V starej kuchárskej knihe som objavila toto stratené majstrovské dielo – Recept na nádherný vianočný orechový koláč

V starej kuchárskej knihe som objavila toto stratené majstrovské dielo – Recept na nádherný vianočný orechový koláč

Prebádajúc starú kuchársku knihu, narazila som na recept, ktorý vám nesmie uniknúť – originálny recept na vianočný orechový koláč. Tento koláč, starý možno stovky rokov, bol kedysi klenotom rodinných osláv.

Tento vianočný orechový koláč nie je len obyčajným koláčom. Je to svedok histórie, zachovaný v starom nemeckom písme, ktorý som pre vás dešifrovala. Ponorte sa so mnou do jeho bohatej chuti a urobte z neho novú tradíciu vo vašej rodine.

Recept na vianočný orechový koláč

Ingrediencie:

  1. Bielkový sneh:
    • 5 bielkov
    • Štipka soli
  2. Cesto:
    • 200 g masla (izbovej teploty)
    • 100 g cukru
    • 5 žĺtkov
    • 100 ml mlieka
    • 300 g polohrubej múky
    • 16 g prášku do pečiva
    • 2 lyžice kakaa (pre druhú polovicu cesta)
  3. Oriešková plnka:
    • 200 g čokolády
    • 200 g masla
    • 100 ml mlieka
    • 100 g nasekaných lieskových orechov (1 šálka)
    • 50 g nasekaných mandlí (1/2 šálky)
    • 140 g cukru (3/4 šálky)
    • 50 g nasekaných lieskových orechov na posypanie (1/2 šálky)

Postup Prípravy:

  1. Príprava bielkového snehu:
    • Začnite s piatimi bielkami. Uistite sa, že sú pri izbovej teplote, čo im umožní lepšie vyšľahať.
    • Do veľkej misy pridajte bielka a začnite ich šľahať na strednej rýchlosti.
    • Keď začnú peniť, pridajte štipku soli. Toto pomôže spevniť sneh.
    • Šľahajte bielka, až kým nebudú tvoriť pevné špičky. Dávajte pozor, aby ste ich neprešľahali.
  2. Základ cesta:
    • V inej mise zmiešajte 200 g masla izbovej teploty s 100 g cukru. Šľahajte ich spolu, kým zmes nezľahne a nebude svetlá.
    • Postupne pridávajte žĺtka, po jednom, za stáleho šľahania, aby sa úplne spojili s maslovou zmesou.
    • Striedavo pridávajte mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva, pričom stále miešajte, aby ste zabezpečili rovnomerné zmiešanie.
    • Nakoniec jemne vmiešajte pripravený bielkový sneh, aby ste zachovali vzdušnosť cesta.
  3. Pečenie korpusov:
    • Rozdeľte cesto na dve rovnaké časti. Jednu polovicu nechajte tak, ako je.
    • Do druhej polovice vmiešajte dve lyžice kakaa, aby ste vytvorili čokoládové cesto.
    • Každú polovicu cesta vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi 34×22 cm. Cesto rovnomerne rozotrite.
    • Pečte každý korpus samostatne pri teplote 180°C približne 10 minút, alebo kým nebude pekne zlatistý.
  4. Príprava orieškovej plnky:
    • V hrnci na miernom ohni roztopte 200 g čokolády spolu s 200 g masla a 100 ml mlieka. Miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
    • Pridajte nasekané lieskové orechy, mandle a cukor. Stále miešajte, až kým zmes nezhustne.
    • Hotovú plnku nechajte vychladnúť, aby sa trochu stuhla, ale bola stále roztierateľná.
  5. Zostavenie koláča:
    • Na vychladnutý kakaový korpus nanesieme polovicu orieškovej plnky.
    • Jemne položíme svetlý korpus na vrch a zľahka ho pritlačíme, aby sa splynul s plnkou.
    • Rozotrite zostávajúcu plnku na vrch svetlého korpusu.
    • Posypte vrch koláča zvyšnými nasekanými lieskovými orechmi pre pridanú textúru a chuť.
    • Nechajte koláč úplne vychladnúť, najlepšie počas niekoľkých hodín v chladničke, aby sa chute prepojili a koláč sa dal ľahšie krájať.

Podávajte tento bohatý orieškový koláč ako lahodný dezert, ideálny k čaju alebo káve. Dobrú chuť!

Video recept

Obnova Tradície v Orechovej Podobe

Tento vianočný orechový koláč nie je len dezert, je to kúsok histórie zachytený v chutnej podobe. Jeho príprava a chuť vás prenesú do iného času a možno vám pripomenú zabudnuté rodinné tradície. Dajte tomuto receptu šancu oživiť spomienky a vytvoriť nové.

Súvisiace články

Recept na výborný kokosový koláč z babských čias – priamo z roku 1875!

Krémový jablkový koláč s tvarohom vyrobený z 1 kg jabĺk: Jednoduchý, rýchly a chutný!

Nový recept na magický makový koláč, nalejte jednu zmes a získajte až 5 vrstiev!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte


Súvisiace príspevky

Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom: Dokonalosť ku káve, ktorá zmizne za pár minút

Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom: Dokonalosť ku káve, ktorá zmizne za pár minút

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom sú dokonalým doplnkom ku káve alebo čaju. Jemné, sladké a neuveriteľne lahodné, tieto koláčiky si vás získajú svojou jednoduchosťou a tradičnou chuťou. Vyskúšajte ich ešte dnes a uvidíte, ako rýchlo zmiznú zo stola! Ak hľadáte rýchly […]

Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou podľa manželovho receptu: Jednoduchý a mimoriadne chutný obed!

Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou podľa manželovho receptu: Jednoduchý a mimoriadne chutný obed!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou sú ideálnym jedlom na rýchly a chutný obed. Tento recept, inšpirovaný manželovou kuchyňou, kombinuje lahodné chute jemného kuracieho mäsa, aromatickej zeleniny a šťavnatej ryže. Je to jednoduché a výživné jedlo, ktoré poteší každého. Hľadáte rýchly […]

Kurací Stroganov: Skvelý recept od mojej mamy

Kurací Stroganov: Skvelý recept od mojej mamy

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Kurací Stroganov je lahodné jedlo, ktoré sa u nás doma stalo obľúbeným vďaka mame. Jeho jemná a krémová chuť v kombinácii s kuracími prsiami, hubami a kyslou smotanou je dokonalým nápadom na rýchly a chutný obed či večeru. Tento recept na Kurací […]

Perfektný guláš z hovädzieho pliecka: Mäsko je neskutočne mäkké a rozpadá sa na jazyku

Perfektný guláš z hovädzieho pliecka: Mäsko je neskutočne mäkké a rozpadá sa na jazyku

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Guláš z hovädzieho pliecka je tradičné slovenské jedlo, ktoré poteší každého milovníka mäsa. S bohatou chuťou, jemným mäsom, a hustou omáčkou je tento guláš ideálnym jedlom na rodinný obed či večeru. Tento recept na hovädzí guláš vás naučí, ako pripraviť mäso, ktoré […]

Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté

Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pivné bravčové rezne sú výnimočne jemné a šťavnaté jedlo, ktoré vás prekvapí svojou bohatou chuťou. Pridané pivo dodáva mäsu osobitý nádych a jedlo je tak ešte delikátnejšie ako klasické rezne. Chcete pripraviť bravčové rezne trochu inak? Skúste tento pivný recept, ktorý zaručene […]

Vynikajúca banánová kocka s lahodným krémom: Tento dezert je taký neodolateľný, že sa oň nebudete chcieť deliť

Vynikajúca banánová kocka s lahodným krémom: Tento dezert je taký neodolateľný, že sa oň nebudete chcieť deliť

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vynikajúca banánová kocka s lahodným krémom a čokoládovou polevou je dezert, ktorý si zamilujete na prvé sústo. Jemné piškótové cesto v kombinácii s osviežujúcimi banánmi a hladkým vanilkovým krémom vytvára neodolateľnú chuť, ktorú si obľúbia malí aj veľkí. Banánová kocka s lahodným […]


Google Správy: Daj nám ⭐