soľpodľa chuti + cca 1/2 ČL na odvodnenie zeleniny
mleté čierne koreniepodľa chuti
rastlinný olejna vyprážanie, vrstva 1–2 cm
Jogurtovo‑petržlenový dip
250mlhustý biely jogurtgrécky typ
1zväzokčerstvá petržlenová vňaťnasekaná najemno
1strúčikcesnakprelisovaný alebo najemno nastrúhaný
soľpodľa chuti
mleté čierne koreniepodľa chuti
mletá sladká paprikaštipka, podľa chuti na farbu
Pokyny
Zemiaky ošúpte a spolu s umytou cuketou nastrúhajte nahrubo do veľkej misy.
Osoľte (cca ½ ČL), premiešajte a nechajte 10 minút postáť, aby pustili vodu.
Zmes dôkladne sceďte cez sitko alebo utierku a poriadne vyžmýkajte.
Primiešajte nakrájanú jarnú cibuľku, vajce a kefír.
Dochutťe soľou a čerstvým čiernym korením.
Postupne zapracujte preosiatu múku, aby vzniklo husté cesto, ktoré drží tvar na lyžici.
V panvici rozohrejte 1–2 cm rastlinného oleja na 170 – 180 °C.
Lyžicami tvarujte menšie bochníky a opatrne ich vkladajte do oleja.
Smažte 3–5 minút z každej strany dozlatista a dochrumkava.
Hotové bochníky vyberte dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
Jogurt vložte do misky.
Primiešajte nasekanú petržlenovú vňať a cesnak.
Ochutnajte soľou, korením a štipkou sladkej papriky, dôkladne premiešajte.
Bochníky podávajte ešte teplé s jogurtovo‑petržlenovým dipom.
Skvele chutia ako hlavné jedlo so šalátom alebo originálna príloha.
Poznámky
Dôkladne vytlačte vodu zo zemiakov a cukety – zabezpečí to chrumkavosť.Experimentujte s bylinkami a korením (rasca, majoránka, kôpor).Dbajte na správnu teplotu oleja, aby bochníky nenasali príliš veľa tuku.