Search

Už ho nikdy nekúpite! Tento RECEPT na domáci Termix je stokrát lepší

domáci termix
domáci termix

Obsah receptu

Pamätáte si na tú lahodnú chuť Termixu z detstva? S týmto receptom si ho pripravíte doma a garantujem vám, že ten kupovaný si už nikdy nevyberiete! Domáca verzia je totiž stokrát lepšia – plná poctivého tvarohu, pravej čokolády a bez zbytočných prísad. Je to neskutočne krémová a sýta maškrta, ktorú si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí. Ukážeme si, ako na to, aby bol výsledok dokonale hladký a bez hrudiek. Pripravte sa na dezert, ktorý sa stane novým favoritom celej vašej rodiny!

Postup je naozaj jednoduchý a my vám ukážeme spoľahlivý spôsob, ako uvariť puding tak, aby bol krásne hladký. V recepte nájdete postup na obľúbenú čokoládovú, ale aj na jemnú vanilkovú verziu. Môžete si tak pripraviť len jeden druh, alebo urobiť obe a navrstviť ich do pohárov pre ešte krajší efekt.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút (na jednu príchuť)
  • Čas chladnutia a tuhnutia: minimálne 1 hodina
  • Počet porcií: Každá príchuť vystačí na cca 4-5 porcií (spolu 8-10 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na čokoládový Termix:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 balíček čokoládového pudingového prášku
  • 3 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 100 g kvalitnej mliečnej alebo horkej čokolády
  • 500 g jemného plnotučného tvarohu (nie hrudkovitý, izbovej teploty)

Na vanilkový Termix:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku
  • 3 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 100 g kvalitnej bielej čokolády
  • 500 g jemného plnotučného tvarohu (nie hrudkovitý, izbovej teploty)

Postup prípravy

Základný postup prípravy (ukážeme si ho na čokoládovej verzii):

  1. Najprv si pripravíme puding spoľahlivou metódou proti hrudkám: V malej miske metličkou dohladka rozmiešame pudingový prášok a cukor s približne 100 ml studeného mlieka.
  2. Zvyšných 400 ml mlieka vlejeme do hrnca a na strednom plameni privedieme takmer k varu.
  3. Keď je mlieko horúce, za stáleho a rýchleho miešania doň vlejeme pripravenú pudingovú zmes.
  4. Varíme za neustáleho miešania, kým puding nezhustne (cca 1-2 minúty).
  5. Hotový puding odstavíme z ohňa. Ihneď doň nalámeme čokoládu (mliečnu alebo horkú) a miešame, kým sa úplne nerozpustí a nespojí s pudingom.
  6. Dôležitý krok pre hladkosť: Povrch horúceho pudingu prikryjeme potravinárskou fóliou priamo na dotyk, aby sa na ňom nevytvorila kožka. Necháme ho vychladnúť, kým nebude len mierne teplý.
  7. Do vlažného pudingu (ktorý sme predtým metličkou opäť premiešali dohladka) postupne po lyžiciach zašľaháme jemný tvaroh izbovej teploty. Šľaháme dohladka, kým nevznikne krémový Termix.
  8. Hotový čokoládový Termix rozdelíme do pripravených pohárov alebo misiek.

Postup pre vanilkový Termix:

  1. Vanilkový Termix pripravíme úplne rovnako ako čokoládový (kroky 1-8), len namiesto čokoládového pudingu použijeme vanilkový a namiesto mliečnej čokolády pridáme do horúceho pudingu nalámanú bielu čokoládu.
  2. Ak chcete dezert vrstviť, vanilkový Termix navrstvite na už čiastočne vychladnutý čokoládový Termix v pohároch.
  3. Pripravený dezert dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu poriadne vychladiť a stuhnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Cukor si vždy upravím podľa seba. Ak používam sladšiu mliečnu čokoládu, niekedy dám cukru menej. Pri horkej čokoláde ho naopak trochu pridám.
  2. Naozaj sa oplatí použiť jemný tvaroh vo vaničke, nie ten hrudkovitý v alobale. Rozdiel v krémovosti je obrovský. Pred pridaním do pudingu by mal mať izbovú teplotu.
  3. Pre dospelákov niekedy do hotového čokoládového Termixu primiešam lyžicu rumu. Získa tak skvelú chuť a vôňu.
  4. Termix je výborný len tak, ale ja ho rada podávam s čerstvým ovocím (maliny, banán), posypaný grankom alebo s kopčekom šľahačky. Fantázii sa medze nekladú.

Tak a hotovo! Domáci Termix je na svete a ja verím, že si ho zamilujete. Je to naozaj vďačný dezert, ktorý poteší brušká malých aj veľkých. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Var a peč s Martinkou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty