alebo jogurt), dochuťte soľou (opatrne, zelenina už bola solená) a čerstvo mletým čiernym korením.
- Postupne prisypávajte preosiatu hladkú múku a všetko spolu dôkladne premiešajte vareškou alebo rukou. Mali by ste získať hustejšie cesto, ktoré dobre drží tvar na lyžici. Ak je príliš riedke, pridajte trochu múky; ak príliš husté, opatrne pridajte lyžicu kefíru/jogurtu.

Vyprážanie bochníkov:
- Vo väčšej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja (vrstva cca 1-2 cm) na strednú teplotu (približne 170-180°C). Správnu teplotu môžete otestovať vložením malého kúska cesta – mal by hneď začať syčať a pomaly stúpať k hladine, ale nemal by sa okamžite pripaľovať.
- Pomocou dvoch polievkových lyžíc tvarujte z cesta menšie bochníky (placky) a opatrne ich vkladajte do horúceho oleja. Pozor: Pri vkladaní cesta do horúceho oleja a manipulácii s panvicou buďte opatrní, aby ste predišli popáleniu.
- Bochníky smažte z oboch strán dozlatista a dochrumkava, približne 3-5 minút z každej strany, v závislosti od ich hrúbky a teploty oleja. Nesmažte ich príliš veľa naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
- Hotové zemiakové bochníky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný olej.
Príprava dipu:
- Kým sa smažia bochníky (alebo potom), pripravte si dip. Do menšej misky dajte hustý biely jogurt.
- Pridajte najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a prelisovaný alebo najemno nastrúhaný strúčik cesnaku.
- Dip dochuťte soľou, mletým čiernym korením a štipkou mletej sladkej papriky podľa vašej chuti. Všetko dôkladne premiešajte.
Servírovanie:
- Vyprážané zemiakové bochníky podávajte ešte teplé spolu s pripraveným jogurtovo-petržlenovým dipom. Hodia sa ako hlavné jedlo so šalátom alebo ako skvelá príloha napríklad k mäsu či len tak samotné.
Videorecept
Tipy
- Naozaj dbajte na dôkladné vytlačenie vody zo zemiakov a cukety. Ja si vždy pomôžem čistou utierkou, do ktorej zeleninu zabalím a poriadne vyžmýkam. Je to najdôležitejší krok pre chrumkavý výsledok!
- Nebojte sa experimentovať s koreninami a bylinkami. Do cesta môžete pridať štipku mletej rasce, majoránky alebo nasekaný kôpor. Do dipu sa hodí aj pažítka alebo trocha citrónovej šťavy pre sviežosť.
- Ak nemáte radi petržlenovú vňať, pokojne ju v dipe nahraďte inými bylinkami (kôpor, pažítka, mäta) alebo pripravte úplne iný dip – skvelý je aj cesnakový, bylinkový zo smotany alebo pikantný s čili.
- Pri vyprážaní je dôležitá správna teplota oleja a jeho dostatočné množstvo. Ak bude olej príliš studený, bochníky nasiaknu tukom. Ak príliš horúci, rýchlo sa spália na povrchu a vnútri zostanú surové. Udržiavajte strednú teplotu a v prípade potreby ju regulujte.

Tieto fantastické zemiakové bochníky s jogurtovým dipom sú jednoducho skvelé! Sú chrumkavé, chutné a vďaka dipu aj osviežujúce. Určite ich vyskúšajte, neoľutujete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette Fresche, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.