Pamätáte si na tú lahodnú chuť Termixu z detstva? S týmto receptom si ho pripravíte doma a garantujem vám, že ten kupovaný si už nikdy nevyberiete! Domáca verzia je totiž stokrát lepšia – plná poctivého tvarohu, pravej čokolády a bez zbytočných prísad. Je to neskutočne krémová a sýta maškrta, ktorú si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí. Ukážeme si, ako na to, aby bol výsledok dokonale hladký a bez hrudiek. Pripravte sa na dezert, ktorý sa stane novým favoritom celej vašej rodiny!
Postup je naozaj jednoduchý a my vám ukážeme spoľahlivý spôsob, ako uvariť puding tak, aby bol krásne hladký. V recepte nájdete postup na obľúbenú čokoládovú, ale aj na jemnú vanilkovú verziu. Môžete si tak pripraviť len jeden druh, alebo urobiť obe a navrstviť ich do pohárov pre ešte krajší efekt.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút (na jednu príchuť)
- Čas chladnutia a tuhnutia: minimálne 1 hodina
- Počet porcií: Každá príchuť vystačí na cca 4-5 porcií (spolu 8-10 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na čokoládový Termix:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 balíček čokoládového pudingového prášku
- 3 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 100 g kvalitnej mliečnej alebo horkej čokolády
- 500 g jemného plnotučného tvarohu (nie hrudkovitý, izbovej teploty)
Na vanilkový Termix:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 3 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 100 g kvalitnej bielej čokolády
- 500 g jemného plnotučného tvarohu (nie hrudkovitý, izbovej teploty)
Postup prípravy
Základný postup prípravy (ukážeme si ho na čokoládovej verzii):
- Najprv si pripravíme puding spoľahlivou metódou proti hrudkám: V malej miske metličkou dohladka rozmiešame pudingový prášok a cukor s približne 100 ml studeného mlieka.
- Zvyšných 400 ml mlieka vlejeme do hrnca a na strednom plameni privedieme takmer k varu.
- Keď je mlieko horúce, za stáleho a rýchleho miešania doň vlejeme pripravenú pudingovú zmes.
- Varíme za neustáleho miešania, kým puding nezhustne (cca 1-2 minúty).
- Hotový puding odstavíme z ohňa. Ihneď doň nalámeme čokoládu (mliečnu alebo horkú) a miešame, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s pudingom.
- Dôležitý krok pre hladkosť: Povrch horúceho pudingu prikryjeme potravinárskou fóliou priamo na dotyk, aby sa na ňom nevytvorila kožka. Necháme ho vychladnúť, kým nebude len mierne teplý.
- Do vlažného pudingu (ktorý sme predtým metličkou opäť premiešali dohladka) postupne po lyžiciach zašľaháme jemný tvaroh izbovej teploty. Šľaháme dohladka, kým nevznikne krémový Termix.
- Hotový čokoládový Termix rozdelíme do pripravených pohárov alebo misiek.
Postup pre vanilkový Termix:
- Vanilkový Termix pripravíme úplne rovnako ako čokoládový (kroky 1-8), len namiesto čokoládového pudingu použijeme vanilkový a namiesto mliečnej čokolády pridáme do horúceho pudingu nalámanú bielu čokoládu.
- Ak chcete dezert vrstviť, vanilkový Termix navrstvite na už čiastočne vychladnutý čokoládový Termix v pohároch.
- Pripravený dezert dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu poriadne vychladiť a stuhnúť.
Videorecept
Tipy
- Cukor si vždy upravím podľa seba. Ak používam sladšiu mliečnu čokoládu, niekedy dám cukru menej. Pri horkej čokoláde ho naopak trochu pridám.
- Naozaj sa oplatí použiť jemný tvaroh vo vaničke, nie ten hrudkovitý v alobale. Rozdiel v krémovosti je obrovský. Pred pridaním do pudingu by mal mať izbovú teplotu.
- Pre dospelákov niekedy do hotového čokoládového Termixu primiešam lyžicu rumu. Získa tak skvelú chuť a vôňu.
- Termix je výborný len tak, ale ja ho rada podávam s čerstvým ovocím (maliny, banán), posypaný grankom alebo s kopčekom šľahačky. Fantázii sa medze nekladú.
Tak a hotovo! Domáci Termix je na svete a ja verím, že si ho zamilujete. Je to naozaj vďačný dezert, ktorý poteší brušká malých aj veľkých. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Var a peč s Martinkou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.