Tekvicové muffiny, to je radosť nielen pre bruško, ale aj pre dušu. Vláčne, voňavé, nadýchané – ako obláčiky, čo sa rozplývajú na jazyku. A tá pomarančová poleva, to je taká bodka na záver, že sa až človeku srdce rozbúcha.
Stačí pár surovín, trocha lásky a trpezlivosti a raz-dva máte na stole dobrotu, čo poteší malých aj veľkých. A verte mi, tieto muffiny zmiznú rýchlejšie, než stihnete povedať “šup do rúry”!
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 130 g cukru
- 80 g masla
- 200 g hladkej múky
- 200 g tekvicového pyré
- 1 ČL prášku do pečiva (6 g)
- štipka soli a vanilky
- kôra z jedného pomaranča
Poleva
- 2 ČL práškového cukru
- 1 ČL pomarančovej šťavy
Postup prípravy:
- Nalejte vajcia do misky, pridajte cukor, soľ a vanilín a vyšľahajte mixérom na nadýchanú, svetlú hmotu.
- Pre chuť a vôňu pridajte kôru z jedného pomaranča. Namiesto pomaranča môžete použiť aj citrón.
- Pridajte zmäknuté maslo a opäť všetko dobre rozmixujte mixérom.
- Pripravte si tekvicové pyré – na pyré môžete piecť tekvicu alebo ju podusiť na malom množstve vody, potom ju rozmixovať.
- K ostatným surovinám pridajte tekvicové pyré a znova premiešajte.
- Pridajte trochu múky a prášku do pečiva, dobre premiešajte.
- Nakoniec pridajte zvyšok múky a všetko dôkladne premiešajte.
- Cesto rozdeľte do formičiek na muffiny, pričom ich naplňte približne do 2/3.
- Pečte muffiny v dobre vyhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút.
- Hotové muffiny preložte na mriežku a nechajte ich vychladnúť.
- Na prípravu pomarančovej polevy nalejte postupne pomarančovú šťavu do práškového cukru a ihneď premiešajte.
- Polevu natrite na vychladnuté muffiny.
Tipy:
- Tekvička, naša milá: Najlepšie je použiť hokaido, tá má krásne sladkú chuť a netreba ju ani šúpať. Ale ak máte inú odrodu, pokojne ju použite, len ju nezabudnite poriadne očistiť.
- Masielko, nie margarín: To je základ každej dobrej maškrty. Nech je maslo poriadne zmäknuté, aby sa vám dobre miešalo.
- Formičky, tie naše: Ak nemáte papierové košíčky, nič sa nedeje. Formičky len poriadne vymastite a vysypte múkou, aby sa muffiny neprilepili.
- Rúra, naša verná: Každá rúra pečie trochu inak, tak muffiny radšej po 20 minútach skontrolujte špáradlom. Ak vyjde čisté, sú hotové.
- Poleva, tá sladká: Ak chcete, môžete ju vynechať, muffiny sú chutné aj samé o sebe. Ale tá pomarančová im dodá takú sviežosť, že to stojí za to.
Video recept:
Tak vidíte, milé moje, aj z obyčajnej tekvice sa dá vyčarovať niečo výnimočné. Tieto tekvicové muffiny sú dôkazom, že aj jednoduché veci môžu byť krásne a chutné. A keď ich upečiete s láskou, budú chutiť ešte lepšie. Tak šup do kuchyne a nech sa vám darí!
Súvisiace články:
Skvelé višňové muffiny bez gramu bielej múky a cukru: Veľmi rýchly recept!
Vláčne banánové muffiny s gréckym jogurtom: Rýchla a zdravá pochúťka!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Nataša Shakinko