Vianočné opera rezy sú elegantným a lahodným dezertom, ktorý na sviatočnom stole zaručene zaujme. Ich príprava síce vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí za to.
Hľadáte dezert, ktorý by na Vianoce ohromil vašich hostí? Vyskúšajte vianočné opera rezy! Tieto rezy s kávovou príchuťou a bohatou čokoládovou polevou sú skutočnou lahôdkou. Recept síce nie je najjednoduchší, ale s trochou snahy ho zvládne každý. Odmenou vám bude famózny dezert, ktorý si všetci zamilujú.
Ingrediencie:
Piškóta:
- 6 bielkov (200 g)
- 1/4 ČL soli
- 200 g cukru
- 6 vajec
- 170 g mandľovej múky
- 35 g hladkej múky
- 35 g masla
Kávový sirup:
- 150 g vody
- 100 g cukru
- 5 g instantnej kávy
Čokoládová poleva:
- 190 g čokolády (54 %)
- 150 g smotany (35 %)
- 40 g Baileys likéru
Kávovo-maslový krém:
- 6 žĺtkov (100 g)
- 180 g cukru
- 60 g vody
- 5 g instantnej kávy
- 340 g masla
Ďalšie:
- 40 g čokolády na spodnú časť torty
- 150 g čokolády (70 %) a 150 g smotany (35 %) na polevu
Postup prípravy:
- Piškóta:
- Vyšľahajte bielka so štipkou soli, pridajte 3 PL cukru a vyšľahajte tuhý sneh.
- V ďalšej mise vyšľahajte celé vajcia so zvyšným cukrom.
- Zmiešajte mandľovú múku, pšeničnú múku a jemne primiešajte do vaječnej zmesi.
- Do zmesi opatrne vmiešajte sneh z bielkov a rozpustené maslo.
- Cesto rozdeľte na dva plechy veľkosti 30 x 32 cm a pečte pri 170 °C približne 12-15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a vyrežte 3 pláty veľkosti 20 x 29 cm.
- Kávový sirup:
- V hrnci zmiešajte vodu, cukor a instantnú kávu. Priveďte do varu, nechajte vychladnúť.
- Čokoládová poleva:
- V parnom kúpeli roztopte čokoládu, pridajte smotanu a Baileys. Miešajte do hladka.
- Kávovo-maslový krém:
- Z vody, cukru a instantnej kávy pripravte horúci sirup.
- Vymiešajte žĺtky a za stáleho šľahania pomaly prilievajte horúci sirup.
- Po vychladnutí do zmesi postupne vmiešajte maslo.
- Montáž torty:
- Spodnú piškótu potrite tenkou vrstvou roztopenej čokolády.
- Vrstvite piškóty, každú prelejte kávovým sirupom, naneste kávovo-maslový krém a čokoládovú polevu.
- Zalejte tortu polevou z tmavej čokolády a smotany, uhladte a nechajte stuhnúť.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu kávovú chuť môžete použiť kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú si sami nameliete.
- Ak nemáte mandľovú múku, môžete ju nahradiť pomletými mandľami.
- Pred krájaním nechajte opera rezy dobre vychladnúť v chladničke, aby sa krém spevnil.
- Na ozdobu môžete použiť čerstvé ovocie, čokoládové hoblinky alebo oriešky.
- Opera rezy skladujte v chladničke, aby zostali dlhšie čerstvé.
Video recept:
Veríme, že si na vianočných opera rezoch pochutnáte a že sa stanú ozdobou vášho sviatočného stola. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti v komentároch!
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočné karamelové grilážky – Ten najlepší overený recept od pani Vierky
Vianočné citrónovo-ovocné rezy s jemným krémom – jednoduchý recept
Vianočný zamatový koláč s broskyňami a šľahačkovým krémom – slávnostná delikatesa
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Yuliya Malá