Prebádajúc starú kuchársku knihu, narazila som na recept, ktorý vám nesmie uniknúť – originálny recept na vianočný orechový koláč. Tento koláč, starý možno stovky rokov, bol kedysi klenotom rodinných osláv.
Tento vianočný orechový koláč nie je len obyčajným koláčom. Je to svedok histórie, zachovaný v starom nemeckom písme, ktorý som pre vás dešifrovala. Ponorte sa so mnou do jeho bohatej chuti a urobte z neho novú tradíciu vo vašej rodine.
Recept na vianočný orechový koláč
Ingrediencie:
- Bielkový sneh:
- 5 bielkov
- Štipka soli
- Cesto:
- 200 g masla (izbovej teploty)
- 100 g cukru
- 5 žĺtkov
- 100 ml mlieka
- 300 g polohrubej múky
- 16 g prášku do pečiva
- 2 lyžice kakaa (pre druhú polovicu cesta)
- Oriešková plnka:
- 200 g čokolády
- 200 g masla
- 100 ml mlieka
- 100 g nasekaných lieskových orechov (1 šálka)
- 50 g nasekaných mandlí (1/2 šálky)
- 140 g cukru (3/4 šálky)
- 50 g nasekaných lieskových orechov na posypanie (1/2 šálky)
Postup Prípravy:
- Príprava bielkového snehu:
- Začnite s piatimi bielkami. Uistite sa, že sú pri izbovej teplote, čo im umožní lepšie vyšľahať.
- Do veľkej misy pridajte bielka a začnite ich šľahať na strednej rýchlosti.
- Keď začnú peniť, pridajte štipku soli. Toto pomôže spevniť sneh.
- Šľahajte bielka, až kým nebudú tvoriť pevné špičky. Dávajte pozor, aby ste ich neprešľahali.
- Základ cesta:
- V inej mise zmiešajte 200 g masla izbovej teploty s 100 g cukru. Šľahajte ich spolu, kým zmes nezľahne a nebude svetlá.
- Postupne pridávajte žĺtka, po jednom, za stáleho šľahania, aby sa úplne spojili s maslovou zmesou.
- Striedavo pridávajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva, pričom stále miešajte, aby ste zabezpečili rovnomerné zmiešanie.
- Nakoniec jemne vmiešajte pripravený bielkový sneh, aby ste zachovali vzdušnosť cesta.
- Pečenie korpusov:
- Rozdeľte cesto na dve rovnaké časti. Jednu polovicu nechajte tak, ako je.
- Do druhej polovice vmiešajte dve lyžice kakaa, aby ste vytvorili čokoládové cesto.
- Každú polovicu cesta vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 34×22 cm. Cesto rovnomerne rozotrite.
- Pečte každý korpus samostatne pri teplote 180°C približne 10 minút, alebo kým nebude pekne zlatistý.
- Príprava orieškovej plnky:
- V hrnci na miernom ohni roztopte 200 g čokolády spolu s 200 g masla a 100 ml mlieka. Miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
- Pridajte nasekané lieskové orechy, mandle a cukor. Stále miešajte, až kým zmes nezhustne.
- Hotovú plnku nechajte vychladnúť, aby sa trochu stuhla, ale bola stále roztierateľná.
- Zostavenie koláča:
- Na vychladnutý kakaový korpus nanesieme polovicu orieškovej plnky.
- Jemne položíme svetlý korpus na vrch a zľahka ho pritlačíme, aby sa splynul s plnkou.
- Rozotrite zostávajúcu plnku na vrch svetlého korpusu.
- Posypte vrch koláča zvyšnými nasekanými lieskovými orechmi pre pridanú textúru a chuť.
- Nechajte koláč úplne vychladnúť, najlepšie počas niekoľkých hodín v chladničke, aby sa chute prepojili a koláč sa dal ľahšie krájať.
Podávajte tento bohatý orieškový koláč ako lahodný dezert, ideálny k čaju alebo káve. Dobrú chuť!
Video recept
Obnova Tradície v Orechovej Podobe
Tento vianočný orechový koláč nie je len dezert, je to kúsok histórie zachytený v chutnej podobe. Jeho príprava a chuť vás prenesú do iného času a možno vám pripomenú zabudnuté rodinné tradície. Dajte tomuto receptu šancu oživiť spomienky a vytvoriť nové.
Súvisiace články
Recept na výborný kokosový koláč z babských čias – priamo z roku 1875!
Krémový jablkový koláč s tvarohom vyrobený z 1 kg jabĺk: Jednoduchý, rýchly a chutný!
Nový recept na magický makový koláč, nalejte jednu zmes a získajte až 5 vrstiev!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte